Cheftest: Ebba Busch Thor, partiledare för KD
Hon har driv, kör på och vill förändra. Men alla medarbetare är inte helt med på tåget. Med opinionssiffrorna i botten och en hel del kritik inom partiet har Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor en utmaning som heter duga. Hur stark är hennes ställning som ledare egentligen?
Under hennes ledning har Kristdemokraterna fällt en överenskommelse mellan sju riksdagspartier, flyttat sin politik högerut för att sedan gira tillbaka igen samt föreslagit ett förbud mot tiggeri.
Själv har hon väckt intern ilska genom att delta i Prideparaden och nationell ilska genom att svara ”nej” på frågan om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.
Man skulle kunna säga att Ebba Busch Thor har drag under galoscherna, för att låna ett uttryck från en annan tid.
Men galoscherna kliver bakåt, inte framåt. I opinionsmätning efter opinionsmätning har Kristdemokraterna, redan i dag riksdagens minsta parti, tvingats notera ett minskande väljarstöd. Skulle det vara val i dag ser partiet ut att hamna under riksdagens fyraprocentsspärr.
De första fyra bokstäverna i partiets namn lyser flammande röda.
Internt finns det röster som ifrågasätter partiledare Ebba Busch Thors ledarskap. Hon har gått från att hyllas som en frisk fläkt till att bli någon som många inom partiet väntar på ska komma till skott. Hon pratar om förändring, men någon långsiktig förändring har ännu inte synts till, menar flera av Chefs källor.
”Nu är det dags att göra det som hon har sagt att hon ska göra. Nu måste hon leverera också. Och hon har inte så lång tid på sig”, säger en medlem i partistyrelsen.
Det har alltid varit drag kring Ebba Busch Thor. Många såg henne i tv-serien Kommunpampar, som följde hennes vardag som kommunalråd i Uppsala, en post som hon fick som yngst i Sverige.
Andra minns henne som en debattlysten och kampanjälskande profil i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, eller hur hon blandade sig i Mats Odells utmaning av Göran Hägglund om partiledarposten 2012.
Redan innan hon valdes till partiledare den 24 april 2015 visste alla Kristdemokrater vem hon var.
”Om jag minns mitt första möte med Ebba Busch Thor? Haha, det gör alla. Hon är driven och framåt, hon märks. Hon är duktig på att få kontakt med människor, hon kan prata med en människa i två minuter och få en att känna sig sedd. Det är en tillgång i politiken”, säger en tjänsteman inom partiet.
”Hon engagerar många människor, många känner ’wow, vilken utstrålning och vilken person!’. Hon är i den bemärkelsen en lyskraftig person. Ingen är neutral inför henne”, säger en högt uppsatt kristdemokrat.
Ordet ”ambitiöst” används ofta för att beskriva Ebba Busch Thors ledarskap. Många som jobbar nära henne slås av hennes starka driv, höga tempo och arbetskapacitet.
Den som vill hålla jämna steg med henne – och dessutom komma överens – ska gärna vara likadan; ambitiös och beredd att leverera på höga krav, menar Chefs källor.
Flera av hennes nära medarbetare målar upp den inre kretsen som en behaglig plats att befinna sig på. Hon skapar trivsel, delar med sig av Spotifylistor, hembakat bröd och anekdoter, hon bjuder på stora garv men kan också falla i gråt över att någon i hennes stab mår dåligt.
Här, i den närmaste kretsen, uppfattas också hennes beslutsfattande som tydligt. Hennes åsikt är hela tiden klar, men hon lyssnar gärna in, frågar och kan revidera sin inställning.
Hon sägs ha ett litet nätverk av personer runt om i landet som hon ringer till för att stämma av aktuella frågor.
EBBA BUSCH THOR
Gör: Ordförande i Kristdemokraterna.
Ålder: 29.
Familj: Maken Niklas, en son, väntar ytterligare ett barn i februari.
Bor: Uppsala.
