Bli effektfull – istället för bara effektiv

Titta på hur chefer gör –  istället för att lyssna på vad de säger att de gör.  Nya boken Effektfull är en ögonöppnare. ”Här visas den osminkade verkligheten av ledarskapet”, säger redaktör Björn Hedensjö, som sammanfattat den för Chefbokens prenumeranter.

Chefboken
Text: Chefakademin
Publicerad

Chefers beteende sätts under lupp av KTH-forskaren Simon Elvnäs. Han har i sin forskning filmat flera hundra chefer och närstuderat vad de faktiskt har för sig. Utifrån det levererar han en rad intressanta insikter och slutsatser i sin första bok, Effektfull. Här finns också en användbar och konkret verktygslåda för chefer som vill vässa sitt ledarskap.

I boken lyfts ett alternativ fram till det som är många chefers favoritbegrepp: effektivitet. Släpp lite på effektivitetskraven i ditt ledarskap och satsa mer på att leda effektfullt, menar Simon Elvnäs.

Att vara effektiv är att hinna med många saker på kort tid. Att vara effektfull är att istället få ut största möjliga effekt av den arbetsinsats man gör.

Målet med boken är att visa vad som gör en ledare effektfull. Simon Elvnäs lägger fram en ny modell för ett effektfullt ledarskap. I stället för att göra mer av allt ska chefen göra mindre, men göra rätt.

5 frågor om nya boken Effektfull

Chefs redaktör Björn Hedensjö har sammanfatta boken Effektfull till 19 minuters läsning eller lyssning, för Chefbokens prenumeranter. Här svarar han på frågor om boken.

Bokens författare Simon Elvnäs driver ett forskningsprojekt på KTH och är forskare. Hur märks det i boken?

”Även om boken baseras på solid forskning så drar den åt det populärvetenskapliga hållet. Den är praktiskt inriktad med många exempel och tips för chefer.”

Du gillar boken, varför?

”De delar som bygger på konkreta iakttagelser är mycket intressanta. Forskningen bygger på 3000 filmer av 500 chefer och sedan har forskarteamet räknat på hur de beter sig. Det leder till en rad iögonfallande och rätt häftiga siffror. Till exempel en studie där det visat sig att cheferna egentligen bara styr över 35% av sin tid medan 65% är reaktiv eller händelsestyrd.”

”Dessutom blir chefer störda i sitt eget arbete omkring 150 gånger per vecka och får 500 frågor per vecka. De byter aktivitet ideligen och det blir ställtider mellan alla avbrott och där finns vinster att göra.”

Vem kan ha nytta av boken?

”Den bör definitivt läsas av chefer, men alla kan känna igen sig i den och få lite insikt i hur man förändrar och förbättrar sin situation. Genom metoden de använder får man en bild av den osminkade verkligheten genom direkt observation istället för enkäter.”

Boken innehåller flera tips och verktyg verkar de bra?

”Ja de är användbara och konkreta, med beskrivningar av hur man till exempel bör schemalägga möten och kan förändra olika forum. Den här forskningen visar hur effektivt det kan vara att ändra sin stil som chef och vara mer proaktiv. Det tror jag kan ge flera chefer en tankeställare. Tydliga chefer slipper många frågor, och avbrotten minskar.”

Ibland går ju tipsen emot invanda beteenden hur hanterar man det?

”Där ger Simon Elvnäs flera tips, bland annat på tillfälliga förstärkare där man lockar med en morot första gången, för att testa det nya. Sedan kan man i bästa fall själv upptäcka och se sitt eget beteende.”

Text: Jan Lindroth

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.