Fel avskeda man som tagit strupgrepp på chefen

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Efter att den anställde och hans arbetsledare rykt ihop avskedades han och åtalades misstänkt för olaga hot och misshandel.

Tingsrätten ogillade dock åtalet och fann i stället att uppsägningen saknat laglig och saklig grund och att han, genom bolagets agerande efter händelsen, var berättigad ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor. 



Bolaget överklagade domen till Arbetsdomstolen som nu gör en något annorlunda bedömning än tingsrätten. AD anser, precis som tingsrätten, inte att mannen gjort sig skyldig till misshandel eller olaga hot och att bolaget därför inte haft laglig grund att avskeda honom.

Vad gäller om det förelegat saklig grund för avskedande menar AD att mannen, i stället för att låta sig provoceras och ta strupgrepp på sin arbetsledare, borde ha gått därifrån. Vid tillfället var dock stämningen upprörd och mannen provocerades av arbetsledaren.

AD menar också att mannen hade varit anställd sedan 1996, var en omtyckt arbetskamrat och att ingen kritik tidigare riktats mot honom. Sammantaget finner AD att händelsen var allvarlig men av engångskaraktär och att bolaget inte haft saklig grund för avskedandet, och att händelsen inte heller utgör saklig grund för uppsägning.



Mannen är därför även berättigad till allmänt skadestånd men eftersom han själv bidragit till situationen som fick honom avskedad sätter AD ned beloppet till 50 000 kronor. Eftersom bolaget därför också anses nått framgång anser AD att bolaget ska ersätta mannens rättegångskostnader och rättshjälp till två tredjedelar.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.