Bråda dagar för skyddsrumschefen
64 000 skyddsrum i behov av omsorg och upprustning. Ett ansvar som landar i knäet på många av Sveriges chefer. Jacob Holm, vd för Skyddsrumsspecialisten, berättar hur omvärldsoron lett till en boom för verksamheten – och att toppchefer överväger nyckelfärdiga, privata skyddsrum

Det är bråda dagar för Jacob Holm, vd för Skyddsrumsspecialisten.
Detta efter många års kräftgång för företaget, grundat 1973 och veterligen Sveriges enda som uteslutande ägnar sig åt allt som har med skyddsrum att göra, från nyproduktion till service, reparation och besiktning.
Ifrågasatt behov av skyddsrum
Tillväxten kollapsade efter kalla krigets slut, då behovet av skyddsrum ifrågasattes i den nya epok av fred som många trodde skulle bestå.

När Jacob Holm tillträdde som vd 2018 fanns omkring sju medarbetare på det Solnabaserade företaget. Sedan dess har bolaget expanderat till över 40 anställda, och etablerat sig även i Göteborg, Malmö, Karlstad och Sundsvall.
Bakgrunden är ökad geopolitisk oro, och den upprustning av Sveriges militära och civila försvar som statsmakterna vidtagit som följd.
I det svenska civilförsvaret ingår omkring 64 000 skyddsrum där totalt sju miljoner invånare ska få plats i händelse av krig.
Skyddsrummen är belägna i allt från industrifastigheter till bostadshus, och ska även i fredstid vara tydligt markerade med skyltar.
Underhåll av skyddsrum släpar efter
Enligt lag är fastighetsägarna – och med det åtskilliga chefer – skyldiga att hålla skyddsrummen i sådant skick att de kan tas i bruk utan experthjälp inom 48 timmar vid höjd beredskap.
Men underhållet släpar efter, ibland kraftigt, berättar Jacob Holm.
”Vi ser en långsam men stadig ökning av förfrågningar.”
”Nivån är inte bra. Över tid är det många fastighetsägare som struntat i underhållet, eftersom staten inte prioriterat lagefterlevnaden. Nu har ambitionsnivån för civilförsvaret skruvats upp rejält. Besiktning av skyddsrum kommer att bli vardagsmat”, säger han och fortsätter:
”Det kan bli en ordentlig kalldusch för fastighetsägare som inte gjort något åt sina skyddsrum på 20–30 år.”

Inte sällan består bristerna i utrustning som försvunnit.
”Ofta är det skrymmande, otympliga grejor som fått fötter, allt från vattenkärl till toalettplatser och betongelement som ska skydda reservutgångar. Att fastighetsägarna dragit in nya installationer, som fiber och vattenrör, är också vanligt. Sådant kan försämra skyddsrummens funktion och förmåga, så att de inte längre klarar påfrestningar som stötvågor, splitter och rasmassor utan i stället blir potentiella fällor”, förklarar han.
”Det kan bli en ordentlig kalldusch för fastighetsägare som inte gjort något åt sina skyddsrum på 20–30 år.”
Privata skyddsrum för toppchefer
Skyddsrumsspecialistens senaste satsning är nyckelfärdiga skyddsrum för privat bruk.
I målgruppen ingår samhällets allra mest välbeställda, inklusive säkerhetsmedvetna toppchefer och ledare i utsatt position.
Med sin placering minst en meter under jord, fläkt- och filtersystem som motstår alla kända kemiska och nukleära stridsgaser, samt en design som skyddar mot gammastrålning och explosiva tryckvågor är dessa nyckelfärdiga skyddsrum ”en ovärderlig tillgång för alla som prioriterar säkerhet och trygghet i en osäker värld”, heter det från företaget.
Jacob Holm går inte in på hur många kunder, chefer eller andra, som hittills skaffat sig ett sådant privat skyddsrum, men säger:
”Vi ser en långsam men stadig ökning av förfrågningar.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.