”Här får alla rektorer stöd”
Hur ser chefsrollen ut i Stockholms skolor?
”Rektorerna på gymnasieskolorna har i första hand en pedagogisk roll. För att stödja dem i den rollen har vi organiserat om gymnasieverksamheten och bland annat tillsatt tio administrativa chefer för att avlasta rektorerna. På grundskolorna har rektorerna ett bredare uppdrag som nu ses över.
Rektorer har långtgående delegering, hur mycket administrativt stöd de har beror bland annat på hur stor verksamhet de leder.”
Vad gör Stockholms stad mer för att attrahera och stödja rektorerna?
”Vi satsar mycket på chefsförsörjning och chefsutveckling. Bland annat har vi en utbildning i två steg för lärare med ambitioner att bli ledare, vi har chefsnätverk, erbjuder coachning, mentorer och uppmuntrar till forskning.
Enligt skollagen ska alla rektorer gå rektorsprogrammet, en treårig distansutbildning på högskolenivå, senast fyra år efter tillträdet. Vi anmäler både rektorer och biträdande rektorer till utbildningen och just nu deltar 90 av de 450 som arbetar i kommunala skolor i Stockholm i den.”
Enligt Arbetsförmedlingens statistik är det 0,6 sökande till varje rektorstjänst, hur ser det ut i Stockholm?
”Vi har mellan 20 och 30 sökande per rektorstjänst.Rektorerna förordnas på fem år, och följs upp. Många stannar tio, tjugo år, en del på samma arbetsplats, medan andra går vidare till andra skolor eller andra verksamheter.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.