Jämställdhetsdelegationen: ”Tredela föräldraledigheten”
Sverige har kommit långt när det gäller jämställdheten, men jämställda är vi inte, vare sig i samhället eller arbetslivet. Det konstaterar Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, JA-delegationen, på DN Debatt om det slutbetänkande som idag lämnas till regeringen.
Två av de stora utmaningarna är tiden på arbetet och ersättningen för arbetet, menar delegationsmedlemmarna. Det faktum att kvinnor tar ut 75 procent av föräldradagarna, och sedan jobbar deltid i högre utsträckning, spelar en stor roll.
JA-delegationen föreslår därför en tredelad föräldraförsäkring. Förslaget innebär att varje förälder får fem månader var, och där två av de fyra månader som blir kvar kan överlåtas till någon annan än föräldrarna. Detta främst för att underlätta för föräldrar som inte lever i traditionella parförhållanden. De 90 dagarna på lägstanivå, som i väldigt liten grad tas av män, föreslås ersättas av ytterligare en månad på sjukpenningnivå. Man vill också begränsa rätten att gå ner till deltid med 25 procent under småbarnsåren till 12,5 procent för respektive förälder.
På chefsnivå är idag drygt 35 procent kvinnor. Det är en ökning med 10 procentenheter på 12 år, visar Ledarnas senaste Jämställdhetsbarometer. Men vi får vänta ända till 2065 innan det är jämnt i den absoluta toppen – först då är det lika många män som kvinnor bland vd:arna, enligt Ledarnas uträkning.
”Mansdominansen är fortsatt kompakt på de högsta chefspositionerna. För att fler kvinnor ska nå bortom glastaken behövs mer än förebilder och tydliga karriärvägar. Jämställdhetsarbetet i verksamheterna måste fortsätta parallellt med politiska reformer, som en mer individualiserad föräldraförsäkring och kvoteringslagstiftning. JA-delegationens förslag är ett steg i rätt riktning”, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.
Regeringen har beslutat att lägga fram en proposition om att införa en tredje ”pappamånad” vid årsskiftet. S-kongressen tog även i slutet av maj beslutet att föräldraförsäkringen helt ska individualiseras, alltså delas på hälften. Men det finns ingen tidsplan för när detta ska genomföras, och är förstås beroende av att Socialdemokraterna sitter kvar i regeringsställning.
JA-delegationen tillsattes 2011 och leds av Anna Hedborg, före detta sjukförsäkringsminister och generaldirektör för Riksförsäkringsverket.
Här hittar du JA-delegationens slutrapport. Och artikeln på DN-debatt.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.