Karriär i korthet: Sommarjobb som utomhusmålare 2002–2006, universitetsstudier –
i freds- och konfliktkunskap, kommunpolitisk sekreterare Uppsala kommun 2006–2010, konsult 2010, förste vice förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet 2008–2011, kommunalråd Uppsala kommun, 2010–2015 partiledare Kristdemokraterna från 2015.
Ebba Busch Thor trivs i strålkastarljuset på en scen eller i en tv-studio. Här kommer hennes starka kommunikativa förmåga fram. Tydlig, väl förberedd och debattlysten gör hon till och med Jimmie Åkesson mållös.
”Då är hon fantastisk på att formulera sig kortfattat och kärnfullt, att knyta an vår ideologi till sakfrågor”, säger en högt uppsatt politiker inom Kristdemokraterna.
Så långt allt väl. Men det räcker med att gå utanför dörren på partikansliet i Gamla stan i Stockholm för att bilden av Ebba Busch Thors ledarskap ska förändras.
När förre partiledaren Göran Hägglund utmanades 2012 kritiserade hon hans otydlighet, hans dåliga ledarskap och anklagade honom för partiets dåliga opinionssiffror.
I dag säger hennes interna kritiker samma sak om henne: att hon skapar otydlighet kring beslutsfattande, är dålig på att bygga laget och är konflikträdd. Den inre kretsens bild av hennes ledarskap ifrågasätts med andra ord.
”När det gäller politiska fajter är hon inte alls konflikträdd. När det handlar om de mer personliga samtalen som behöver tas, då är hon konflikträdd. Hon lindar in kritik. I en grupp kan hon komma med kommentarer som slår brett, det blir lite svårt att veta vem som är träffad”, säger en person med insyn i partistyrelsen.
Hennes lagbyggarförmåga innehåller för många ”prövade kort”, menar några av hennes interna kritiker. Ebba Busch Thor har valt att omge sig med sådana som hon känner sig trygg med och som håller med henne. Mångfald har hon bejakat när det gäller etnicitet och kön, men inte när det gäller åsikterna, enligt Chefs källor.
”Mitt intryck är att ingen vågar säga emot henne”, säger en person med insyn på partiets kansli.
Inne på kansliet håller ingen av hennes närmaste med. Åtminstone inte när de talar med Chef. Ebba Busch Thor vill ha ett öppet samtalsklimat, menar de.
”Jag kan säga åt henne saker, jag kan gå in till henne och säga ’nu är det så här’, hon vill att jag säger ifrån”, säger en nära medarbetare.
”Hon gillar att diskutera och att ha någon att diskutera med. Hon ger sig inte, samtidigt som hon är intresserad av vad jag tycker, hon både vet vad hon vill och lyssnar”, säger en annan.
Det förändringsarbete som Kristdemokraterna just nu genomgår handlar först och främst inte om organisationen, utan politiken. Partiet har bestämt att det ska börja höras i andra frågor än de som betraktas som dess kärnfrågor: familj och äldreomsorg.
Därför hörs Kristdemokraterna numera i debatten kring såväl försvaret som integrationen.
”Ledningen har varit tydlig med att vi inte ska vara så snälla i vår relation med de andra partierna, vi ska ta mer strider externt”, säger en kristdemokratisk kommunpolitiker med god insyn i partiledningen.
Denna förändring, som omfattar mer än partiets fällning av decemberöverenskommelsen för drygt ett år sedan, applåderas av vissa.
”Det finns en klangbotten i partiet som dras till det här tuffare, både i innehåll och framtoning”, säger en äldre kristdemokrat.
Sedan finns det de som inte håller med.
”Jag skulle vilja ha en mjukare argumentation bakom de hårdare förslagen. Jag gick med i Kristdemokraterna för miljöfrågorna och solidariteten. Ebba behöver balansera de utmaningar som vi haft, med flyktingfrågan, integrationen och Sverigedemokraternas framväxt, med våra kärnfrågor”, säger en erfaren kristdemokrat.
