Årets Chef 2004 – Gerd Levin Nygren

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

ilden av den svenska glesbygden har målats i dystra färger i decennier. De unga flyr till storstäderna i samma takt som företagen flyr utomlands. Kvar blir gamla och bidragsberoende i en växande hopplöshet.
Därför kan det ibland vara bra att bli påmind om de envisa männi-skor som tror på sin hembygd, bygger upp moderna arbetsplatser och skapar tillväxt och framtidstro i det tysta.
Gerd Levin-Nygren är en av dem. Hon har en hel karriär bakom sig på elektronikkoncernen Notes fabrik i Torsby i Värmland där hon började på lagret 1972. För tre år sedan blev hon vd och har sedan dess lyckats lyfta både resultatet, effektiviteten och arbetsglädjen på företaget.

Under Gerd Levin-Nygrens ledarskap har antalet anställda ökat från 70 till 130 och omsättningen från 55 till 161 miljoner kronor. I början av april flyttar fabriken till dubbelt så stora lokaler.
”Snart ligger Europas modernaste elektronikfabrik här vid riksväg 45”, berättar en stolt och glad vd när hon får reda på att tidningen Chefs jury har utsett henne till Årets Chef 2004.
Handlingskraft är en av Gerds styrkor som chef. Parad med en god blick för människor.
”Ja, jag är inte rädd för att fatta beslut och försöker undvika att dra saker i långbänk. Jag är nog också rätt uppmärksam på hur folk mår och föreslår omplaceringar på ett tidigt stadium. Jag brukar ha blick för att få rätt person på rätt plats. Blir det inte bra ändrar vi igen. Jag tycker att människor ska få pröva sina vingar”, säger Gerd Levin-Nygren.

Själv har hon också fått pröva sina vingar allt mer. Hon har jobbat med det mesta på fabriken – montering, inköp och försäljning. Det har varit flera ägarbyten under åren och år 2000 var det dags igen.

Gerd var då försäljningschef och blev tillfrågad om att ta över vd-posten.

”Jag blev väldigt förvånad, men behövde inte fundera länge. Jag tänkte att jag prövar och ganska snart kändes det helt rätt. Det hade inte varit bra att ta någon utifrån och jag känner ju både medarbetare och kunder väl. Jag har också haft starkt stöd av ledningen i koncernen.”

Gerd hade en ganska klar bild av vad som inte fungerade så bra. Hon ville vara med och skapa en modern arbetsplats med både utvecklande och trygga jobb. De som vill ska kunna fortsätta att bo och arbeta i kommunen, anser hon. Inte minst vill hon bo här själv.

Dagens unga har ofta högre krav på sina jobb än tidigare ungdomskullar. Det ska vara utvecklande, finnas bra arbetskamrater och vara flexibelt. Det är inget som Torsby-
fabriken var känd för tidigare. Ryktet har tidvis varit rejält dåligt, resultatet har gått upp och ned och personalomsättningen har varit stor.
Men det har vänt. Numera talar folk i trakten bara väl om Note. Många gör sin praktik här och kommer sedan tillbaka för att stanna.
Dataintresserade pojkar är enkla att locka. Svårare är det med flickorna. Men många av dem borde kanske träffa Annelie Skoog, 37 år. Hon var tidigare undersköterska, men sa upp sig och arbetar nu som montör på fabriken sedan två och ett halvt år.
”Det har jag aldrig ångrat. Det är helt annorlunda mot vad jag trodde att det var. Arbetet är väldigt omväxlande och vi har god kontakt med cheferna och får snabba svar. Det är jag inte van vid. Jag såg dem sällan på mitt förra arbete. Gerd är så positiv och det smittar av sig. Och vi har bra insyn i företaget, vet vad som är på gång”, säger Annelie Skoog.

Varje måndagsmorgon brukar Gerd hålla stormöte i matsalen.
”Jag vill att alla ska ha så mycket information som möjligt om hur det går för företaget och vad som är på gång. De ska förstå hur allt hänger ihop, hur vi tjänar pengar. I matsalen sitter en tavla där vi skriver upp hur mycket vi fakturerar varje vecka och hur vi ligger till mot målen. Måndagsmötet tar inte mer än en kvart till en halvtimme, men är väl använd tid”, påpekar vd.
Mats Tallqvist är inköpschef och inne på sitt andra varv på företaget. Förra gången var mellan 1991 och 1995.

”Det är ett helt annat företag i dag, en enorm skillnad. Gerd har varit jättebra på att trycka ut ansvaret i organisationen. Nu tas besluten av rätt personer. Vi har korta beslutsvägar och det tror jag är en av våra framgångsfaktorer. Vi har bra och nära relationer med kunderna och vi är duktiga på det vi gör.”

Kundorienteringen är påtaglig. Alla vet vem som betalar deras löner. Note Torsby tillverkar komplexa produkter i ganska små serier, till företag som Atlas Copco, Saab Bofors Underwater System och AT Signal System, som utvecklar och säljer tågsäkerhetssystem.

”Det är en tuff bransch med hård konkurrens”, understryker Gerd Levin-Nygren. ”Vi måste hela tiden jobba på att vara så effektiva som möjligt. Enklare legoarbeten skickar vi till Polen och Litauen där koncernen också har fabriker och kan producera till lägre kostnader.”

Inköpschefen Mats Tallqvist påpekar att Gerd Levin-Nygren är mycket rak och tydlig, men att det finns en mjuk ton under. Hon bryr sig, men hon velar aldrig. Besluten tas och visar det sig att det inte blev så bra så är det lätt att ändra. Hon är prestigelös och har alltid företagets och medarbetarnas bästa för ögonen.

Utanför jobbet är hästar Gerd Levin-Nygrens passion. Hon har sex egna i stallet på sin gård strax utanför byn och två inhyrda. All ledig tid går åt till att rida och mocka i stallet.
”Livet här är enklare på många sätt. Vi behöver inte lägga så mycket tid på att ta oss till och från jobbet. Jag kan sitta på hästryggen en kvart efter att jag lämnat jobbet och rida rakt ut i skogen.”

Hon gick en ridinstruktörsutbildning i början av 1980-talet.
”Man kan lära mycket om ledning av att dressera hästar. Det behövs strama tyglar och disciplin samtidigt som hästen ska känna sig lösgjord och tycka att arbete är roligt.”

Sjukfrånvaron på Note Torsby är låg. I januari var den två procent och den har aldrig gått över tre. Det är en familjär känsla i den gamla fabrikslokalen, mycket att göra och ganska rörigt. Alla ställer upp och jobbar övertid när det krävs. Blir det mycket övertid bjuder företaget på pizza.

”Den lokala pizzabagaren har glada dagar mest hela tiden. Men jag är övertygad om att generositet betalar sig. Företaget står även för kaffe och fikabröd. Vi får igen det flera gånger om”, säger Gerd Levin-Nygren.

Men visst finns det en och annan som gnyr och tycker att Gerd håller för hårt i pengarna ibland. När en säljare ville ha en bärbar PC tvekade hon. Och löneläget i Torsby kan bidra till att det är svårt att locka civilingenjörer till företaget.

”Det är en balansgång hela tiden. Konkurrensen är som sagt stenhård. Men kostnadsläget här är ett helt annat jämfört med storstäderna. Det måste man också räkna in.”
Gerd Levin-Nygren är mån om att motivera sina beslut, även de obekväma. Visionen säger att Note ska vara en stor, svensk, nära och global samarbetspartner för tillverkning av elektroniska produkter. Och Gerds vision är att Torsby ska finnas med på den kartan för att förena det bästa av två världar – jobb och fritid.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.