Här är medarbetarna även lärare

Okategoriserade
Text:
Publicerad
Medarbetarna i Skatteverkets lärarbank får ägna 10 till 25 procent av sin arbetstid åt att undervisa. Foto: Skatteverket

Att vara en god pedagog är en sak. Att vara insatt i ett ämne är en helt annan. Om du kan kombinera båda dessa faktorer får du det bästa av två världar.

Så tänkte några chefer på Skatteverket för några år sedan. De beslöt därför att låta myndighetens egna medarbetare hålla i organisationens internutbildningar. Eftersom de jobbar med det ämne som de undervisar i har de en annan förståelse för kursdeltagarnas situation än vad en extern pedagog skulle ha.

”De har mycket lättare att ge exempel på det de pratar om, och inte bara från lärarhandledningen utan även från det dagliga arbetet. Dessutom är det enklare för dem att sätta sig in i situationer som deltagarna presenterar och de problem och dilemman de har”, säger Johan Arvidsson, sektionschef för Skatteverkets kompetensutveckling.

Den som är intresserad av att hålla en utbildning tar upp detta med sin chef. Om de tillsammans kommer fram till att medarbetaren har goda förutsättningar för att bli lärare placeras personen i en så kallad lärarbank. För närvarande finns det cirka 400 medarbetare i lärarbanken. Kompetensen sträcker sig över Skatteverkets samtliga områden, exempelvis moms, ledarskap eller bokföring.

Efter att personen registrerats i lärarbanken blir han eller hon kontaktad av en erfaren pedagog.

”De ringer upp och gör en kort intervju och beskriver vilket stöd som finns att få. Det finns även bra hjälp på vårt intranät där vi ger lite tips och tricks, och beskriver hur vi jobbar och hur vi tänker.”

Nästa steg är att följa med en mer erfaren kursledare när han eller hon håller en utbildning. Den nyblivna läraren får då även själv hålla i en del av kursen.

”Vi vill att man är aktiv direkt som ny lärare. Vi har sett att det fastnar bättre då”, säger Johan Arvidsson.

Efter utbildningen följer pedagoger upp för att höra hur det kändes och om det var något som var svårt. De ger även lite tips. Kursledarna kan också anmäla sig till speciella lärarutvecklingskurser och webbinarier för att utveckla sin pedagogik.

”Våra lärare är ju inte pedagoger med sakkunskap, utan de är engagerade och motiverade medarbetare som brinner för att hjälpa andra. Därför behöver vi kanske klä på dem en viss pedagogik.”

De flesta lärare får ägna mellan 10 och 25 procent av sin arbetstid åt att undervisa. Det gör att deras chefer också måste vara beredda på att avlasta dem från andra arbetsuppgifter i samma omfattning.

”En del av utmaningen är att få chefer i verksamheten att förstå detta. De kan inte ha kvar 100 procent och sedan lägga på 10 till 25 procent av arbetstiden”, säger Johan Arvidsson och fortsätter:

”Vi är en kunskapsorganisation och det innebär att lärandet är en viktig del, men det finns andra saker som också är viktiga. Det är en utmaning för sektionschefer och kontorschefer ute i landet, och det har jag förståelse för.”

Men i grunden är den viktigaste förutsättningen för att få upplägget att fungera duktiga medarbetare. Och sådana finns det gott om på Skatteverket, menar Johan Arvidsson.

”Jag är imponerad av deras kunskap och vilja att ta på sig de här uppdragen, och att de gör det för Skatteverkets bästa. Det är en fantastisk kompetens de besitter”, säger han.

Tre tips för lyckad internutbildning

1. Ge nya lärare uppbackning av erfarna pedagoger. Även om medarbetarna är insatta i sina egna ämnesområden kan de behöva utveckla sin pedagogiska kompetens.

Johan Arvidsson. Foto: Skatteverket Johan Arvidsson. Foto: Skatteverket

2. Avlasta medarbetarna i samma omfattning som de får läraruppdrag. De kan inte göra 100 procent av sina ordinarie arbetsuppgifter när de samtidigt undervisar.

3. Se till att de nya lärarna börjar undervisa så snart som möjligt tillsammans med en erfaren lärare. Även om det bara rör sig om korta avsnitt är det viktigt att komma igång. Följ upp i efterhand.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.