Detta skulle kunna avskrivas som en fråga om tycke och smak – om det inte vore för hur förändringen upplevs ha kommunicerats otydligt internt. Ledarens uppgift är ju, i synnerhet i ett förändringsarbete, att peka ut vägen.
”Hon kör på framåt, och många uppskattar det. Men hon skulle kunna få ännu fler med sig om hon var tydlig med vart vi är på väg och hur vägen dit går. Just nu vill inte alla kliva på tåget”, säger en riksdagsledamot.
På samma sätt har hon inte tillräckligt tydligt kommunicerat varför hon har gjort vissa personalförändringar i sin omgivning, vilket skapat oro hos många av dem som Chef har talat med.
Under de sista månaderna verkar ledningen i Kristdemokraterna ha lyssnat till de kritiska rösterna och gjort en viss reträtt från det inslagna högerspåret. Partiets budgetmotion från början av oktober nämns av flera källor som ett tecken på något som fått kritikerna att pusta ut. Här kändes den gamla tonen igen.
”Jag uppfattar den som ett uttryck för tydlighet och ett samlat politiskt parti med frihetsambitioner, men som aldrig överger det sociala ansvaret”, säger en person med insyn i partiets styrelse.
Det finns även flera, både nära och mer perifera medarbetare, som tycker sig se utveckling hos Ebba Busch Thor och hennes ledarskap. Hon har till exempel lärt sig att släppa taget om detaljerna, delegera dem och i stället fokusera på de stora väsentligheterna, menar dessa röster. Och hon låter ofta medarbetarna själva få hitta sättet att lösa de delegerade uppgifterna.
En annan sak som lyfts fram är att Ebba Busch Thor medvetet sägs ha jobbat för att begränsa sin tillgänglighet. Hon är väl synlig i sociala medier, som på Facebook och Snapchat, men svarar inte längre på allt. Hon finns tillgänglig för dem som behöver få tag på henne, men är mer restriktiv än tidigare.
Sedan hon fick barn har hon också blivit mer mån om sin fritid.
”Hon har valt att inte svara på allt, förmodligen för sin egen överlevnad”, säger en medarbetare.
”Jag önskar att hon kunde vara mer konsekvent som partiledare. Hon har en vilja att inte stöta sig med någon. Men det sättet som hon agerar på är långt ifrån unikt i politiken och nyckeln till att hon är där hon är i dag”, säger en gammal kollega från KDU-tiden.
”Vi har skadats en del, bland annat bland våra kärnväljare. De som bryr sig om människor i dag vet inte riktigt var vi står. Men jag är glad att hon svängt tillbaka, nu pratar vi kristdemokrati igen”, säger en tjänsteman inom partiet.
Kommer Ebba Busch Thors ledarskap att kunna leda partiet ur krisen? Klarar sig Kristdemokraterna över riksdagsspärren?
Ja, anser de flesta som Chef har talat med, även många av de som uttryckt sig kritiskt.
”Vi måste tro att hon är den som kan ena Kristdemokraterna, både när det gäller frågor men även grupper. Och jag tycker att bilden har klarnat nu efter ett och ett halvt år”, säger en politiker med god insyn i partiledningen.
”Hon har ett starkt stöd, även om alla inte är översvallande entusiastiska ännu. Men när hon gör besök i vårt distrikt eller när vi ser henne i en partiledardebatt, ser jag att medlemmarna är imponerade”, säger en kristdemokratisk distriktsordförande.
Somliga är tveksamma:
”Det hade ju underlättat om hon hade varit med om kris tidigare. Det har hon inte. Hon har varit lokalpolitiker i en kommun med stort stöd för Kristdemokraterna, där man har sina trygga mandat, hon har inte hållit på med rikspolitiken. Hon har inte verktygen för att hitta vad som KD:s linje nu ska vara”, säger en annan ledande kristdemokrat.
