Här är partiet flest chefer i Sverige röstar på
Sverigedemokraterna är näst största parti bland Sveriges chefer. En femtedel av cheferna, eller 20 procent, skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar Chefs och Novus väljarundersökning. Men ett parti är ännu större.
Stödet för Sverigedemokraterna är lika utbrett bland chefer som i väljarkåren i stort. Det visar den undersökning som Chef låtit utföra i samarbete med Novus.
Att väljarstödet för SD ligger på drygt 20 procent inom den relativt välutbildade och välsituerade grupp som cheferna utgör är det mest anmärkningsvärda med undersökningen, anser Torbjörn Sjöström som är vd för Novus. Samtidigt är han inte särskilt förvånad:
”Vi har under en längre tid kunnat följa hur stödet för SD ökat inom snart sagt alla grupper, hur partiet normaliserats och framstår som möjligt att rösta på för allt fler. Bilden av den typiska SD-sympatisören som en ung, arg och arbetslös man i bruksort stämmer inte längre”, säger Torbjörn Sjöström.
Sverigedemokraterna är näst största parti bland cheferna efter Moderaterna. Torbjörn Sjöström tolkar SD-sympatierna bland chefer som ett uttryck för oro och bristande framtidstro. En pessimism som troligen inte främst rör den egna situationen, eftersom chefer i större utsträckning än andra kan antas ha sitt på det torra.
Nej, chefsoron gäller nog snarare samhällsutvecklingen i stort och det som är Sverigedemokraternas profilfråga, migrationen, menar Torbjörn Sjöström.
”Det finns I dag stora grupper som helt tappat förtroendet för de traditionella regeringsalternativen, och sättet på vilket migrationsfrågan skötts av de senaste regeringarna. Det är människor som är beredda att rösta på Sverigedemokraterna lika mycket i protest som i hopp om en ny politik.”
”Migrationsfrågan ställer saker och ting på huvudet. Den är inte en höger-vänsterfråga, handlar heller inte om inkomst, och är nästan omöjlig att ignorera då den så frekvent dyker upp som ett problem i tidningar, sociala medier och debatt. I detta ganska hårda och polariserade debattklimat ställs ett starkt offentligt Sverige mot en generös flyktingpolitik, och ju värre man anser tillståndet vara inom skolan, sjukvården, polisen och så vidare, desto mer tenderar man att koppla det till kostnaderna för migration och integration”, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:
”Det är nog samhällskostnaderna för integrationen som blivit ett problem i väljarnas, inklusive chefernas ögon, snarare än invandrarna själva. Det där tycker jag är viktigt att hålla isär.”
Moderaterna får nästan en fjärdedel av chefsrösterna, eller 23,6 procent. Den borgerliga Alliansen blir största block med ett chefsstöd på 44,5 procent, sju procentenheter mer än bland allmänheten i stort, vilket skulle räcka till en hyfsat regeringsduglig
minoritet.
Kristdemokraterna kan emellertid räknas bort då partiet bara får 2,7 procent och skulle åka ur riksdagen om cheferna fick bestämma.
”Ett dåligt tecken för KD, måste man säga. Det finns ju en överrepresentation av Alliansen-väljare bland cheferna, vilket gör det så förvånande att de inte ser KD som ett starkare alternativ. Stödet är till och med lägre än bland allmänheten i stort.”
Socialdemokraternas svårigheter att ”nå ut” tydliggörs än en gång av Chefs och Novus undersökning – blott 14,6 procent av cheferna skulle lägga sin röst på S. Sammantaget föredrar 23 procent av cheferna något av de rödgröna partierna S, MP eller V som förstahandsalternativ. Fast även i den samlingen återfinns ett parti som skulle stoppas av riksdagsspärren, nämligen Miljöpartiet med bara 2,5 procent chefsröster.
”För Alliansen-väljarna är nu Miljöpartiet väldigt långt borta, eftersom det så tydligt valt vänsterflanken och anses vara ett vänsterparti bland andra”, kommenterar Torbjörn Sjöström.
Moderatledaren Ulf Kristersson är den partiledare som åtnjuter störst förtroende bland cheferna. Därefter följer Annie Lööf, Jan Björklund och Jimmie Åkesson. I botten på förtroendelistan hamnar MP-språkröret Gustav Fridolin.
Förtroendet för politiken och synen på partiföreträdarnas ledaregenskaper kan skilja sig markant.
Tydligast märks det i fallet Jimmie Åkesson, där 60 procent av cheferna ser honom som en kompetent ledare, medan 30 procent har förtroende för honom som politiker. Något liknande gäller Annie Lööf, där motsvarande gap ligger på 22 procentenheter.
”Att Jimmie Åkesson lyckats hålla ihop sin rejält brokiga skara av sverigedemokrater, tagit partiet in i riksdagen och på ett par mandatperioder gjort det till ett av Sveriges två-tre största är svårt att förbise, och i sig ett starkt betyg på honom som ledare, oavsett om man gillar hans politik eller inte”, säger Torbjörn Sjöström.
Han påminner om att Annie Lööf och faktiskt hela Centerpartiet var så gott som uträknade ett halvår före valet 2014 – väljarstödet låg på under tre procent – men att hon lyckades vända skutan och visa att hon tror på sig själv.
”En rejält imponerande resa, ett tag sågs hon ju faktiskt som statsministerkandidat. En utveckling som jag tror ligger bakom det höga betyget på henne som ledare”, säger Torbjörn Sjöström.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.