Finns det några fallgropar i min utnämning?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Utnämningen av en teamledare
Fallgroparna vid utnämningen av en teamledare ligger på många plan.
1.Ditt plan: varför vill du genomföra detta? Din medarbetare  tappar  motivationen annars och du vill inte mista honom.  Det är ett bra argument men har han de ledaregenskaper som behövs? Är detta enbart en manöver för att utveckla honom? Behöver organisationen denna förändring? Om det bara handlar om personlig utveckling måste du kanske tänka om.
2.En andra fallgrop som är vanlig men som kanske inte  är  så uttalad i det här  fallet är de svårigheter  som kan uppstå när man utser en medarbetare till teamledare över forna arbetskamrater. Men han har tydligen de andras respekt och förtroende beroende på sitt kunnande så det kanske inte är något problem i det här fallet.
3. En tredje  fallgrop är att man inte gör teamledarens  ansvarsområden tydliga för medarbetarna. Du har kanske varit tydlig i dialogen  med din nya teamledare men se också till att klart och tydligt   kommunicera detta till medarbetarna.
4. Fallgrop 4 följer i detta  enligt följande:
Medarbetarna ser dig fortfarande som ansvarig i viktiga frågor och  börjar behandla din teamledare som ett rundningsmärke.
5. En femte fallgrop   Detta förstärks om du inte – inom dig själv –  har gjort upp om att du  verkligen har delegerat ansvaret. Alltför många i din situation blir kvar i gamla förhållningssätt och tar tag i frågor som de inte  borde med den nye teamledaren vid rodret. Har du svårt att i vanliga fall hålla fingrarna borta från syltburken så måste du bli den som gör det nu!
6. Vilka krav man kan ställa, frågar du. Att han regelbundet skall  rapportera  till dig vad som händer och är på gång. Här får ni bygga upp ett mötesschema som fungerar. Kom  håg att det är aldrig bra att säga att vi ses när vi behöver det! När man behöver det är det ofta för sent.
Alltså måste man ha regelbundna  mötestider för uppföljning och feedback.
I dessa möten måste du också gå in i en coachande roll mera än en dirigerande.
Birgitta Ahltorp

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.