Fråga experten: ”Måste jag skriva på ny arbetsordning?”

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad
löneförhandling pengar
”Det vanligaste felet i en förhandling är att man ser för mycket till sig själv. Det viktigaste är att båda blir nöjda.” / Joakim Aare, förhandlingstekniksexpert. Illustration: Sanna Mander

Fråga: ”Jag har arbetat som operativ chef på olika befattningar inom flygbranschen i snart tio år. Efter en längre sjukskrivning (16 månader) är jag nu tillbaka på jobbet, men bara på halvtid.

Enligt min överordnande chef är det inte aktuellt med en återgång till mina gamla chefsuppgifter, utan nu ska vi ta fram en ny arbetsordning med tillhörande lägre lön.

Är jag tvingad att skriva på en ny arbetsordning? Vilka möjligheter har jag att behålla min gamla lön?”

/Roland

 Läs mer: Gratis uppdaterade mallar och avtal

Svar: Återgång till arbetet efter en lång tids sjukskrivning hanteras normalt inom ramen för en rehabiliteringsplan som utformas av arbetsgivaren, läkare och den anställde.

Syftet med rehabiliteringsplanen är att den anställde så snart som möjligt ska gå tillbaka till ordinarie arbete, det vill säga heltid om det är fråga om en heltidstjänst.

Under rehabiliteringsperioden är det naturligt att vissa arbetsuppgifter lyfts av den anställde för att underlätta återgången i arbete.

Under den perioden är det inte aktuellt att sänka lönen (dock att endast 50 procent av lönen utgår på grund av reducerad tjänstgöringsgrad).

Om den anställde ska arbeta halvtid på permanent basis kan det dock bli nödvändigt att den anställde byter till en tjänst som lämpar sig bättre för en halvtidstjänst.

Lön och andra förmåner kommer då att följa vad som gäller i den nya tjänsten, som kan vara i ett lägre löneläge. Om den anställde inte accepterar ett skäligt omplaceringserbjudande – eller om något sådant inte finns – kan det bli aktuellt med uppsägning av anställningsavtalet.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge 

Läs mer: Läs fler expertfrågor och svar här.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.