Historiskt sett är Kristdemokrater ett stryktåligt släkte. Fyra val i rad med vikande siffror och en stor mängd pessimistiska opinionsundersökningar har kanske gjort medlemmarna hårdhudade.
”Vi är vana vid att ligga och balansera runt spärren”, säger ett kommunalråd behärskat.
Men inte alla hanterar krisen med samma lugn. Som den här höga politikern:
”Den här gången är oron större. Vi har aldrig haft så här låga siffror under så lång tid. Det gör att vi har så låg energi. Om vi klarar oss? Jag vet faktiskt inte.”
Resultat i testet
Ledarstil: 3/5
Hög energi och arbetskapacitet. Drivs av ett stort engagemang. Vågar sticka ut hakan och testa nytt. Många efterfrågar större tydlighet och att hon ska peka ut vägen framåt för partiet för att på så sätt ena det.
Delegering: 4/5
I takt med att arbetsuppgifterna har blivit fler har hon förstått vikten av att släppa detaljerna till förmån för de stora frågorna. Sägs hantera denna övergång bra. Ritar upp målet, men lägger sig inte i arbetssättet för att nå dit.
Motivation: 3/5
De som är nära henne beskriver ett jordnära ledarskap där motiverandet finns nära till hands. Flera menar att detta skulle behöva tas ett led till, utanför den innersta kretsen, för är det något som behövs nu, är det motivation och tydlighet.
Konflikthantering: 2/5
Tar inte alltid strid för sina frågor utan kan anpassa sig efter omgivningens krav, vilket skapar lite osäkerhet. Beskrivs som konflikträdd i de svåra samtalen, men helt orädd i den politiska debatten, som inte sällan präglas av konflikt.
Kommunikation: 4/5
En strålande kommunikatör i debatten, på sociala medier och i det personliga mötet. Har inte alltid lyckats få budskap och kommunikation att stämma överens. Bilden av hennes vision är otydlig för många. Beskrivs som mer medveten när det gäller sin egen tillgänglighet – springer inte längre på alla bollar, men upplevs ändå som tillgänglig.
Beslutsfattande: 3/5
Snabb som beslutsfattare i det dagliga. Lyssnar in, skickar ut frågor och kan revidera sin uppfattning om hon finner skäl för det. I andra möten lämnar hennes beslutsfattande en del frågetecken. Vad var det egentligen som bestämdes?
Rekrytering: 3/5
Söker det trygga och rekryterar gärna dem som liknar henne. Säger sig vilja ha högt i tak och mycket diskussion, men skulle vinna på att rekrytera djärvare. Har koll på mångfald när det gäller etnicitet och kön, men kanske inte i åsikter, enligt Chefs källor.
Personlighet: 4/5
Trots en hög arbetsbelastning månar hon om tid med familjen och uppmanar sina medarbetare att göra detsamma. Nära till både skratt och gråt, visar stor öppenhet, bjuder gärna på såväl hembakat bröd som anekdoter.
SUMMA: 26/40
Ebba Busch Thor om Cheftestet
”Många med mig som brinner för kristdemokratin är otåliga i att öka väljarstödet för Kristdemokraterna, så att vi kan genomföra viktiga reformer för Sverige. Vi måste ha svar på de frågor som människor ställer.
Det handlar om att driva politik på våra hjärteområden, som familjepolitik och äldreomsorg, men vi ska också ge lösningar på andra samhällsutmaningar. Kristdemokratin handlar om både frihet och ansvar, och att ge människor möjlighet att växa och bestämma över sina liv. Vi ska vara en röst för förändring och för betydelsen av att hålla samhället samman. Vår senaste budget är ett exempel på det.
Jag brukar säga att framgång inte byggs av en eller några få personer, utan det är ett arbete som hela partiet måste göra tillsammans. Det arbetet förutsätter öppen och rak dialog samt lyssnande och tydligt ledarskap. Det försöker jag leva upp till.”
/Ebba Busch Thor, Ordförande Kristdemokraterna
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.