Granskningen som kan kosta dig jobbet

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

En av fem ljuger på sitt cv visar flera undersökningar. Men det är inte bara där som sanningen friseras. Chefer som blivit dömda för ett brott eller har haft ekonomiska bekymmer talar av naturliga skäl inte om det på en intervju.

Därför ägnar sig flera företag åt att granska kandidater till chefsjobb för att se vad som döljer sig i deras förflutna. Det kan vara bra att känna till om du ska söka nytt jobb.

Torbjörn Alm driver Iscreen som gör bakgrundskontroller i samband med chefsrekrytering. Kandidaten får alltid reda på att det görs en kontroll. Ibland har personer hoppat av ansökningsprocessen när de fått beskedet att de ska granskas.

»I några granskningar har det kommit fram att kandidaten har blivit dömd för misshandel eller att han har drivit ett företag som gått i konkurs«, säger Torbjörn Alm till chef.se.

Men oftast hittar man inget anmärkningsvärt på de kandidater som söker till en chefstjänst.

Vad kan den här granskningen leda till?
»Kanske blir chefer mer ovilliga att söka ett nytt jobb, eftersom man inte vill bli granskad. Men fråga dig själv: ’hur många är snövita?’. De flesta har ett eller annat lik i garderoben. Rannsaka dig själv i samband med att du söker jobb, så vet du i förväg vad som kan komma upp.«

Det här vill den nya arbetsgivaren veta om dig:

1. Domar och åtal

Man granskar framför allt om det finns några domar mot dig. I en grundlig research hämtar man in material från alla tingsrätter i Sverige.

»Det är ovanligt att vi hittar något, men det har dykt upp domar om misshandel, rattfylleri, knarkbrott och skattebrott. Vi tittar långt bakåt i tiden, och söker även upp åtal och nerlagda åtal«, säger Torbjörn Alm.

Nerlagda åtal är framför allt intressant om man ser att de bildar ett mönster, exempelvis flera åtal för misshandel.

2. Kraftiga avvikelser i ekonomin

Här rör det sig oftast om att man kontaktar UC (Upplysningscentralen) för att se om kandidaten har betalningsanmärkningar.
Man tittar också på om kandidaten har varit inblandad i konkurser.

»Om man har ett misslyckat företag bakom sig är det bättre att tala om det, än att rekryteraren upptäcker det genom en granskning. Men en konkurs behöver inte innebära att du är borträknad som kandidat«, säger Torbjörn Alm.

3. Din sociala situation

Här kontrollerar man framför allt:
– Hur många barn du har och med vilka partners.
– Om du är gift.
– Om du varit gift flera gånger.

»Många arbetsgivare tycker att det verkar bra med en socialt stabil person. Man ser det som en social styrka om kandidaten varit gift med samma person i 20 år. Men man får ta det för vad det är. De här uppgifterna säger inte så mycket om hur kandidaten egentligen fungerar socialt«, säger Torbjörn Alm.

4. Aktiviteter på internet

En mindre del i granskningen. Förekommer oftare när styrelseledamöter ska utses. Googla dig själv innan du söker jobb, så får du åtminstone en översikt av vad som står om dig på nätet.

»Du ska helst inte ha gjort opassande uttalanden på nätet. Det är särskilt graverande om man kan koppla kandidaten till ett högerextremistiskt parti eller organisation. Det har vi hittat någon gång, och då drar uppdragsgivaren öronen åt sig.«

 

Mer ovanliga granskningar:

Har du betalat tv-avgiften?
Uppgiften går att hitta tack vare offentlighetsprincipen. Kanske mest aktuellt för chefer som ska arbeta inom public service.

Äger du ett större fartyg eller privatflyg?
Ett tecken på att du är relativt förmögen. Vissa företag söker personer som är välbärgade.

Hur många bilar äger du?
Säger också en del om din förmögenhet. Om du skrivit över bilar på dina barn, kan det ibland tala till din nackdel rent moraliskt. Särskilt om du söker ett chefsjobb inom offentlig sektor.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.