Hindra minoritetsstress på jobbet – 8 tips till chefen
Vet du om någon av dina medarbetare upplever minoritetsstress på arbetsplatsen? Det här handlar det om – och så ska du agera som chef.

Vad innebär arbetsrelaterad minoritetsstress?
”Det är en term som beskriver hur individer inom en minoritetsgrupp upplever eller riskerar att uppleva en högre form av stress. Det är en särskild form av utsatthet – och en arbetsrelaterad stress som kan vara kopplad till etnisk tillhörighet, hudfärg, sexualitet, religion eller annan trosuppfattning, svarar Emilia Mirani, projektledare på organisationen Interfem.
”Som chef kan det finnas en rädsla och osäkerhet i att ta tag i frågorna. Chefen behöver också vara beredd på att det kan bli obekvämt.”
Hur kan minoritetsstress yttra sig på jobbet?
”Det vi kan se från forskning är att grupperna har högre arbetsbelastning, mindre inflytande över sitt arbete, de har arbeten under sin utbildningsnivå, samt upplever en speciell utsatthet och marginalisering på jobbet, som att bli socialt exkluderad”, säger Emilia Mirani.
”Att överbevisa sin kompetens, bli ifrågasatt, samt uppleva diskriminering och kränkande särbehandling, blir som en dubbel belastning. Dels ska personen i fråga hantera situationen, dels utsattheten. Det kan leda till en högre nivå av stress, och till hjärt- och kärlsjukdomar.”
På vilket sätt kan chefer arbeta förebyggande mot arbetsrelaterad minoritetsstress?
”Det råder inte brist på goda intentioner. Det är många som vill att vi ska vara jämlika och ha en god arbetsmiljö. Men som chef kan det finnas en rädsla och osäkerhet i att ta tag i frågorna. Chefen behöver också vara beredd på att det kan bli obekvämt. Man måste kunna hantera konflikter som kan uppstå – och att gå från ord till handling”, säger Emilia Mirani.

8 tips: Så kan chefen motverka arbetsrelaterad minoritetsstress
- Inkludera arbetsrelaterad minoritetsstress i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Chefen behöver vara en förebild. Det genom ett tydligt ledarskap som prioriterar jämlikhet, dels genom att markera att du inte tillåter kränkande särbehandling på jobbet.
- Den utsatte behöver veta vem den ska vända sig till på arbetsplatsen.
- Bygg tillit över tid. Det räcker inte att säga att arbetsplatsen är jämlik. Chefen och arbetsgivaren behöver visa på resultat.
- Gör konsekventa insatser snarare än punktinsatser.
- Delaktighet behövs från hela organisationen, inte bara från hr.
- Satsa på utbildning på jobbet för att uppmärksamma arbetsrelaterad minoritetsstress.
- Erbjud mentorskap eller handledning.
Källa: Interfem, samt rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”, av Sima Nurali Wolgast (psykolog och fil. dr.) och Martin Wolgast (psykolog och docent), vid Lunds universitet.
Arbetsrelaterad minoritetsstress

Arbetsrelaterad minoritetsstress är ett begrepp som beskriver hur individer inom en minoritet, eller en icke-normativ grupp, i samhället påverkas av det strukturella förtryck och stigma som finns gentemot gruppen.
Kännetecken för arbetsrelaterad minoritetsstress:
- En stress som majoritetsgruppen inte upplever.
- Stress som är kronisk i bemärkelsen att den kan finnas med oss hela livet, från att vi är barn till att vi dör – och i många olika sammanhang.
- Det är en stress som går utöver ”vanlig” stress som kan finnas kring exempelvis ekonomi, eller att inte hinna med olika uppgifter eller saker i livet.
- Denna stress uppstår till följd av att ständigt behöva hantera diskriminering, fördomar, mikroaggressioner och andra former av exkludering i arbetslivet.
Källa: Interfem
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.