”Beslutsfattandet är skaparkraftens grund”

Beslutsfattande
Text:
Publicerad

Varför skrev du den här boken?
”Jag har jobbat länge med kreativa saker och får ofta frågan ’var får du allt ifrån?”. Till slut började jag fundera själv. Jag livnär mig på det men hade egentligen ingen aning om vad det betyder att få en idé. Och vadå ’få’? Det är en mystisk process, men genom att försöka förstå den har jag lärt mig mycket om mig själv.”

Varför är det så lockande med kreativitet?
”Det handlar inte bara om att skapa konstnärligt. Ordet har fått en för snäv betydelse. Kreativitet handlar om vår skapandeförmåga i allt. Vi skapar vår egen tillvaro. Att förstå sin kreativitet är att påverka sin livsupplevelse. Vad kan vara viktigare än det?”

Hur svårt är det att bli medveten om sin egen skaparkraft?
”Det beror på var du startar, hur van du är att reflektera över dig själv. Du behöver inse att din tillvaro idag är resultatet av din egen skaparkraft. Först med den insikten kan du börja styra de upplevelser som ligger framåt i tiden. Det kan vara svårt eftersom vår kultur har byggt in hinder för den här medvetenheten. Ett av de största är bilden av att vi är offer för saker och ting. En mycket omhuldad föreställning.”

Hur kreativa är vi när vi fattar beslut?
”Beslutsfattandet är grunden för allt skapande. Men vi fattar oändligt många av våra beslut omedvetet. Det kan vara praktiskt ibland, men många gånger skapar det upplevelsen av att saker ’bara händer’. Att medvetandegöra sina beslut ger oss verktyg att förändra våra liv. Om vi vill.”

Du talar om den inre rösten, inre vägledning. Hur lär jag mig lyssna på den som chef?
”För en ovan person krävs att faktiskt ta stunder av stillhet. Man behöver inte lära sig att meditera, det kan räcka med att stänga av bilradion. Eller att lämna mobilen hemma när vi går ut med hunden. Vi fyller vår tillvaro med intryck. Chefer är multifunktionella, mentalt avancerade. De som fattar mycket beslut är inte vana vid att lyssna till den lite tystare rösten. Ge rum för tankarna att börja röra sig lite friare. Tanken behöver tomrum omkring sig för att höras.”

Du talar om att öppna upp dina inre dörrar; vad kan en chef göra för att lyckas med det?
”Vår kultur premierar logik, struktur och rationellt tänkande. Det här är därför egenskaper vi hittar hos de flesta chefer, men för att fatta stora, modiga beslut behöver vi också ta in det vår högra hjärnhalva kan bidra med. Helhetstänkandet, intuitionen, känslan. Först med balans mellan dessa båda sidor kan vi fatta riktigt bra beslut, både för oss själva och andra. Att träna sin högra hjärnhalva är därför klokt. Genom att ägna dig åt något konstnärligt kan du göra det, men också genom att till exempel röra dig i naturen utan agenda. Med lite övning kommer du att börja uppfatta din inre röst. Lyssna då noga. Det du får höra är mycket viktigt.”

Din roll som författare är i likhet med många chefers väldig ensam. Hur gör du för att jobba strukturerat med kreativitet?
”Spontant vill jag säga ’skit i strukturen’. Den är praktisk när du redan har en idé som du ska jobba med. Men för att få den där idén måste du bjuda in kreativiteten. Jag är själv mycket disciplinerad i mitt arbete, men vaknar jag en morgon och min inre röst säger ’i dag ska vi ta en promenad istället’ så gör jag det. För jag vet att det lönar sig i längden.”

Vilket är det mest obekväma beslutat du har fattat?
”Att säga upp mig från mitt jobb på Säkerhetspolisen. Det tog mig två år av aktiva funderingar innan jag klarade det. Då hade jag varit där i sju år och fastnat i bilden av ’hur ska jag klara mig utan det här, lönen och tryggheten?’. Och så är det ju: många bejakar sina rädslor. Det är okej att känna så, men om man under lång tid ignorerar en inre röst som önskar utveckling och förändring istället för säkerhet och trygghet blir man till slut en ledsen människa. Jag nådde en punkt då jag inte längre ville ha det så.”

Hur har det påverkat dig, att fatta ett sådant beslut?
”Det var en brytpunkt. Efter det har jag byggt upp tilliten till min inre röst. Den tilliten använder jag gång på gång. Som egenföretagare fattar jag ständigt beslut som påverkar min karriär. Jag leder mitt företag med hjälp av den rösten och idag är jag både snabbare och säkrare i mina beslut. Jag står också ut med en större osäkerhet eftersom jag vet att den där rösten alltid vill mitt bästa. Det är min trygghet.”

Boken ”Den magiska gnistan – vägen till ett kreativt liv” av Kajsa Ingemarsson (Bladh by Bladh förlag) finns ute nu.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.