Har du rätt lön?
Det är en välkänd historia. Den välbetalde chefen är man, jobbar som direktör och bor i någon av storstadsregionerna.
Den lågavlönade chefen är kvinna, jobbar som städledare eller skolmåltidsföreståndare och bor i Jämtlands eller Jönköpings län, enligt Ledarnas lönestatistik.
Medianlönen för genomsnittschefen har stigit med nästan 2 000 kronor i månaden, från 32 200 till 34 100 kr i månaden, mellan 2007 och 2008.
»Det är dags att nyansera bilden av chefen. De flesta chefer tjänar inga miljonlöner«, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.
En positiv nyhet är att de sämst betalda cheferna har fått en högre medianlön om man jämför med förra årets lönestatistik.
Skolmåltidsföreståndarnas medianlön har stigit med drygt 3 000 kronor och städledarnas med drygt 1 000 kronor.
Precis som förra året tjänar kvinnliga chefer i genomsnitt mindre än manliga chefer. Skillnaden är drygt en tusenlapp.
Främst beror det på att flera av de sämst betalda chefsyrkena , som städledare och skolmåltidsföreståndare, är kvinnodominerade och att de bäst betalda chefsyrkena , som it-direktör och försäljningsdirektör, är mansdominerade. Dessutom är de manliga cheferna i regel något äldre, vilket kan tyda på mer erfarenhet och en högre lön.
Bonusdebatten har rasat i media den senaste månaden, men det är relativt få chefer som har en sådan förmån. Enligt Ledarnas lönestatistik har bara fyra av tio chefer en rörlig lönedel. Men det varierar stort bland olika branscher.
I byggsektorn har 65 procent av cheferna rörliga lönedelar, men i offentlig sektor är det bara fem procent som har denna typ av ersättning. Det oroar Ledarna.
»Vi skulle vilja se en ökad differentiering av ersättningsmodellerna till chefer. Särskilt inom den offentliga sektorn. Det oroar oss att det är så stillastående där. Om cheferna inte känner att de kan påverkar sin ersättning så kommer arbetsgivaren få svårt att rekrytera nya chefer«, säger Annika Elias.
Hon tror att nästa generations chefer, exempelvis de som är födda på 1980-talet, i större utsträckning kommer att kräva förmåner som mer flexibel arbetstid, mer ledighet och bidrag till hushållsnära tjänster.
Vad ska man göra om man inte är nöjd med sin lön?
»I normala fall brukar vi säga att man ska byta jobb, men just nu är det inte läge för det. Försök i stället att hålla ditt nätverk vid liv och satsa på kompetensutveckling så att du är väl rustad när det vänder«, säger Annika Elias.
Källa: Ledarnas lönestatistik från 2008 baseras på uppgifter från 66 200 chefer, kompletterat med uppgifter från arbetsgivarorganisationer. Man har undersökt löneläget för 370 olika befattningar. I statistiken finns representanter från alla Sveriges chefer, inte bara Ledarnas medlemmar.
Läs mer
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.