»Hela mitt liv förändrades«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

»Nu är det din tur.« När klassiska karriäristen Olle Öbergs fru till slut satte ned foten hade Olle jobbat länge och mycket inom bank och försäkring. Frun hade haft huvudansvaret för hemmet och barnen. Ja, sådant var upplägget då, före den långa jobbpausen och starten av Left is Right.
Olle Öberg bestämde sig för att hoppa av. Jobbprojektet som han just då höll på med gick dåligt. Nu var det i stället dags att dra det stora lasset hemma, att ta hand om den tonåriga dottern Charlotte som hade det svårt. Olle Öbergs fru hade flera gånger påpekat att något kändes fel med henne. Men Olle slog ifrån sig. Det var säkert ingen fara. Barn har ju perioder.
Under första året hemma insåg han att frun hade rätt. Funktionshinder som Aspergers syndrom sätter ofta fart i tonåren. Medan personer med as vill ha struktur och rutiner får de i stället tonåringens alla hormonförändringar i kroppen och en alltmer ostrukturerad tillvaro. Charlottes problem växte. Under ett halvår vägrade hon att gå i skolan och fick hemundervisning.
»Då lärde vi verkligen känna varandra. Jag märkte att hon är smart, men att hon skapar problem för sig själv.«
Vid 16-års ålder fick Charlotte till slut diagnosen Aspergers syndrom. Diagnosen blev en bekräftelse för Olle Öberg. Han hade upplevt en radikal förändring efter avhoppet från bank- och försäkringsvärlden till det omtumlande livet med Charlotte. Ett liv med många nya utmaningar.
»Jag är mycket sämre på att hantera det här än min fru. Jag är otålig och behandlar ibland Charlotte som om hon inte har ett funktionshinder. Då blir hon arg och jag blir arg. Det är svårt.«
Ändå är han stolt över åren hemma.
»Många flyr i sådana här situationer. Men det gjorde inte jag.«
Det kan verka som om tanken på att starta företag borde ha varit långt bort i den nya tillvaro Olle Öberg och hans dotter då levde. Men när Olle fick förfrågan om att hjälpa idébäraren Wiola Frankén Boman att utveckla ett företag där konsulterna har AS tvekade han inte.
»Jag hade fått en annan syn på funktionshinder under tiden hemma med Charlotte. Tidigare när jag jobbade så var funktionshinder mer av ett hinder. Nu hade jag lättare att se möjligheterna.«
»Dessutom träffade jag ju min dotter hela tiden och funderade så klart över hennes framtid. Vad hon ska jobba med. Här skulle jag få bygga företag, vilket är roligt i sig, och dessutom fylla det med det här viktiga innehållet.«
Till en början arbetade han bara halvtid. Men när en riskkapitalist kom in med stora expansionsplaner krävde han att Olle Öberg skulle bli vd och jobba heltid.

2006 bildades Left is Right AB och första enheten, i Kristinehamn, startades i januari 2007. I dag arbetar elva it-konsulter, två coacher, en försäljningschef och en vd i bolaget. Fyra nya konsulter är på väg in och ytterligare fem väntas under 2008.
Hela personalpolitiken är uppbyggd för att passa personer med AS. Deras behov av struktur och att de har svårt att smälta in socialt gör till exempel att alla uppdrag sköts på kontoret så att konsulterna slipper gå ut till kund. Man har inga stormöten, i stället informeras varje konsult enskilt om vad hon eller han ska göra. Rak information, tydlighet, ärlighet och respekt är ledorden.
»Du kan inte skälla på en person med AS, då når du inte fram. Här får jag ständig träning i att bete mig rätt. Om jag är otydlig frågar konsulterna direkt ’Vad menar du?’. Och de kräver respekt. Om jag till exempel går i korridoren och pratar i mobilen kan någon sticka ut huvudet och be mig stänga av eftersom jag stör.«
Jobbet har blivit mer meningsfullt. Och till skillnad från tidigare chefsjobb känner han i dag mycket större ansvar för sina medarbetare. Det känns i magen när man gör något helt nytt och så ansvarsfullt.
»Det här är personer som sällan haft riktiga jobb. Många har blivit pensionärer i 30-årsåldern. Framtiden har inte sett så bra ut. Nu kommer vi med en affärsidé och vill ge dem jobb. Det ställer stora krav på oss, men jag tycker att vi gör rätt. Och när jag nu ser vad personalen presterar blir jag bara lugnare och lugnare.«
Tiden han tillbringat hemma med Charlotte har varit en bra skola inför dagens chefsjobb. Olle Öberg berättar att hans syn på människor förändrats. Men det är svårt att helt lära om sitt beteende.
»Jag märker tyvärr att jag är mycket bättre på att samarbeta med våra konsulter på jobbet än med Charlotte. På jobbet lyckas jag vara rak och tydlig och ställa krav på ett lugnare sätt. Hemma lyckas jag sällan utöva det ledarskapet. Där är jag bara pappa.«
Charlotte jobbar inte på företaget i dagsläget. Ändå känns satsningen värdefull för Olle också på det privata planet.
»Jag mår otroligt bra i dag. Jag har fått en ny syn på livet och på mitt ledarskap. Jag mäter inte karriär och framgång på samma sätt i dag som jag gjorde förut. Och jag har ett mänskligare perspektiv som chef.«
»Naturligtvis ska verksamheten tjäna pengar, men att ha tydliga värderingar och en bra personalpolitik är viktigt längs vägen.« 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.