Hur ska jag träna som diabetiker?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej!
Inledningsvis vill jag klargöra att jag inte är någon expert på diabetesrelaterade frågor. I egenskap av sjukgymnast och träningskunnig har jag en viss kännedom om grundläggande principer och ska därför försöka svara så gott jag kan.

Jag tycker att du har en bra mix av styrketräning, promenad och ridning idag och jag tycker inte du behöver öka antalet träningspass eller intensiteten på dessa. Kanske skulle du byta ut ett av styrkepassen till konditionsträning (joggning, cykel eller gruppträning) för att optimera träningsinsatsen. Om du känner att du behöver hjälp att variera innehållet i styrketräningen råder jag dig att ta hjälp av en personlig tränare. När det gäller kosten så gäller egentligen samma principer som för friska fast det blir än viktigare att ha fasta rutiner för måltiderna. Fasta rutiner för måltider innebär här att du äter frukust, lunch middag och kvällsmål på givna tider och däremellan tar ett litet mellanmål.

De rekommendationer som gäller idag innebär att fördelningen mellan de näringsämnen som ger oss energi (kilokalorier) bör vara enligt följande; 10-20 % av energiintaget bör komma från protein, 25-35 % från fett och 50-60 % från kolhydrater. Precis som för alla andra så ökar effekten av träningen om du äter kort efter träningen. Om du vet att det kommer att dröja till nästa måltid så ta gärna 3 dl mjölk och en fullkornsmacka efter träningspasset. Man rekommenderar diabetiker att vara restriktiva med kost som innehåller snabba kolhydrater som potatismos, klibbigt ris, godis och läsk m.m. Regelbunden motion ökar insulinkänsligheten och gör att du lättare kan tillgodogöra dig sötsaker utan ett kraftigt förhöjt blodsocker. Du tolererar alltså socker bättre än om du vore inaktiv.

Som diabetiker är det viktigt att du lära känna hur ditt blodsocker varierar under dygnet och hur det påverkas av kost och motion så att du bättre kan förutsäga och kontrollera detsamma. Det gör du genom regelbundna blodsockermätningar samt via konsultation av en läkare med särskild kunskap om diabetes. Fortsätter du med nuvarande motionsupplägg så kommer även synliga resultat så småningom. De kanske viktigaste resultaten av motionen är emellertid de osynliga som exvis ett minskat behov av medicinering, förbättrad kondition, minskad risk för hjärt-kärl sjukdom m.m, förbättrad sömn och koncentrationsförmåga o.s.v. På din sista fråga gällande om resultaten kommer snabbare om du håller en god kostvana är svaret alltså ja. Detta gäller för friska människor och i än högre grad diabetiker.
För mer detaljerad rådgivning hänvisar jag till en läkare och/eller en dietist.

Hoppas du blev lite klokare
Vänlig hälsning, Tobias

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.