Han är vd:n som ska vända Coop
Det har kallats ett av Sveriges tuffaste vd-jobb, det för dagligvarujätten Coop. För Chef berättar nytillträdde Anders Torell hur han vill vända förlustsiffrorna, och vad som är hans största ledarskapsutmaningar.

I slutet av förra året tog Anders Torell över ledarskapet för Coop Sverige, som länge haft problem med lönsamheten och en minskande andel av marknaden.
Coop Sverige gjorde visserligen en vinst på 100 miljoner kronor under 2023, men butiksrörelsen som ägs av 26 konsumentföreningar gjorde samma år en förlust på över 700 miljoner kronor, enligt siffror i Dagligvarunytt.
Hur ska du lyckas vända skutan?
”Coop har i grunden en väldigt fin position i kundernas medvetande. Vi har under de senaste två åren gjort en stor omställning i form av ett nytt it-system och ett en helautomatiserad lagerterminal i Eskilstuna, nästan världsklass skulle jag säga. Dessa två stora operationer som genomförts samtidigt, har samtidigt tärt på organisationen och påverkat vår servicegrad gentemot kunderna ute i butik. Nu när vi nästan är igenom det här, ser jag en fin potential för hemtagning, som driver mot de mål och prioriteringar jag satt upp sedan jag började”, säger Anders Torell som formellt ännu är tillförordnad vd efter företrädaren Marie Nygrens avhopp i höstas.
Vad tänkte du när du fick frågan om att ta över ledarskapet för Coop Sverige?
”Den första tanken, som fortfarande dominerar, är den stora ära som det innebär att bli tillfrågad om att få driva ett så välrenommerat företag med en så tydlig position på dagligvarumarknaden.”

Var det självklart att tacka ja?
”Ja, det var det nog. Sedan behöver man alltid tänka efter. En tanke som uppstod var: klarar jag av det? Det handlar trots allt om att gå in i ett företag där föreningarna och Coop Sverige tillsammans har en verksamhet i 50-miljardersklassen, med många medarbetare och utmaningar. Jag landade i att jag är rätt person för ett uppdrag som känns både spännande och stimulerande.”
När vänder det för Coop?

”Jag ser i våra underliggande nyckeltal att vi går åt rätt håll enligt många parametrar. Men det kommer att ta mer än några månader att få full effekt av de stora investeringar vi gjort. Nu gäller det att hålla i och hålla ut, ett budskap jag grundar i min erfarenhet av dagligvaruhandeln och retail”, säger Anders Torell som bland annat varit logistikdirektör för Carlsberg och Ica, affärschef för ICA Maxi och vd för Webhallen.
Vilken är din främsta ledarskapsutmaning just nu?
”Densamma som i alla ledarskapsroller, att nå ut till medarbetarna. Med ett tydligt budskap om riktningen framåt och vad vill åstadkomma. Vilket kan vara extra svårt i en roll som den här, i ledningen för en stor organisation. Det handlar också om att delegera och få alla medarbetare att vilja och kunna ta ansvar.”
”Jag landade i att jag är rätt person för ett uppdrag som känns både spännande och stimulerande.”
Vad gör du konkret för att förbättra denna tydlighet?
”Vi har ökat tempot och förmågan i vår internkommunikation. Exempelvis skriver jag ett nyhetsbrev som går ut till medarbetarna varje vecka, så att alla lättare ska kunna ta till förändringarna vi gör och se resultaten av dem.”
Det är värt att lägga värdefull vd-tid på ett nyhetsbrev?
”Ja, definitivt.”

Hur ser du då på konkurrensen från lågpriskedjor som Lidl och Willys?
”Den är ju stenhård. Det är också vad som är så roligt med den här branschen. Vi har och utvecklar själva olika format som möter upp den här konkurrensen på olika sätt.”
Hur slår klimatförändringarna mot matpriserna framöver?
”Vi ser redan ett tydligt samband mellan klimatförändringar och förmågan att producera mat på olika ställen runt vår jord, som när en stor del av bananproduktionen slogs ut av enorma regnmängder i Sydamerika. Under våren kommer vi att uppleva prishöjningar på bland annat kaffe, choklad, olika frukter och grönsaker, vilket också kan kopplas till klimateffekterna. Kortsiktigt är det svårt att hålla emot, men vi jobbar på att sprida ut inköpen till flera leverantörer för att få större reseliens och hållbarhet i försörjningskedjan”, säger Anders Torell.
bakgrund
- Coop Sverige AB ägs av Kooperativa förbundet KF som i sin tur ägs av 26 konsumentföreningar med omkring fyra miljoner medlemmar.
- Coop har länge haft problem med lönsamheten och en minskande andel av marknaden.
- Enligt Dagligvaruleverantörerna DLF har Coop en marknadsandel på 17 procent (2023). Ica dominerar med 50 procent, Axfood har 22 medan Lidl har 6,4 och Citygross drygt tre procent av dagligvarumarknaden.
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef och Chef GPT – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år, tillgång till hela tidningsarkivet och AI-tjänsten Chef GPT.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+