Cheferna öppnade sig
För tionde året i rad arrangerades Stora Chefsdagen. I år handlade den om att hitta sin egen ledarstil, ofta genom att avvika från ”alla måsten” och genom att helt enkelt vara annorlunda. Och vara sig själv.
Tung chef: Carl-Henric Svanberg
Stora Chefsdagens konferencier Henrik Frenkel intervjuade Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef Ericsson:
Dina anställda tänker säkert ”när drabbas Ericsson av krisen?” Vad är din viktigaste uppgift nu?
» Framför allt att skapa lugn och trygghet kring vad vi vet, men också kring vad vi inte vet. Vi måste veta vad vi kan kontrollera och inte kontrollera. Sedan kan jobba utifrån det.«
Vi vanliga chefer, hur ska vi hantera den här krisen?
»Som sagt, fundera över vad ni vet och inte vet. I vår bransch handlar det om att vi vet att operatörerna är penningsstarka och att telefontrafiken ökar. Men hur kommer folk att reagera? Kommer de att ringa mer eller mindre? Det viktigaste är inte ha några illusioner. Var säker på vad du vet och planera för det sämre.«
Den 16 oktober förra året fick du göra en vinstvarning. Hur kändes det?
»Även om vi varit framgångsrika under en lång tid, så består tillvaron ständigt av framgångar och motgångar. När fick beskedet så var det naturligtvis en chock. Det kändes obeskrivligt.
Men min instinkt var att gå rakt på bollen. Det är ingen ide att sätta sig i skogen och sucka. Jag samlade mina sex närmsta medarbetare och sa ”vi litar på siffrorna” och ”om 72 timmar måste vi kunna förklara på tio sekunder i Ekot vad som har hänt”. Vi jobbade dygnet runt i tre dagar, och vi hittade alla väsentliga orsaker till slut.«
Slogs du för din överlevnad?
»Jag upplevde det inte så. Jag lägger ingen synpunkt på om jag ska vara kvar. Faktum var att vi hade fått en mindre beställningsingång. Paniken fick inte gå över styr. Det är ju inte ledningens fel att kunderna beställer mindre. «
Var du oberörd av spekulationerna?
»Man får inte läsa för mycket tidningar. Det gör inte jag. I den här tiden var samarbetet med styrelsen och storägarna bra. Vi hade ju kontakt dagligen en kontakt. Jag kände starkt stöd från styrelsen.«
Funderade du på att lämna?
»I ett sådant läge måste man komma ganska långt ut på stressplankan innan man känner att man vill checka ut. I stället känner man att man vill lösa frågan. Vi var inte i så mycket kris som det beskrevs. Det positiva är att verksamheten fick en extrem tillnyktring. Vi är i dag i betydligt bättre rustade än vad vi var då. «
Hur har du utvecklats sedan dess?
» Jag har blivit mer ödmjuk, men också mer ifrågasättande. Visst sjutton har jag och ledningsgruppen blivit mer kritiska.«
Kan du aldrig känna, ”vad gör lilla jag i det här sammanhanget”?
»Det känner jag hela tiden. Jag kan tänka ”jag är en grabb från Norrköping, vad har kvalificerat mig för det här? Men jag är ganska bra på att orientera mig runt i min minnesbank när jag kommer i svåra situationer. Då kan jag påminna mig om tidigare situationer när det har varit svårt, och hur jag löste dem. Då finns erfarenheten som jag kan ta till. «
Hur får man igång en trött organisation?
»Ska man lyckas så måste man ge energi. Man får aldrig abdikera från den rollen. Man måste se visionen, och hjälpa andra att se den, och få andra att kunna se sitt jobb i det sammanhanget.«
Aktuell chef: Bengt Baron
Stora Chefsdagens konferencier Stina Dabrowski intervjuade Bengt Baron, före detta vd Vin&Sprit:
Du är formellt arbetslös sedan igår, varför slutade du?
»Jag tyckte det var naturligt. När Vin&Sprit köptes upp av en stor industrispelare, Pernod Ricard, delades bolaget upp i två ben. Jag kunde inte se framför mig att att stå som skeppare för ett dotterbolag och försöka stå för samma värderingar som tidigare. «
Hur fick du organisationen att fungera när alla visste att ni skulle köpas upp?
»Det unika i processen var att försäljningen aviserades 18 månader i förväg. Men jag är stolt över min organisation, eftersom de kunde lägga det åt sidan. För mig blev chefskapet mer komplext. Det var ännu viktigare än tidigare att välja bort saker och fokusera. Jag valde tre saker: generera resultat, separera ansvaret och kommunicera vad som hände.«
Vad tog du med från idrotten in i ditt ledarskap?
