Du lär dig inget av gamla misstag
Varför gick det snett?
Tänker du ibland på det där beslutet som blev så fel? Eller på uppdraget som gav så svagt resultat eller varför du inte tog det där lockande chefsjobbet?
Kort sagt: Funderar du på de misstag du en gång gjort?
I så fall, glöm det! Sluta släpa på gårdagens felsteg. Du lär dig ändå ingenting av dina gamla missar. Du har ingen nytta av dem. Att tänka på det förflutna hjälper dig inte framåt.
Växla om och gå vidare i stället. Sikta på morgondagen.
Men, är det lätt att invända, en viktig del av ledarskapet är ju att se bakåt och utvärdera bra och dåligt för att lära sig något och sedan bli ännu bättre …
Visst, så var det enligt den gamla skolan. Men i dag krävs ett nytt förhållningssätt till värdet av historiska erfarenheter.
Det enda vi behöver lära är att utvecklingen går med rasande fart och att världen och omständigheterna runt oss inte ser ut i morgon som vi ser dem i dag.
Inte minst har höstens finansiella kris bekräftat detta.
Så när du samlar ditt team för att gå igenom vad som fick projektet att haverera är det egentligen bara slöseri med tid. De faktorer som låg till grund för olika beslut är sannolikt helt förändrade i dag. I själva verket sitter ni alltså och gräver i sådant som inte är relevant längre och inte till någon hjälp för framtidsplaneringen.
»Mycket av det man gjorde som var fel i dag eller i går, behöver absolut inte vara det i morgon. Därför har man inget att lära av sina misstag«, förklarar Micael Dahlén, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
För det är så stor skillnad, allt snurrar så mycket snabbare. Förr fanns det tid att stanna upp och reflektera och sedan bygga vidare. Men det utrymmet existerar inte i vår föränderliga, globaliserade värld. Och skulle vi göra så, är risken ändå stor att det vi tittar på alltså inte är gångbart i morgon.
»Vi ska inte återskapa historien, i stället ska vi tänka på vad eller vem vi vill vara eller bli«, uppmanar oss Micael Dahlén. Han utvecklar sina idéer och hänvisar till olika studier i sin bok »Nextopia« (Volante qnb Publishing) som handlar om vår tids förväntningssamhälle.
Hur vi tänker styr våra känslor. Har du funderat på hur du känner dig när du gjort hemläxan och gått igenom vad du gjorde fel? Full av ny energi och lust att bli bättre nästa gång? Eller lite missmodig: Suck, varför lär jag mig aldrig?
Säkert det sistnämnda. För så reagerar vi människor.
I amerikanska studier på olika idrottslag visade det sig att spelare som tänkte på gamla missar (för att undvika att göra om dem), lyckades sämre än dem som inte tänkte så. Grubblet påverkade dem negativt så att deras prestationer försämrades med hela 60 procent.
Grubbel leder till lägre självkänsla, lägre uppfattad självkontroll och en väsentligt ökad risk för depression, summerar en annan aktuell studie.
Forskare antyder till och med att det bästa botemedlet mot depression eller nedstämdhet är att blicka framåt och glömma det förflutna.
Men inte hur långt framåt som helst. Att jobba långt fram i tiden är att bädda för målmissar, eftersom världen då inte ser likadan ut som när du började planera. Hur du än gör så når du aldrig dit du vill. Därför är det ingen idé att lära av det förflutna för att nå det perfekta projektet, jobbet eller karriären och sedan slås ned av att du inte nått dit du ville. Försök i stället att lite snabbare sikta mot något som är nästan perfekt, är Micael Dahléns befriande budskap.
Se också till att du har flera mindre avstämningspunkter närmare i tiden då du kan belöna dig för det du uppnått. För med längre tidshorisont kanske det inte blir någon framgång att fira.
Lyckan är ändå alltid övergående. Det verkar som om tre månader är den längsta perioden en människa kan vara lycklig, säger forskarna. Sedan är man tillbaka i det gamla vanliga igen – och behöver påfyllning eller ny stimulans; mer kärlek, högre lön, roligare jobb. Hela tiden i en lite högre dos för att den där kicken ska infinna sig.
I en undersökning omfattande tolv länder fick människor frågan vad som påverkade deras välbefinnande mest. Bara en tiondel svarade status quo. För de allra flesta människor spelar alltså förändringar en stor roll. Det ska hända något, något att se fram emot.
Så stäng backspegeln och rikta blicken framåt. Tänk på möjligheter som en ändlös räcka tillgängliga färskvaror. Det kommer alltid en ny chans.
Tomorrow is another day.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.