Franska chefer är känsliga
Chefer från USA, Frankrike och Sverige skiljer sig från varandra, men det finns tre saker som förenar. Oavsett land skriver cheferna under på att de är engagerade, fokuserade på att lösa problem, ställer höga krav på sig själva och har hög arbetskapacitet.
Resultatet kommer från en färsk undersökning som analysföretaget Kairos Future har genomfört under 2006 och 2007. Totalt har 1800 chefer i Sverige, 300 chefer i USA och lika många i Frankrike deltagit.
Det finns också skillnader mellan länderna. Den amerikanske chefen är samlad, lugn, välstrukturerad och disciplinerad. Han har tid över för att leda och planera, men sover inte bra.
Den franske chefen är känslig för kritik, självcentrerad, energisk och söker bekräftelse. Han har integritet, men är inte så samarbetsvillig och ser sig inte som en född ledare.
Den svenska chefen har självdistans, gillar att samarbeta, hanterar stress bra, men är dålig på att ge feedback. Han älskar att leda andra, men har inte tid över för planering. Den svenska chefen är den som njuter mest av sitt jobb. 77 procent tycker att det är roligt att vara chef. I USA var andelen 71 procent på samma fråga.
”I Sverige får man inte automatiskt hög status av att vara chef. Man blir chef för att man gillar människor. Det kan vara en förklaring till att många genuint tycker om sitt jobb” säger Mats Lindgren, vd på Kairos Future Group.
Svenska chefer är bra på att samarbeta och på att ta kritik, något som särskilt franska chefer behöver bli bättre på.
”Den svenska chefen tar inte sig själv på stort allvar. Samtidigt har vissa chefer i Sverige alldeles för låg integritet. Man ser till att alltid kunna bli nådd. Man har svårt att stänga om sig på kontoret, och svårt att hitta tid för eftertanke och reflektion” säger Mats Lindgren.
Det kan bero på att svenska chefer inte har samma organisatoriska stöd som i andra länder, eftersom assistenter och sekreterare i stor utsträckning har rationaliserats bort.
”Då blir det lätt att vardagen handlar om att fånga bollar, i stället för att planera och tänka framåt” säger Mats Lindgren.
Svenska chefer är ändå väl rustade för framtiden. Engagemang och samarbetsförmåga kommer att vara än viktigare i framtiden.
”På morgondagens arbetsmarknad lyckas man genom att samarbeta och kunna inspirera andra till att lyckas. Makt får man genom att visa rätt kunskap och förmågor, inte genom att ha gått på ett särskilt universitet. I den miljön är den svenska kulturen bättre rustad än till exempel den franska. Där är det fortfarande viktigt att ha läst på de rätta skolorna för att du ska vara värd någonting.” säger Mats Lindgren.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.