Chefen som vägrar varsla

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Företaget Hogia, som bland annat säljer lönesystem, valde redan under förra lågkonjunkturen att säga nej till varsel. Det berättar vd Bert-Inge Hogsved för Dagens Industri.

Som många andra stod de med övertalig personal, men de övertaliga behövde inte gå. De femton personerna hamnade i en bemanningspool och hyrdes ut till andra delar av företaget. Personerna återanställdes sedan efter nio månader.

»I vårt fall är det viktigt att ha utbildat folk kvar. Det är bra både för företagets och den enskildes skull om man kan undvika uppsägningar. När man gör sig av med folk i en nedgång vet man att man kommer att behöva dem senare«, säger Bert-Inge Hogsved, som har 450 anställda, till Dagens Industri.

Idén återupptogs inom Hogia år 2004. Man driver enheten »Tillväxtservice« som förser andra bolag inom koncernen med personal. Ett 70-tal personer har varit tillfälligt anställda inom tillväxtservice och enheten har kostat cirka sex miljoner kronor sedan starten.

Det finns fler exempel på företag som drar sig för att varsla.
Lastbilstillverkaren Scania har löst arbetsbristen genom att personalen arbetar på förmiddagarna och kompetensutvecklar sig på eftermiddagarna.

En annan möjlighet som företag kan prova är att ge medarbetare tjänstledigt.

»Om man säger upp sin personal tappar man ofta värdefull kompetens som kan vara svår att få tillbaka när det vänder«, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, till Dagens Industri.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.