»Jag har lärt mig att argumentera«
Nu har SVT:s omdebatterade program ”Klass 9A” nått sitt slut. Under höstterminen 2007 fick en niondeklass på Johannesskolan i Malmö ett gäng nya lärare som skulle hjälpa dem att få bättre betyg.
Rektorn Eva-Marie Schultz på Johannesskolan fick slita för att Malmö stad och kollegorna skulle godkänna projektet. Många var rädda att det skulle urarta till en dokusåpa. Men när eleverna i slutet av höstterminen visade upp enastående resultat på de nationella proven i svenska och matte tystnade kritikerna.
I dag är Eva-Marie Schultz glad att hon bjöd in SVT och vågade satsa.
Det var många som var kritiska till att göra ett tv-program på skolan. Varför gav du inte upp?
”Vi är till för eleverna. Jag, som ledare för en skola, ska förbättra skolan om jag kan. Det var lite lättare för mig att driva igenom idén eftersom jag var ny rektor på Johannesskolan. Jag hade fått ett tydligt uppdrag, jag skulle genomdriva ett förändringsarbete för att höja måluppfyllelsen. Men visst tvekade vi ibland. Vi kände också en rädsla att det skulle bli en dokusåpa.”
Vad är likheterna mellan en bra lärare och en bra chef?
”Både en bra lärare och en bra chef har ett tydligt ledarskap. Man visar vad man vill, men kan också lyssna och inspirera. Som chef och lärare är det viktigt att ge utrymme för alla kreativa tankar som kommer fram.”
Varför kunde just dessa lärare motivera eleverna till stordåd?
”De är otroligt engagerade och otroligt säkra i sin ledarroll. De är också tydliga med sina mål och vad de vill med undervisningen. Men samtidigt har de helt olika sätt att jobba. De är också öppna människor, som lyssnar på eleverna.”
Den här terminen har de ”gamla” lärarna kommit tillbaka. Har det varit tufft för dem?
”Ja, de har säkert fått kämpa på. Vi har pratat mycket om att de inte ska vara en kopia av lärarna som var med i tv-programmet. Våra lärare måste jobba på sitt sätt och utifrån vad som är rätt för dem. Idrottsläraren i programmet, Igor, har vi anlitat för att kompetensutveckla personalen. Han har pratat om att det alltid finns lösningar, och att vi hittar dem inom oss själva.”
Vad har du lärt dig av projektet?
”Hur viktigt det är med tydlighet, att veta vad man vill, och hålla fast vid sin linje. Så fort vi började tvivla så märktes det direkt. Jag har också lärt mig hur man måste vara beredd att argumentera för allting. Och för att kunna göra det måste man ha tid för eftertanke och reflektion. Man måste veta vart man är på väg.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.