»Jag stressar ständigt«
»Jag äger och driver Stockholms Glasbruk på Skansen. Jag kom in i verksamheten 1984 och tog över helt för elva år sedan.
Då var jag ensamstående med en sjuårig dotter. Under de här elva åren har jag utvecklat verksamheten väldigt mycket. Vi har öppet sju dagar i veckan och tar emot omkring 500 000 besökare per år. Jag har ansvaret för att allt fungerar, produktionsplanering, administration och löner, kundevenemang – ja, listan kan göras hur lång som helst.
Vi tillverkar konstglas och ugnarna med flytande glasmassa måste hålla 1 200 grader. Om massan stelnar måste ugnarna bytas, det skulle kosta stora summor och ett långt produktionsstopp. Därför krävs dygnet-runt jour.
Jag sover med mobilen på kudden – om larmet skulle gå. Men numera är det en av glasblåsarna som larmas först. De gånger larmet gått har han fixat det själv, men han ringer direkt och rapporterar till mig.
Nu har jag precis de medarbetare som jag vill ha, de är helt fantastiska. Ändå frågar de mig om mycket som de kan besluta själva.
Som ensamförälder har jag haft hela ansvaret för min dotter. I dag är Lisa 17 år och livet med tonårsbarn kräver fortsatt engagemang, men på ett annat sätt än med små barn.
Mitt enda andningshål är att hon och jag åker utomlands varje vinter, jag tror inte jag hade orkat annars.
För ett par år sedan började jag känna av symtom på stress, hjärtklappning och sömnproblem. Det gav mig en tankeställare och sedan dess har jag verkligen försökt ta lite mer ledigt. Jag jobbar inte längre varje helg. Men jag känner fortfarande av för mycket stress.
Jag vill få mer tid för mig själv. Jag är fortfarande nästan jämt på glasbruket, men skulle vilja att det fungerar även om jag inte är på plats.«
Jonas Elfort Andersson, personlig coach, ger råd:
1. Släpp på kontrollen. Det låter som du tar väldigt mycket ansvar. Men tar dina medarbetare tillräckligt mycket ansvar? För mig låter det som om dina och dina medarbetares förväntningar inte riktigt matchar. Du säger att du litar på dina medarbetare, ändå kollar de mycket med dig. Om du släpper kontrollen får de möjlighet att visa sin kompetens.
2. Visa din tillit tydligare. Använd det förtroende du har för dina medarbetare. Visa det tydligt genom att tala om att du litar fullt ut på dem. Gör klart för dem att de inte behöver kontakta dig så fort det inträffat något oväntat. Så länge de själva kan hantera situationen behöver de inte involvera dig, utan kan ge dig information i efterhand.
3. Jobba hemma ibland. Minska din tid på glasbruket. Det finns säkert arbetsuppgifter du lika gärna kan göra hemifrån. Då får dina medarbetare chans att ta ett större ansvar, utan att känna att de ska kolla allt med dig.
4. Ta det i etapper. Börja med att lämna över ansvaret till dina medarbetare helt en helg per månad. Träna på att släppa kontrollen! Tänk på att dina medarbetare klarar verksamheten själva under dina vintersemestrar. Fundera över vad som skulle hända om du var borta i sex veckor.
5. Lämna jobbet mentalt. I dag är du mentalt närvarande på glasbruket hela tiden. Träna på att koppla bort jobbet när du inte är där. Använd till exempel mindfulness, alltså att stanna upp och koncentrera dig på att vara där du är.
6. Gör en struktur för framtiden. Det finns en stark koppling mellan förmågan att vara här och nu och förmågan att koppla av. Men för att kunna fokusera på en dag i taget behöver man ha en fungerande struktur för framtiden. Då behöver man inte tänka på och oroas av allt som ligger längre fram. Gör upp en handlingsplan och ett kontrakt med medarbetarna om hur ansvarsfördelningen ska se ut.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.