Tio imagemissar du vill slippa
Röstcoachen Christina Davisson och stilcoachen Evelina Grandell Rosenlund tycker att många chefer missar hur viktigt det är att vara konsekvent i sin image. För att bli trovärdig i sin kommunikation är det viktigt med ett tydligt helhetsintryck, där allt från skor till kavaj, kroppsspråk, röst och frisyr talar samma språk. För chef.se berättar Christina Davisson mer om deras nya metod:
Varför coachar ni chefer i »imageboosting«?
»Vi tycker att det är alldeles för mycket fokus på yta i dag. Man tror att det bara handlar om att fixa klädstilen, sedan är man i hamn med att skapa ett gott första intryck. Men det handlar om så många fler steg; röst, kroppsspråk och kommunikationsförmåga till exempel.«
Räcker det inte att chefen är kompetent och kan visa upp resultat?
»Nej, som chef är man också företagets ansikte utåt. Man måste signalera vad företaget står för. Om man exempelvis hävdar att företaget ligger i framkant och man samtidigt har på sig en omodern kavaj, så är man inte trovärdig längre.«
Vilken nytta får man av att förädla sin image, sin röst och retorik?
»Man blir säkrare på att ens inre och yttre sidor stämmer överens. Man blir också mer attraktiv som chef, man får pondus om man visar att man är en person som hänger med. Det gör man genom att ha rätt kläder, ett tryggt kroppsspråk och vara en god talare. Om man inte bryr sig om de sidorna och exempelvis har en slafsig kavaj signalerar man till sina medarbetare att ’på det här företaget är inte ribban högre än så här’«
Evelina och Christina listar chefens tio vanligaste imagemissar:
1. För gammal modell av kostym eller dräkt. Det kan leda till att du uppfattas som någon som inte hänger med i utvecklingen.
2. Slitna eller oputsade skor. Det kan förstöra hela outfiten.
3. För »ledig« klädsel om du arbetar i kontorsmiljö. Det ger ett slappt intryck.
4. För »speciell frisyr«. Men om du arbetar i en kreativ bransch kan det fungera.
5. Kvinnliga chefer: för mycket smink.
6. Kvinnliga chefer: för kort kjol. Det drar uppmärksamheten från din roll som chef och sänder fel signaler till omgivningen som kan börja undra vad du egentligen är ute efter.
7. Knarrig röst. Får dig att låta trött och kraftlös. Det undergräver din trovärdighet om du ska förmedla styrka och engagemang.
8. Spänd röst. Får dig att låta nervös och ansträngd. Det rimmar illa om du vill inge trygghet och pondus.
9. Ställa sig bakom en datorskärm vid en presentation, i stället för att våga möta publiken.
10. Låta nervositeten få utlopp genom att spela fickpingis, nervöst rätta till klädseln eller leka med pennor och nycklar.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.