It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Hållbarhet
Publicerad
Sofia Nygård bland it-prylar
Foto: Nicke Johansson

Produktionen av en enda dator kräver 22 kilo kemikalier och genererar 1,2 ton gruv- och metallavfall. Världens glupande aptit på it-utrustning – det finns i dag 75 miljarder uppkopplade enheter – skadar klimatet, slukar kritiska råvaror och leder i värsta fall till barnarbete och modernt slaveri. En underskattad baksida med det uppkopplade samhället. Men datorer måste vi ha, och frågan är hur den enskilda arbetsgivaren kan få ner miljö- och klimatavtrycken. Chalmers tekniska högskola i Göteborg kan vara en lösning på spåren: Återtag.  

”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt, och sedan återanvända dem så mycket som möjligt”, säger Sofia Nygård som är enhetschef på Chalmers it-avdelning och initiativtagare till projektet. 

Chalmers är med sina inköp av cirka 1000 datorer per år en relativt stor förbrukare av hårdvara, och har i kraft av det och ett gott renommé lyckats förlänga livslängden på utrustningen genom förmånliga garantiavtal. På Chalmers används de bärbara datorerna nu fyra år i genomsnitt, och de stationära i fem – kutymen är annars en livslängd på cirka tre år. 

”Därefter, när datorerna blivit lite för slöa för våra forskare, låter vi radera all data, göra en ominstallation och ta bort alla märkningar som kan koppla utrustningen till Chalmers. Datorerna säljs sedan på den nordiska marknaden, ofta till mindre företag och verksamheter som inte är i behov av den allra modernaste prestandan. De datorer som inte går att återbruka, går direkt till återvinning”, säger Sofia Nygård. 

Hela återtags-processen sköts av ett av specialistföretag som Chalmers anlitat. Intäkterna från försäljningen av de äldre datorerna täcker företagets installation av den nya utrustningen, vilket innebär en ekonomisk och logistisk besparing. 

En fördel är också att vi får rapporter om vart de äldre datorerna tar vägen. På så sätt försäkrar oss om att de inte glöms bort i någon garderob eller skickas till Afrika och de miljövidriga soptipparna där”, säger Sofia Nygård. 

I Chalmers-satsningen på ett minskat it-miljöavtryck dessutom den nystartade återbruksplattformen Reuse Chalmers. Sofia Nygård beskriver den som ett internt Blocket, med den stora skillnaden att prylarna som annonseras ut är helt gratis.  

”Tjänsten är verkligen uppskattad. Överbliven utrustning som tidigare varit svår att få ut i organisationen, har visat sig vara eftertraktad. Inte minst bland våra forskare, som har begränsade anslagsramar att hålla sig inom – för dem innebär gratis it-utrustning mer resurser till själva forskningen. Förra året sparade vi in omkring 50 000 kronor på återanvändning av nätverkskablar, tangentbord och liknande.”  

Nästa steg i återtags-satsningen är ett nyligen undertecknat upphandlingsavtal som ger Chalmers möjlighet att köpa in återbrukade telefoner direkt, exempelvis uppfräschade smartphones som varit använda i ett par år. 

”Forskningsprojekten har behov av mobiler, men de behöver inte alltid vara av senaste modell. Tack vare den nya kravställningen, finns möjlighet att köpa in äldre modeller för en billigare peng. Även här kan forskningspengarna läggas på annat, samtidigt som det blir en vinst för miljön.” 

De pengar som Chalmers sparar in på återtaget skänks i bidrag till organisationen Closing the loop, som arbetar med uppstädning av de hälsofarliga dumpningsplatserna i Afrika, och därifrån fraktar it-skrot till Europa för återvinning. 

”Vi vet att väldigt mycket uttjänt elektronik från vår del av världen hamnat i Afrika. Det här är ett sätt att betala tillbaka för tidigare synder”, säger Sofia Nygård. 

Sofia Nygårds tips: Så förlänger du livslängden på dina it-prylar

  • Kontakta någon av marknadens återtags-leverantörer, du behöver inte tänka ut hela konceptet själv. Det finns färdiga processer och företagen kan hjälpa dig att sätta igång.
  • Börja i det lilla. Du behöver inte satsa 100 procent från dag ett, bättre att ta det stegvis och öka där möjligheterna finns.
  • Lyft fördelarna med återbruk och återvinning bland medarbetarna. Viljan att göra en miljöinsats är i allmänhet god. Till slut blir det en självklarhet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.