Här är ledarskapet bakom klyschorna
Vad hittar man om man ger sig ut på jakt efter de beteenden som verkligen ligger bakom chefers framgång? Om man struntar i ledarskapsklichéerna, och tittar på hårda data. Det bestämde sig Elena Lytkina Botelho och Kim Rosenkoetter Powell, författare till ”The CEO Next Door”, för att göra.
Vad handlar ”The CEO Next Door” om?
Boken bygger på grundlig research och noggranna utvärderingar av bland annat 17000 chefer och chefskandidater. Författarna visar att det är framför allt fyra typer av beteenden som ligger bakom de verkliga framgångssagorna inom ledarskap.
Vad är det för beteenden?
Vill du ha hela storyn får du läsa Chefboken, det hinner du med på lunchen. Men jag tyckte att det var väldigt spännande läsning, och en del slutsatser var lite kontraintuitiva. Till exempel när det handlar om hur otroligt viktigt det är att kunna fatta snabba beslut. Eller att stabilt pålitliga chefer trumfar mer ojämna stjärnskott. Men boken blir väldigt trovärdig när den bygger på så systematisk och omfattande research.
Är författarna själva forskare?
Nej, de är meriterade strategikonsulter med bakgrund på bland annat McKinsey. De har också grundat managementkonsulten GHSmart, som specialiserat sig på just vetenskapliga utvärderingar av chefer. Och de har i sina undersökningar tagit hjälp av forskarteam från en rad toppuniversitet som tycker att författarnas data är en guldgruva.
Vad kan tipsen i boken handla om, rent konkret?
Boken är full just av konkreta tips, eftersom författarna argumenterar för att de avgörande chefsförmågorna är sådant man kan träna upp, som en muskel. Till exempel en checklista på hur man blir en bättre beslutsfattare.
Är det en bok bara för toppchefer och vd:ar?
Nej, det är en bok full av insikter för chefer på alla nivåer. Men kanske allra mest för de som aspirerar på att klättra i sin organisation.
Vad fastnade du själv mest för?
Boken innehåller ett avsnitt om chefsmyter som jag tyckte bjöd på en hel del riktigt överraskande saker. Som att det inte finns något samband mellan hur hårt folk jobbat under karriären och senare toppjobb. Eller att förstagångschefer, på gruppnivå, inte presterade sämre än mer erfarna chefer.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.