Det här ansvarar du för som chef – i hemmajobbarnas arbetsmiljö

Som arbetsgivare ansvarar du för arbetsmiljön även när dina medarbetare jobbar hemma – men vad innebär det egentligen? Och hur ska det gå till?

Arbetsmiljö
Publicerad
Hemmakontor med dator, lampa, kaffekopp, krukväxt oxh utsikt

Under vårens turbulenta coronaperiod fick många börja jobba hemifrån från en dag till en annan. Att sköta sina arbetsuppgifter från köksbordet eller ett hörn i sovrummet med familjen i bakgrunden blev plötsligt vardag – något som för många chefer och ledare var en svår nöt att knäcka. Som arbetsgivare ansvarar du nämligen enligt arbetsmiljölagen för arbetsmiljön även när dina medarbetare jobbar hemma.

Minke Wersäll är sakkunnig inom ergonomi och jämställdhet på Arbetsmiljöverket, och kommenterar saken i DN:

– Det var en märklig situation när alla plötsligt skulle börja arbeta hemifrån i mars. Det innebar att det blev svårt för arbetsgivaren att göra riskbedömningar och vidta åtgärder.

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar finns beskrivet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och gäller såväl psykisk ohälsa och ergonomi som arbetsplatsens utformning för hemmajobbare.

I en undersökning från DN/Ipsos tycker 52 procent att det är positivt att jobba hemifrån, men 5 procent svarar just att arbetsmiljön och ergonomin blivit sämre.

Karin Lundin är chefsjurist på fackförbundet Akacia, och menar i samma artikel att den anställde har en skyldighet att berätta om något är fel i arbetsmiljön:

– Vi har nog alla insett att det är ohållbart att jobba från en köksstol hela tiden. Förr eller senare får vi ont i kroppen. Samtidigt kan inte chefen åka hem till alla och kontrollera deras arbetsmiljö. Här är det viktigt att du talar om för arbetsgivaren att du har ett problem, säger hon.

Att komma ihåg att ta pauser, röra på sig och att ha bra arbetsverktyg är viktiga delar i arbetsmiljön både på kontoret och hemma. Utöver det kan enskilda medarbetare ha olika behov och önskemål.

Gunnar Sundqvist är utredare på Sveriges kommuner och regioner (SKR) och säger till DN att kommunikation kring medarbetarnas behov är viktigt.

– Det gäller att ha en pragmatisk inställning och lösa problemen med en dialog. Till exempel kan arbetstagaren ha en webbkamera och visa hur den sitter där hemma, säger han.

Fakta: 5 tips för bättre arbetsmiljö

1. Skapa en samverkansgrupp
Oftast består den av arbetsgivaren, skyddsombuden och fackliga representanter.

2. Ha regelbundna samtal med dina medarbetare
Fråga hur dina medarbetare mår, både psykiskt och fysiskt. Hinner de ta bensträckare? Sträcker de på sig? Hur fungerar skrivbordet? Dessutom kan det vara läge att skapa en checklista med tips på hur alla kan arbeta ergonomiskt.

3. Visa hemmakontoret digitalt
Tillsammans kan ni vidta åtgärder om det behövs. I bland kan parterna behöva mötas på mitten i en lösning.

4. Ytterligare hjälpmedel
Vid frågor om en extra stol, bord eller datorskärm får du som arbetsgivare göra en diskbedömning och se om den anställda har särskilda behov som gör att den behöver utrustningen.

Källa: DN

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.