Chefen med eget krisrum: ”Vet vad jag ska göra om det blir riktigt dåligt”

Specialutrustad krisbuss, underjordiska ledningsrum och krigsplaceringar. Över hela landet ställer chefer och ledare om till en ny verklighet. ”Vi har en skyldighet att vara förberedda”, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, som intagit en tätposition i krisplaneringen.

Krisledarskap
Publicerad
Ida Texell framför kommunens krisbuss
Ida Texell. Foto: Evelina Carborn

Ida Texells beredskap är god.

Så pass att hon har ett eget war room hemma i källaren. 

Med kartor, reservdator, checklistor, extratelefon, vevradio, listor med viktiga kontaktuppgifter och powerbanks om strömmen skulle gå. Samt färdigpackad krisväska med ombyten, anteckningsmaterial och proviant. 

Porträttfoto på Ida Texell
Ida Texell. Foto: Evelina Carborn

”Jag vet vad jag ska göra om det blir riktigt dåligt”, säger Ida Texell, som är kommundirektör i Upplands-Bro och prioriterar krisberedskap både i jobbet och privat.

Digital utbildning i civilförsvar 

Under hennes ledning har Upplands-Bro som första kommun i landet sjösatt en digital utbildning i civilförsvar för samtliga anställda. Det var på hösten 2021, strax före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. 

”Beslutet om utbildningen togs då ryska trupper flyttades mot gränsen och vi kunde se vartåt det barkade”, säger Ida Texell.

Hon har en bakgrund som räddningschef och ofta finner anledning att analysera omvärldsläget, inte bara i sitt jobb. På fritiden är hon styrelseledamot i föreningen Folk och Försvar och har varit ordförande i flera frivilliga försvarsorganisationer.

”Övar du dig och blir bra på att leda stora staber i kris, blir du bra på mycket annat också.”

Ida Texell, kommundirektör Upplands-Bro

Vissa kommunanställda reagerade med oro på den nya civilförsvarsutbildningen, berättar hon.

”Människor vill ju inte att det ska bli krig. Jag kan förstå att det kan upplevas som obehagligt att ens tala om. Men kommunen har en skyldighet att vara förberedd på kriser, som kan innebära allt från flyktingmottagande till störningar i telekommunikationen och problem med vattenförsörjningen”, säger Ida Taxell.

Hon fortsätter:

”Riksdagen har också fattat beslut om att det civila försvaret ska återuppbyggas, och i det är kommunerna en viktig del.”

Ida Texell i ett rum i kommunhuset i Upplands-Bro.
Vid behov görs ett mötesrum i kommunhuset om till krisrum. Foto: Evelina Carborn

I händelse av kris, höjd beredskap och krig

Krigsorganisationen är på plats. En skyddad stabsplats finns utsedd för kommunledningen, som upprättat listor över prioriteringar och vem som ska göra vad i händelse av kriser, höjd beredskap och krig.

En buss i kommunens ägo finns förberedd för krisinsatser om elförsörjning och internet skulle slås ut.

”I bussen finns skrivare som drivs med solceller på taket, kartor, megafoner och affischpapper. Med bussens hjälp kan vi snabbt nå ut med information till medborgarna i krislägen, exempelvis om var det finns tillgång till vatten, värme och wifi”, berättar kommundirektören.

Upplands-Bro har beslutat att krigsplacera all sin personal på drygt 2 000 personer, samt även vissa tidigare medarbetare som hunnit gå i pension.

Undantagna är anställda som redan har en krigsplacering i Försvarsmakten. 

De kommunala krigsplaceringarna innebär inte att medarbetarna ska bära vapen och uppträda i uniform vid höjd beredskap eller om strider närmar sig, förklarar Ida Texell.

”Nej, uppgiften är att gå till jobbet ungefär som vanligt, för att upprätthålla samhällets grundfunktioner. Skola, äldreomsorg, avfallshantering och mycket annat måste fungera även i krig. Blir det bajs i dricksvattnet riskerar samhället att snabbt gå mot kollaps.”

Fakta om krigsplaceringar

Det finns olika typer av krigsplaceringar.

• Personer som genomgått värnplikt eller annan militär utbildning kan bli krigsplacerade i militära förband eller i personalreserven. 

