”Jag blev kallad för svikare”

Mångfald
Text:
Publicerad
John Franco, närpolisbefäl i Stockholm får Kompassrosen, ett stipendium från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

I går delade stiftelsen Ungt ledarskap, som Scouterna och HM Konung Carl XVI Gustaf står bakom, ut stipendier till tre unga ledare. Närpolisbefälet John Franco, 31, från Stockholm var en av pristagarna. Han får ta emot 250 000 kronor för att han visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.

Chef fick en intervju med John Franco i samband med prisceremonin.

Du jobbar för att locka unga till polisyrket. Hur gör du?
”Jag riktar mig till ungdomar som är intresserade av att bli poliser, men inte vågar yttra det högt för sina vänner. Man är orolig för hur det ska tas emot. Jag vet själv hur det var när jag var ny polis. Jag fick höra förolämpningar och blev kallad för svikare. Jag har startat ett projekt som heter ’Polisyrket i sikte’, och samlar ihop ungdomar som drömmer om att bli poliser. De ser att de inte är ensamma om att ha den här drömmen. De har fått följa med till Polishögskolan och bland annat tränat i hinderbanan, badat i isvak och agerat patrull.”

Vad är deras vanligaste fördom mot poliser?
”Att poliser är hårda, våldsamma eller vill ha makt.”

Vad säger du till det?
”Att vi är människor precis som dem, och att man har uniform för att företräda samhället. Men jag inte tjänar något på att komma hem med en blåtira. Jag vill inte vara aggressiv och våldsam. ”

Polisen har haft det tufft i medierna de senaste månaderna med tanke på romerna som registrerats. Hur har ungdomarna reagerat på det?
”När de tagit upp ämnet har jag sagt att jag kan bara utgå från mig själv. Registreringen får stå för den som har gjort det. Jag har inte haft med det att göra. Jag försöker fokusera på mötet i dag, och vilken relation jag har med ungdomarna.”

Vad är det svåraste i ditt chefsjobb?
”Att stå för beslut där jag känner att jag själv kanske hade gjort annorlunda. Att vara lojal mot fattade beslut, när man kanske inte håller med om besluten.”

Hur resonerar du då?
”Jag ser det som ett ansvar. Det är mitt jobb som chef. Jag måste förmedla det på bästa sätt. Jag kan inte gå ut till min personal och säga ’så här är det beslutat, men jag tycker inte om det.’ Jag kan i stället säga att det här är ett beslut som vi måste stå bakom. Jag försöker inte undergräva beslutet. Jag kan säga ’i vår värld kanske det ter sig som ett dåligt beslut, men jag sitter inte med facit. Jag sitter inte med alla prioriteringar som man fått göra’. 

En del av ditt jobb är att skapa och förmedla lugn. Hur gör du det?
”När det gäller människor som jag möter ute, måste jag ta hänsyn till den personens värdighet och respekt. Om jag visiterar någon, vilket är en integritetskränkning i sig, är jag alltid mån om att förklara varför just den personen blir visiterad. Jag förklarar att jag har skälig misstanke, vad det grundar sig på, och vilket lagstöd jag har. Personen kanske ändå känner sig kränkt, men har åtminstone fått en förklaring. Det värsta som finns är människor som går därifrån, och inte vet vad grunden är till att de har blivit visiterade.”

Vilket har varit din tuffaste erfarenhet som chef?
”Att ha svåra medarbetarsamtal, det är alltid jobbigt. Det finns två världar; man vill vara en chef som är en del av gruppen, men i andra lägen måste man ta steget upp från gruppen och ha ett tillrättavisande samtal. Det är den jobbigaste biten med att vara chef.”

Vad har väglett dig mest som ledare?
”Jag fick råd av en kompis att hitta en positiv egenskap i varje människa man har runt omkring sig, samla de egenskaperna och försöka göra något bra av dem. Då blir man den bästa ledaren man kan bli.”

Vad gör du i din vardag som chef, som ger bra effekt på ledarskapet?
”Jag talar klart och tydligt om för mina medarbetare att de ska göra skillnad på mig som privatperson och som chef. Jag sitter med mina medarbetare i radiobilen, där kan det bli lite som ett biktbås. Man sitter tillsammans i nio timmar i sträck och kan inte bara prata jobb. Sedan måste jag också kunna kliva in i chefsrollen och markera i exempelvis schemafrågor. Jag vill inte heller jobba kvällar, men som chef har jag verksamhetsansvar. Då måste jag kriga för frågan att vi ska jobba fler kvällar och helger.”

Du har fått 250 000 kronor till ledarutveckling, vad vill du göra med dem?
”Jag vill utbilda mig i ett program som heter ’Ledarskap genom personlig utveckling’. Syftet är att bli tryggare i mig själv. Sedan vill jag också studera retorik, och stärka min förmåga att nå ut med mitt budskap, särskilt eftersom jag arbetar med ungdoms- och mångfaldsfrågor. Med retoriken tror jag att jag kan nå ut på ett bättre sätt.”

 

Stipendiekommitténs motivering:  John Franco tilldelas Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen inom offentlig sektor för att han genom sitt livsval – att vara en förebild och leva i linje med sina goda värderingar – har väglett både ungdomar och kollegor med modiga handlingar och ärlig empati.

 

 

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.