»I näringslivet är du hela tiden jagad«
Du har tidigare presenterat dig som »chef för struttillverkningen«. Vad menar du?
»Det är lätt att tro att det är jag som styr hela börsen. Men Stockholmsbörsen är en del av Nasdaq OMX. Om vi jämför det med Unilever, som i sin tur äger GB, så kan man säga att jag är chef för struttillverkningen i Norden. Det löpande arbetet dag för dag på börsen är delegerat. Det var det jag ville ha sagt.«
Du är van vid att krishantera och kommunicera?
»Jag försöker tänka igenom de olika stegen i vad jag ska säga. De vet ni alla här, att det är lätt att dra på när man står i talarstolen. Men sedan kan man få dras med det man sagt väldigt länge.«
Du har tidigare arbetat inom politiken och pekas ibland ut som blivande finansminister om Socialdemokraterna vinner valet. Vad säger du om det?
»Det är trevligt om folk tror att man klarar av ett jobb. Men det jobbet känns inte aktuellt just nu om man uttrycker det försiktigt. Jag lever fullt i den verklighet jag är i nu, som börschef.«
Du låter ibland som en politiker när du talar, har du med dig det från din bakgrund?
»Det jag tar med mig från den tiden är att jag hela tiden ska klara en granskning. Det tar jag med mig in på börsen. Journalister bidrar till att öka tillväxt i Sverige. Deras granskning leder till att vi hela tiden uppför oss. Att näringslivet uppfattas som rent är en konkurrensfördel för Sverige.«
Du har jobbat nära många statsministrar. Hur skiljer sig ledarskapet åt mellan politiken och näringslivet?
»Det finns fler likheter än skillnader. Båda handlar om att motivera och vara tydlig. Men det finns andra skillnader. Politiken handlar om olika mål. Det är vård, skola och omsorg en dag och jämställdhet en annan. I näringslivet är det bottom line som gäller, du ska tjäna pengar. En annan sak som är annorlunda med politiken är att där har du en viss tid, x år, då du ska leverera. I näringslivet är du hela tiden jagad. Varenda dag tänker man ’är min business kvar?’. På det sättet är näringslivet tuffare.«
Vad betyder ditt chefskap på börsen?
»Viktigast är att anställa folk som är bättre och duktigare än jag själv. När jag anställer någon är det bara en sak jag blir riktigt arg på, det är om man inte säger till mig om jag gör något fel. Sedan när jag väl fattat beslut då förväntar jag mig lojalitet.«
Du har som sagt även verkat inom politiken. Är det rätt att ställa andra krav på politiker än på chefer i näringslivet?
»Även om min reseräkning inte granskas av Expressen, så har jag de tankarna inom mig, att ’allt jag gör kan granskas’. Det hindrar en från att gå över gränsen. Det är så lätt att vandra åt fel håll. Jag försöker tänka ’kan jag försvara detta i Expressen?’. Det är min grundtanke på det här området.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.