Ingen semester för chefen
En undersökning som Chef och Synovate har gjort visar att åtta chefer av tio har avbrutit semestern någon gång under det senaste året för att sköta en jobbaktivitet.
Att tekniken blir mer avancerad och samtidigt enklare att använda gör det allt besvärligare att koppla bort jobbet. Och i takt med att tekniken blir mer sofistikerad byggs det upp en förväntan på dig att du ska tilllämpa den och vara tillgänglig.
Drygt hälften av cheferna i undersökningen, 51 procent, menar att de inte kan koppla av när de är lediga på grund av den nya tekniken. 45 procent känner sig stressade av att kunna bli nådda via e-post eller telefon.
Det står inte i Niclas Nässlanders arbetsbeskrivning som marknadschef på it-bolaget Pedab att han alltid ska vara tillgänglig. Men det ingår i hans roll, menar han.
»Arbete mellan åtta och fem finns inte längre. Inte i vår bransch. Vi arbetar i olika tidszoner och det ställs krav på snabb återkoppling.«
Han beskriver sitt företag som »teknikintensivt«.
»Det finns inte ett behov av att kommunicera mer, utan smartare. Mängden kommunikation har inte förändrats, bara fördelats annorlunda. Nu kommer det fler mejl med kortare budskap«, säger Niclas Nässlander.
Han har alltid telefonen inom räckhåll. Och eftersom han i den har sin e-post, så har han i princip alltid jobbet inom en armlängds avstånd.
Han kollar e-posten några gånger om dagen under semestern, ungefär på samma sätt som han gör när han jobbar. Han schemalägger inte sitt teknikanvändande, utan använder sig av de tillfällen som uppstår. Sitter han och väntar på något eller åker buss så tar han fram mobilen.
Därmed sällar han sig till de 41 procent av cheferna i Chefs undersökning, som anser att tillgång till e-post och internet minskar stressen.
»Det ger ro att kunna kolla mejlen på det sättet. Jag slipper gå och oroa mig över ett besked och det är skönt att rensa i inkorgen.«
Har Niclas Nässlander förståelse för siffrorna i Chefs undersökning? Ja, men om tekniken leder till stress på semestern så bottnar den nog i en annan typ av stress, tror han.
»Kontroll är en fråga om hur säker du är i din ledarroll. Jag har duktiga medarbetare som jag litar på och som jag vet att jag kan delegera till.«
Och ja, det är chefens ansvar att koppla ner, trycka på off och slappna av. Om du som chef känner dig stressad på semestern så är det du själv som är förloraren.
Stressforskarna uppmanar oss att vara helt bortkopplade från jobbet minst tre veckor i sträck. Vad händer med kropp och psyke när jobbet gör intrång på semestern?
Tja, det finns inget enkelt svar på den frågan. Vissa klarar av att svara i telefon utan att känna sig stressade. När samtalet avslutas kan de mentalt stämpla ut och fortsätta semestern.
Andra klarar inte alls av att ha telefonen påslagen. Jobbsamtal lockar fram irrationella tankar och skapar ångest.
Beteendevetaren Carolina Browall skriver under på att tekniken kan vara både vän och fiende.
»Den gör att en chef kan vara närvarande, bli effektivare och få större kontroll. Det blir en trygghet för organisationen och för dig som chef.«
Och så kommer hon fram till den invändning som är grundläggande för hennes budskap, ja hela hennes liv:
»Men vi måste medvetet sätta gränser«, säger hon.
Kunskap om teknikens inverkan på människan har Carolina Browall skaffat sig genom forskning. Vikten av gränssättning har hon däremot blivit medveten om genom det som brukar kallas »den hårda vägen«.
Tekniken gjorde det möjligt för henne att jobba sig sjuk. Hon tappade håret, fick rubbningar på menstruationen, dålig hy och diffusa smärtor i kroppen.
»Jag kröp hem från jobbet på kvällarna och fortsatte att jobba när barnen hade lagt sig«, säger Carolina Browall.
Till slut sa hon och maken upp sig från sina jobb, sålde radhuset i Södertälje och flyttade till Dalarna. I dag är Carolina Browall bosatt på landet utanför Borlänge och jobbar som lärare på Högskolan i Dalarna.
Som studierektor på Lärarhögskolan i Stockholm hade hon 800 personer under sig. Men beteendet att alltid vara tillgänglig hade hon lagt till sig med tidigare. Hon kunde få telefonsamtal på juldagen eller när hon gick på badstranden. Inte sällan motiverades samtalet med orden »en snabb fråga, bara, har du fem minuter?«
»Eftersom jag förväntas säga något bra måste jag ju mentalt ställa om när telefonen ringer.«
Ett sådant telefonsamtal leder ofta till efterarbete. Något ska utföras, kanske måste ytterligare ett samtal ringas, ett dokument skickas eller ett beslut fattas. Eller så fortsätter arbetet bara surra i huvudet.
»Det tar aldrig bara fem minuter. Man måste mentalt bearbeta det som sägs under samtalet«, säger hon.
I relation till människans existens är tekniken så ung att den knappt är mätbar i tid. Samtidigt har den genomgått en blixtsnabb utveckling som människan inte har varit i närheten av. Undra på att vi inte riktigt hänger med. Undra på att våra hjärnor kokar.
»Det är så mycket vi hanterar hela tiden. Det kommer mejl och telefonen ringer. När vi avkrävs på snabba svar plattas språket till och lösningarna blir inte genomtänkta. Fysiologiskt och patologiskt bryts vi ned. Många av de samtal vi får handlar om brandkårsutryckningar, vilket ger negativ energi«, säger Carolina Browall som inte är förvånad över siffrorna i Chefs undersökning.
»Som chef är man ständigt offentlig. Man tar för givet att chefen alltid ska svara. Tillgängligheten innebär en offentlighet som kliver in och äter upp dig«, säger Carolina Browall.
Har vi i tekniken skapat ett monster? Ja, menar hon.
»Behovet av tillgänglighet är inte styrt av mänskliga behov, utan av informations- och konsumtionssamhället.«
Om man är en stressad chef faller dock förr eller senare tillbaka på organisationen, tycker Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis&Svettis.
»Stress på semestern är ett symptom på att du inte har lyckats göra ditt jobb på din arbetstid. Det är en organisationsfråga. Det är en lära-känna-sig-själv-fråga«, säger hon.
När Anna Iwarsson är ledig ser hon till att verkligen vara ledig.
»Jag väljer att göra det jag gör fullt ut, oavsett om det är jobb eller ledighet. Jag är inte närvarande för andra eller mig själv om jag försöker göra flera saker samtidigt och ha för många bollar i luften«, säger hon.
Därmed inte sagt att hon stänger av jobbet helt. Hon har alltid med sig en bärbar dator med trådlöst bredband.
Skillnaden mellan ledighet och arbetstid är att Anna Iwarsson själv bestämmer när hon vill vara tillgänglig. Hon har talat in ett meddelande på sin mobil där hon tydligt berättar att hon har semester och hur ofta hon lyssnar av sina meddelanden, vilket för det mesta brukar vara »då och då«.
Tanken på att det är en massa människor som intensivt försökt få tag på henne när hon stängt av mobilen stressar inte.
»Nej, jag blir inte stressad över sådant som jag inte vet om. De får gärna vara arga. Men det är deras stress.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.