Facket slår larm: Fler läkare behövs som chefer
Thomas Lindén är ordförande för Chefsföreningen, som har märkt att allt färre chefer inom sjukvården är läkare. Det här skrev Thomas Lidén nyligen en ledare om i Läkartidningen.
Men varför är det ett så stort problem att färre sjukhuschefer är läkare? Chef ringde upp Thomas Lindén och läkaren Charlotta Sävblom, som var med och skapade den första ST-ledarutbildningen, för att få svar.
Thomas Lindén, varför är det så viktigt att läkare blir chefer inom sjukvården?
”Vissa säger att det är likadant att vara chef i alla branscher för överallt leder man människor. Men jag tycker inte det. Verksamheten har en själ som formar förutsättningarna för alla som jobbar i den och det är därför bra om cheferna har goda kunskaper om branschen. Det händer mycket inom sjukvården. Det är en utvecklingsbransch och då behöver man en ledare som förstår den, så att inte utvecklingen stannar eller går åt fel håll.”
Är det för få läkare som söker chefsjobb?
”Det tycker jag det är. Chefskulturen inom sjukvården har ändrats. Förut blev man chef sent i karriären. Man blev först specialist och sedan chef och så var man det. Punkt. Nu kan man bli chef tidigare i karriären och det är därefter vanligt att gå vidare till andra chefsjobb eller andra forskartjänster. Därför behöver vi bli bättre på att anpassa oss till det och ta tag i chefskapet tidigare.”
Hur ska ni göra det?
”Vi uppmanar läkare som har bra ledaregenskaper redan tidigt i karriären att tänka på om de vill bli chefer och leda verksamheten. Vi har utbildningar och temakvällar för både chefer och kliniskt verksamma medlemmar i läkarförbundet och har en ambition att bli ännu bättre på det. Första chefstjänsten en läkare får är ofta ett jobb där man leder på andra nivån, det vill säga, leder chefer och inte medarbetare. Vi vill jobba för att hitta andra vägar in, som processledare, schemaläggare eller biträdande verksamhetschef för att det ska bli lättare att komma in och prova på.”
LÄS OCKSÅ: Så kan offentliga chefer höja sin lön
Charlotta Sävblom, du är verksamhetsutvecklare på regionalcancercentrum Stockholm-Gotland. Du var med och startade den allra första ledarskaps-ST:n i Region Skåne för ST-läkare. Varför startade ni den?
”Många läkare väljer idag bort chefskap och för att bryta trenden gjorde vi det här. De unga läkare som vill ska ha en möjlighet att få lära sig mer och komma ifråga för framtida chefstjänster. Precis som att man som ST-läkare kan fördjupa sig inom forskning så måste man också kunna få fokusera på att utveckla sig inom ledarskap och management. Själv har jag gått vidare och jobbar med annat nu, men utbildningen är fortfarande igång och flera andra landsting är intresserade av att starta ledarskaps-ST vilket är glädjande.”
Varför tycker du att fler läkare ska bli chefer inom sjukvården?
”Det är inte bara för att man är läkare som man passar som chef i sjukvården. Men att ha personliga egenskaper som lämpar sig för en ledare, med kunskap inom ledarskap och management och dessutom vara läkare, det är en stark kombination. Jag tror att för att leda och driva utvecklingen av sjukvården måste man som läkare också vara med och göra det och därför vilja axla chefskapet . Man kan inte stå vid sidan och vilja att någon annan ska sköta det.”
Chefsföreningen motionerar till Läkarförbundets fullmäktige i år och föreslår att förbundet ska undersöka om huruvida antalet chefer inom sjukvården som är läkare har minskat.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.