Forskare vill ta bort klämdagar
Klämdagar som varierar från år till år leder till tidsödande planering för arbetsgivarna och ekonomiska förluster för många företag eftersom produktiviteten går ner, menar ekonomiprofessorn Steven Hamke och fysikprofessorn Richard Conn Henry på Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, Maryland, USA.
»Tänk hur mycket tid och möda som varje år läggs på att anpassa verksamheter till det nya årets utseende«, skriver professorerna.
De föreslår därför att man bör införa en ny form av tideräkning där alla datum alltid infaller på samma veckodag. Det skriver Sydsvenska Dagbladet, som refererar till amerikanska vetenskapsakademins nyhetstjänst Eurekalert.
Helgdagarna skulle alltså alltid ligga på samma veckodag. Exempelvis tycker forskarna att jul- och nyårsafton skulle hamna på en lördag, som det var 2011.
Enligt deras förslag ska året ha 364 dagar, de första två månaderna i ett kvartal ha 30 dagar, och den tredje månaden har 31 dagar.
Dessutom ska man omväxlande lägga in en extravecka vart femte och sjätte år efter nyårsafton, så att kalendern inte ska avvika för långt ifrån solens gång.
Forskarnas tanke är att den nya kalendern ska införas 2017, då julafton återigen infaller på en lördag.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.