»Jag är inte en timid svensk«
Henrik Frenkel intervjuade Cilla Benkö, vice vd på Sveriges Radio:
Du har sagt att du älskar att vara chef?
»Ja, jag tycker att det är väldigt kul att jobba med folk, att uppnå mål och faktiskt få bestämma om viktiga frågor ibland. Men makten i sig är värdelös om du inte har medarbetarna med dig.«
Varför blev du chef?
»Jag var gravid och fick frågan om jag kunde bli chef på lite lägre nivå, nämligen gruppchef för ekonomijournalisterna. Jag tackade ja eftersom jag hade mycket tankar kring hur ekonomijournalistiken kunde förändras. Jag hade aldrig gått en chefskurs, men jag tror att man klarar sig rätt långt på sunt förnuft och genom att titta på hur andra chefer har gjort. Jag tyckte det var ett spännande jobb och sedan har det rullat på.«
När Sveriges Radio skulle hitta ny ledning, blev du tippad som ny vd. Men styrelsen valde Mats Svegfors. Blev du besviken?
»Ärligt talat hade jag inte så mycket tid på mig att tänka kring beslutet, jag hade en kvart. Jag hade gärna blivit vd på Sveriges Radio, annars hade jag inte gått på intervjuerna för jobbet. När lösningen presenterades för mig tänkte jag att det kunde bli bra.«
Tänkte du att du inte räckte till?
»Nej, jag tänkte att han inte kunde få jobbet utan mig. Ingen av oss räckte till fullt ut. Men det är oerhört skönt att vara två. Alla som någon gång provat att vara högste vet att det är ensamt. Visserligen har man sin ledningsgrupp, men alla där har sina egna intressen. Vi bollar alltid strategier och vi har helt olika perspektiv. Alla stora beslut går igenom en mangel i två hjärnor. Det gör att vi inte riskerar att åka i diket lika lätt.«
Hur funkar ert delade ledarskap i praktiken?
»Vi tar saker på uppstuds. Det kan låta oseriöst, men det fungerar bra. Vi delar upp frågor mellan oss, men har inte gjort någon strikt uppdelning. Den som tar bollen kör bollen i mål, och då kan inte den andre komma in från sidan och ta över.
Tappar ni inte tid när ni måste förankra allt hos den andre?
»Man måste ha tillit till varandra och en gemensam målbild – vart ska Sveriges Radio ta sig?
Men jag kan inte lägga mig i allt han gör.«
Ser du honom som en mentor?
»Nej, jag ser honom som en erfaren och klok person. Han har jobbat i tidningsbranschen och han har en politisk bakgrund, det har inte jag. Så jag lär mig av honom varje dag. Ska man vara två ska man inte vara lika. Och de två personerna får inte konkurrera med varandra, eller slå undan benen på varandra.«
Kan du rekommendera ledarduos?
»Absolut, men även på Sveriges Radio har det funnits de som varit skeptiska. Men det positiva för medarbetarna är att de får svar mycket snabbare, och att besluten blir mycket mer genomtänkta. För mig som mamma är det skönt att känna att man kan strunta i jobbet ibland. När jag har semester fem veckor så har jag det, då har någon annan ansvaret.«
Nackdelen med att dela?
»Man får inte vara för prestigeladdad och man kan inte vara en maktspelare. Man måste inse att det är en otrolig fördel att vara två, backa ibland och inse att det inte alltid blir som man vill.«
Chefer står inte högt i kurs på journalistiska arbetsplatser. Vad är det speciella med att leda den typen av medarbetare?
»Jo, det är en kreativ miljö med oerhört taggade medarbetare. Man måste vara på tårna. Och man måste vara genomtänkt. Jag kan inte driva igenom ett beslut där jag inte har svar på frågor som kan komma upp. Det går inte att fatta beslut från höften.«
Och folk blir upprörda över dina beslut. Blir du inte ledsen när folk blir arga?
»Jo, jag har inget stålpansar, jag kan både gråta och bli arg hemma. Men det måste man tänka igenom redan innan man blivit chef. Om man inte klarar att folk blir arga på en ska man inte leda en organisation. Men visst kan jag tycka att jag är värdelös eller att jag har hanterat en situation på ett klantigt sätt. Men jag kan ganska snabbt gå vidare och ta nya tag.«
Jag har hört att du har haft ett jäkla humör?
»Ja, jag är inte en timid svensk. Mina föräldrar är från Ungern och jag gillar att prata. Jag har alltid haft mycket temperament och det har varit både min starka och svaga sida. Många säger att jag har gett dem mycket energi, det ska man använda sin kraft till. Sen bör man lära sig att man inte kan bli förbannad inför andra medarbetare. Det gjorde jag en gång, och sedan lärde jag mig av det. Det som gör mig förbannad nu är när folk missbrukar sin makt, när chefer kör med medarbetarna.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.