Känn igen arbetsplatsens olika typer
I nya boken »17 typer av män – och vad de säger till psykologen« (Uppsala publishing house) går psykologerna Mattias Lundberg och Anders Wahlberg igenom de vanligaste stereotyperna bland män som går i terapi.
»Men beteendena går också att hitta på svenska arbetsplatser. Och de finns representerade hos både män och kvinnor. Man måste bara lära sig att känna igen dem«, säger Mattias Lundberg.
Här är de sju vanligaste manstyperna, och tipsen på hur du kan hantera dem.
1. Den maktgalne
Så känner du igen typen: Han försöker närma sig dem som har maktställning i organisationen. Efter möten vill han gärna ha informella samtal med dig för att få extra information och ligga lite före sina kolleger. Han vill också gärna vara ansvarig för olika projekt eller sitta som ordförande på möten.
Så leder du:
Ta reda på varför han vill ha makt. Är det endast makten i sig han är intresserad av? Eller vill han ha makt för att kunna göra ett bättre jobb? Om det är det sista alternativet, kan du uppmuntra beteendet.
2. Den aggressive
Så känner du igen typen:
På arbetsplatsen handlar det ofta om passiv aggressivitet. Medarbetaren skjuter upp arbetsuppgifter han inte tycker om, dyker upp för sent till jobbet eller förlöjligar sina arbetskamrater.
Så leder du:
Försök identifiera varför han uppför sig så. Förklara att beteendet inte är acceptabelt. Aggressionen kan bero på att han känner sig felplacerad. Kanske finns det möjlighet till omplacering eller nya arbetsuppgifter?
3. Den fåfänga
Så känner du igen typen:
Han gillar uppmärksamhet och vill gärna ha smicker och beröm. Han närmar sig dig eller andra medarbetare för att få bekräftelse. Ibland kan han försöka få uppmuntran genom att nedvärdera sitt eget arbete.
Så leder du:
Bejaka fåfängan! Genom att använda beröm och bekräftelse får du honom att jobba bättre. Men tänk på att även uppmärksamma dina andra medarbetare, så att de inte känner sig orättvist behandlade.
4. Hemvändaren
Så känner du igen typen:
Han är en sökare och letar efter trygghet, exempelvis i en fast anställning eller nära relation till arbetskamraterna. Han söker sig gärna till arbetsuppgifter han känner igen och är bra på.
Så leder du:
Fråga dig varför han alltid tar på sig en viss uppgift. Om du som chef förstärker det beteendet kan du begränsa personen. Låt inte honom ägna sig åt samma arbetsuppgifter år efter år. Risken finns att han blir överflödig om den uppgiften försvinner. Ge honom nya utmaningar.
5. Martyren
Så känner du igen typen:
Martyren offrar sig ständigt för gruppen eller för chefen. Han kan säga »jag vill inte ta den här uppgiften, men jag gör den ändå«. Beteendet kan förstöra en hel arbetsgrupp. Martyren börjar prägla de andra, som också börjar tycka synd om sig själva.
Så leder du:
Martyren är inte önskvärd i arbetsgruppen. Ta honom i enrum och fråga varför han alltid offrar sig och klagar. Gör personen medveten om att han skapar missnöje i hela arbetsgruppen och att beteendet måste upphöra.
6. Avvikaren
Så känner du igen typen:
Han avviker mot konventionerna på arbetsplatsen genom att t ex klä sig annorlunda, eller ha en annan uppfattning om ordningsregler. Avvikaren kan vara både positiv och negativ. Positiv om han bryter mot invanda mönster och skapar en lättsam stämning, negativ om beteendet är ansträngande för arbetsgruppen eller företaget.
Så leder du:
Ta reda på hur han uppfattas av kunder och annan personal. Om avvikaren är en frisk fläkt så kan beteendet uppmuntras. Om beteendet stöter bort människor bör det stävjas.
7. Den vilsne
Så känner du igen typen:
Den vilsne frågar sig ständigt: »Är jag på rätt plats?« Typen snurrar runt på ett antal jobb, byter tjänster eller arbetsuppgifter. Den vilsne tvivlar ofta på sig själv och sin förmåga. Han kollar ofta av med chefen att han har gjort rätt.
Så leder du:
Bekräfta de kunskaper han har. Berätta att du litar på honom och vet att han klarar av de uppgifter han får.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.