»Vissa färdigheter; exempelvis att vara fokuserad på mål. Men också glädjen i resan, det försöker jag återskapa i verksamheten. Jag var glad när jag tränade simning, även de gånger jag gick upp tre på morgonen. En annan insikt är att inte vara rädd för ambitiösa mål. Många är rädda för att sätta för höga mål, eftersom man kanske inte når dem. Jag lärde mig också från simningen att ingen klarar av att göra något själv. Även om man tävlar ensam i simning, så är allt annat runt omkring en gruppaktivitet.«
När märkte du att du hade bra ledaregenskaper?
»Jag vet inte om jag har bra ledaregenskaper. Jag har varit i situationer där vi har kunnat skapa vår egen framtid, och så har jag fått möjligheten att arbeta med bra människor.«
Du arbetade på Stepstone i it-yran, hur var det?
»Det var som att driva bolag i mikrovågsugn, det gick väldigt fort. Jag har aldrig blivit så utskälld tidigare för att saker hände för långsamt. Jag lärde mig att lyssna på min egen kompass. Någonstans tänkte jag att det är nog bra att det blir en krona över längst ner, och det blev det aldrig. Där handlade det om fokus igen, vi skulle göra för mycket. Vi hade inte heller en tydlig ägaragenda .«
Vad behöver du för att komplettera dig?
»Jag behöver människor som bråkar med mig. Minst två motvalsare så att vi får en bra debatt. Men till slut så måste någon säga ”ditåt går vi ”. Men processen fram dit, då måste vi ha diskussion.«
Vad är du nöjdast med från din tid på Vin&Sprit?
»Att vi leverade resultat under den sista tiden. Vi tappade inte en enda person under den resan. Trots all osäkerhet så var alla med på resan ända in i mål. «
Hur ska man hantera den situation som du är i nu? Det är kanske fler som hamnar i den nu är ekonomin ser ut som den gör?
»Det är viktigt att fokusera på att man kan någonting. Det är lätt gå ner i självförtroende snabbt annars. Umgås med människor som man får bra feedback av. Vara öppen med att man finns på marknaden. Inte söka det perfekta jobbet, utan söka bra utmaningar i stället. Inte bry sig om vilka jobb omgivningen tycker att du ska söka .«
Kändischef: Eva Hamilton
Stora Chefsdagens konferencier Henrik Frenkel intervjuade Eva Hamilton, chef för SVT:
Du har varit nyhetsankare. Har du nytta av att du varit på golvet?
»Ja, det har jag nytta av. Jag får trovärdighet av det. För medarbetarna känns det skönt att veta att chefen fattar vad man håller på med. Beröm från en sådan chef är så mycket mer värt, man litar på det.«
Hur tar du kritik?
»Jag är chef för 3 000 personer. Det är klart att de inte kan tycka att allt är bra. Jag är inte till för att göra arbetsplatsen bra för en särskild person . Jag måste göra bra program för våra licensbetalare. Folk är inte dumma, de förstår att chef och medarbetare har olika roller. När man drar ner medarbetarnas intelligens, då hamnar man ofta i en fälla. Det är farligt.«
Hur hanterar du när du blir arg på någon?
»Man måste akta sig för att skälla ut någon inför andra, för man har ett sådant maktövertag som chef. Det jag säger är så mycket viktigare än jag själv förstår. Sedan måste kunna be om ursäkt om man varit dum.«
Du är journalist, vilken nytta har du av det i chefsjobbet?
»Jag är väldigt snabb på att lära mig massor, men väldigt ytligt. Men om du sätter mig på prov på mina kunskaper så klarar jag mig inte så långt.«
SVT tappar publiksiffror. Hur påverkar det ditt chefskap?
»Det finns just nu 200 kanaler som sänder över Sverige, och nio kanaler som gör originalproduktioner på svenska. Dagens Media, som mäter publiksiffrrorna, mäter bara pulik mellan 12-49 år, och där tappar vi publik just nu. Men vi har publik mellan 3 och 99 år, där har vi vår målgrupp. Om jag skulle rätta mig efter den kommersiella världen skulle jag göra program för unga tittare, och gärna program som är på gränsen till lite snaskiga.«
Många kvinnor i karriären tänker taktiskt när de ska skaffa barn. Det har inte du gjort?
»Nej, jag har fyra barn, och barn kommer aldrig lämpligt. Men det funkar alltid ändå. Min nuvarande ekonomidirektör kom till mig förra hösten och var jättegenerad och berättade att hon hade blivit gravid. Men nu är hon tillbaka och det har fungerat jättebra. Det där händer ju hela tiden i livet.«
Hur ser en bra dag på jobbet ut?
»Det inbegriper helst promenad nere i produktionen där medarbetarna har upplevt någon form av framgång. Och gärna att jag också träffar min företagsledning, som jag verkligen gillar. Dagen efter ett bra program är också ofta en bra dag på jobbet.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.