• Personer som genomgått en motsvarande utbildning fast vapenfri (civilplikt), kan bli krigsplacerade i en civil befattning.

• Anställda i stat, kommun, region eller samhällsviktiga företag kan bli krigsplacerade av arbetsgivaren som planeringsåtgärd, vid vilken tidpunkt som helst. 

Antalet krigsplacerade i Pliktverkets register har ökat kraftigt på senare tid, från 300 000 personer 2021 till nära 700 000.

Kommuner tappar upp civil försvarsförmåga

Upplands-Bro är inte den enda kommun som mot bakgrund av omvärldsläget trappat upp den civila försvarsförmågan, även om inte alla kommit lika långt.

Drygt hälften av dem har valt att krigsplacera personal, enligt siffror från Pliktverket, och ungefär lika stor andel är igång med rustning eller nybyggen av skyddade ledningsplatser.

Kumla bygger en underjordisk stabsplats för åtskilliga miljoner och i våras köpte Staffanstorps kommun en 720 kvadratmeter stor bunker från kalla krigets dagar, fördelad på två underjordiska våningar och med sängplatser för cirka 70 personer. 

Bunkern, pikant nog belägen i grannkommunen Eslöv, ska enligt kommunledningen kunna användas för krisledning, övningar och lagring av material och livsmedel. 

”För 11,5 miljoner kronor – en mycket låg summa i civilförsvarssammanhang – tar nu Staffanstorps kommun över en anläggning som skulle kosta mellan 300 och 500 miljoner kronor att nyanlägga. Detta är en långsiktig och god investering för Staffanstorpsborna – och för allas vår gemensamma trygghet och säkerhet”, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M) i ett pressmeddelande.

Illustration man som håller i krislåda och kvinna som sätter upp lapp om skyddsrum
Illustration: Anna Harvard

Uppskruvande larm om krigshot

Vissa menar att larmen om krigshot är allt för uppskruvade och behöver nyanseras.

Anders Andersson, kanslichef i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen, berättar i Dagens Samhälle hur förslag och förfrågningar strömmar in från olika konsultfirmor i beredskapsbranschen. 

”Nu finns en möjlighet för dem att tjäna pengar. Det gäller att tänka till innan man rusar åstad”, säger han till tidningen och frågar sig hur mycket arbetstid och pengar det är rimligt för en enskild organisation att lägga på dessa frågor.

”Vi ska inte göra sådant som i längden inte blir så lyckat. Flera statliga utredningar pågår nu och vi vet inte vad de landar i.”

”Skola, äldreomsorg, avfallshantering och mycket annat måste fungera även i krig. Blir det bajs i dricksvattnet riskerar samhället att snabbt gå mot kollaps.”

Ida Texell, kommundirektör Upplands-Bro

Ida Texell ser för sin del ingen risk för att den dagliga verksamheten hamnar i skymundan med ökat fokus på krisberedskap och de civila försvarsförmågorna.

Tvärtom menar hon att den ordning och reda som krismedvetenhet tenderar att föra med sig, leder till besparingar och ökad effektivitet.

”Övar du dig och blir bra på att leda stora staber i kris, blir du bra på mycket annat också”, säger hon.

Kom igång med krisplaneringen – Ida Texells 3 steg

  1. Grundläggande prioriteringar. ”Höjd krisberedskap och ett osäkert omvärldsläge ställer krav på oss beslutsfattare. Som chef behöver du tillsammans med din ledningsgrupp prioritera samtal om vad vi behöver skydda, vilken värld vi vill leva i och vilka människor vi vill vara i en kris”, säger Ida Texell.
  2. Genomgång av befintliga planer och rutiner. ”Vilka rutiner finns? Hur agerar vi bäst tillsammans och med andra aktörer i kriser, och vad behöver vi ändra på? Gräv där ni står, se över vad som finns, uppdatera, justera och utbilda!”
  3. Handlingsplan framåt. ”I ett tredje steg går det utmärkt att beskriva en handlingsplan för ökade krisförmågor. I en sådan kan ingå beslut om införskaffande av materiel, nödvändiga investeringsbeslut för att stärka förmågan i lägen av kris och höjd beredskap, och beslut om krigsorganisation”, säger hon.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.