”Att skriva är bland det mest kognitivt krävande vi utför”
Varför skrev du den här boken?
”Jag upptäckte att de som arbetar med film kunde mer om hjärnan än vad jag kunde. Så jag började ta reda på hur läsprocessen fungerar – och hur vi skriver texter som kommunicerar på hjärnans villkor. Det tog tre år att samla material till den första boken. Den fick recensioner som ’En bibel för alla skribenter’. Det var inspirerande, så jag har nyligen släppt en omarbetad version, där jag tagit med intervjuer med forskare och andra specialister. Även den har fått ett positivt mottagande.”
Hur är egentligen läskunnigheten bland de chefer som du stöter på? Hur duktig är chefen på att förstå sambandet mellan hjärnans funktioner och det skrivna ordet?
”Den finns inledningsvis en föreställning om att akademiker läser fort. Men så är det inte. Jag träffar då och då chefer som lite diskret berättar att de läser långsamt. De är väl som folk är mest, kan jag tänka. Kunskapen om hjärnan är låg. Det är egentligen inte någon skillnad – ur hjärnans perspektiv – på att bedöma en text eller dagens lunch. Hjärnan fungerar på ett förutbestämt sätt och kunskap om hur läsprocessen går till är kanske viktigare idag med smarta telefoner, surfplattor och så vidare.”
Jag kände igen mig när jag läste stycket om regression, att ögat hoppar tillbaka i texten. Jag tror att jag är stressad när jag läser och därför slarvar, vilket för med sig att jag måste gå tillbaka och läsa igen. Otroligt ineffektivt. Vilket tips kan du ge mig för ett effektivare läsande?
”Tillbakahopp är en naturlig del av läsprocessen, men många gör dem för ofta. Är du stressad kanske du skumläser och kommer på att du inte riktigt förstått det du läst. Det kan också bero på att du blir störd av att någon pratar eller att någon spelar musik. Lugn och ro är ett bra tips. Genom att öka din läshastighet, på ett rimligt sätt, ökar koncentration, motivation, fokusering och läsförståelse, enligt forskning. När jag läser på papper använder jag en penna, som drar med ögat precis som en hare i ett 5000-meterslopp i löpning. Det hjälper mig också att fokusera på texten.”
Det här med att vi skumläser istället för att fördjupa oss, hur påverkar det våra hjärnor? Och framför allt; hur påverkar det vårt beslutsfattande?
”Den information som hjärnan inte ser kan vi inte relatera till, när vi läser ett ämne vi inte kan, och då kan det gå hur som helst. Eller så stressar vi igenom ett mail och ser inte att portkoden angetts. Jag var på ett möte där fem av fem inte sett det. Det väckte stor irritation hos värden som blev störd gång på gång av telefonsamtal. Det sättet som vi lever på i dagens IT-samhället leder fram till två relevanta frågor: hur många felaktiga beslut tas i en skrivbords-, flyg- eller caféstol, för att läsaren inte har förstått det han eller hon har läst? Och hur många är det som påverkas av besluten?”
Halva boken handlar om skrivkunnighet. Vilken är den vanligaste fällan den skrivande chefen faller i?
”Chefer är som alla andra – bra eller dåliga på att skriva. Jag vill poängtera att jag tycker att man kan vara en bra chef även om man är exempelvis dyslektiker, men då måste man ha rätt uppbackning, verktyg och förståelse. Ingvar Kamprad och Steve Jobs har visat att det funkar. Jag tycker att man ska testa allas skrivförmåga, när den är en viktig del av arbetet. Ett brittiskt företag låter alla sökande provskriva på plats, utan rättstavningskontroll, eftersom de har konstaterat att stavfel på en webbsida minskade försäljningen med hälften. Hjärnan gör snabbt kopplingen att den som stavar fel även slarvar med exempelvis kundtjänst och service.”
Du skriver att svenska företag har förlorat kunder på grund av dåligt skrivna texter.
”Ja, det finns flera exempel. Ett stort företag skapade till exempel en textbank, vilket resulterat i att anställda kopierar olika textavsnitt, utan att skriva text som binder ihop och förklarar. Kunder har blivit arga på stavfel, skrivfel och ’goddag yxskaft’-svaren och sagt upp sina avtal. Men även internt är det ett problem. Dåliga texter innebär att andra inte kan ta över ett ärende eller driva ett projekt vidare utan att ställa massa frågor. Många chefer saknar kunskap om att skrivprocessen är bland det mest kognitivt krävande vi utför. Den är oerhört känslig och de som skriver presterar sämre i ett kontorslandskap.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.