Ekonomisk stress påverkar jobbet

Rådande kris leder till sämre arbetsprestation hos medarbetarna. Det visar en ny studie bland chefer.

Ekonomi
Publicerad

Oro för stigande levnadskostnader påverkar medarbetarnas prestation på jobbet. Två tredjedelar av cheferna rapporterar problem som högre frånvaro och bristande engagemang bland anställda som är stressade över sin ekonomi, skriver The Guardian.

Resultaten framkommer i en ny brittisk undersökning som Chartered Management Institute (CMI) har genomfört bland fler än 1 000 chefer och teamledare.

71 procent av cheferna svarar att de har märkt att krisen leder till ökade påfrestningar i deras team. Medarbetare är mer tankspridda, mindre fokuserade på detaljer, och ovilliga att ta på sig extra arbete, enligt undersökningen.

”Vi blev förvånade över de väldigt tydliga effekterna av krisen. Människor står inför extrema pengabekymmer vilket begränsar deras synfält och förmåga att göra ett bra jobb”, säger Antony Painter, policychef på CMI, till the Guardian.       

Han uppmanar chefer att vara empatiska mot sin kämpande personal och att arbetsgivare ska ha de anställdas oro i bakhuvudet när de förhandlar om personalens villkor.

”Det handlar om medarbetarnas välmående och produktivitet”, menar han vidare.

Även brittiska Chartered Institute for Personal and Development (CIPD) ser liknande resultat i sina egna undersökningar, där chefer uppger att de är oroliga för medarbetarnas ekonomiska situation.

”Vi uppmuntrar arbetsgivarna att fokusera på att betala en rättvis lön och erbjuda kompetensutveckling samt ekonomiska lättnader”, säger Charles Cotton, rådgivare på CIPD, till The Guardian.

Förflyttar vi oss till en svensk kontext underströk HR- och ledarskapsexperten Siri Wikander i en intervju med Chef i höstas att ett bra ledarskap även är ett bra ledarskap i kris. Och att du ska lita på att det du gör i vanliga fall som chef också fungerar bra nu. Vad du däremot kan tänka särskilt på är att öka din närvaro och ”flytta dig” lite närmare dina medarbetare.

”Det kan du exempelvis göra genom att öka antalet avstämningar för att fånga upp tidiga signaler. Var noga med att ställa öppna frågor som ’Hur har du det?’ och ’Hur går det?’ och ge medarbetarna möjlighet att prata om både personligt och jobb. Du kan också ordna en extra frukost eller fika för teamet. Kollegor är bra stöd”, sa Siri Wikander i intervjun.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden