Är du rätt försäkrad?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

”Många tänker kortsiktigt. De känner att de ekonomiskt klarar av en sjukdomsperiod på tre månader. Men vad händer om du blir långvarigt sjuk? Det är värt att tänka på”,  säger Glenn Nilsson, marknadschef på försäkringsrådgivaren Max Mathiessen. 

Här ger han en checklista till chefens försäkringar:

Först av allt:

1. Kolla upp om du som chef omfattas av kollektivavtal eller inte.
Det handlar både om du som chef omfattas av kollektivavtal, samt om din arbetsplats har skrivit under kollektivavtal. Fråga din arbetsgivare vad som gäller.

2. Om du inte omfattas av kollektivavtal, så har du större handlingsmöjligheter att teckna egna försäkringar, men du löper också större risk om du inte själv tar tag i försäkringsfrågorna.

3. Utvärdera din egen situation. Vad händer om du blir arbetslös, långtidssjuk, drabbas av olycksfall eller avlider. Vad händer då med din inkomst? Vad behöver din familj och du för att klara er ekonomiska situation? För att betala av lån på bostadsrätt eller villa exempelvis? Det bygger på att du har en månatlig lön.

De här försäkringarna behöver du:

1. Tillägg – sjukförsäkring
”Men vad händer om du blir långvarigt sjuk? Ett årligt löneborfall på 50 000 för en person i 40-årsåldern motsvarar 1 250 000 kronor vid förtidspensionering Kommer du aldrig tillbaka till arbete blir det ett enormt ekonomiskt avbräck” , säger Glenn Nilsson.

Gör så här: Man kan komplettera den allmänna sjukförsäkringen med en privat sjukförsäkring som ger en extra inkomst vid långvarig sjukdom. Glenn Nilssons tips är att skaffa en sjukförsäkring som ersätter upp till 90 procent av lönen.

2. Grupplivförsäkring – förtidskapital
Om du blir långvarigt sjuk eller drabbas av olycksfall kan du få svårt att betala av skulder och lån.

Gör så här:
Titta på företagets grupplivförsäkring, eller fackets grupplivförsäkring. Du kan lägga till kategorin ”Förtidskapital” i grupplivförsäkringen. Då kan du få ett engångsbelopp om du blir förtidspensionär. Med det engångskapitalet kan du exempelvis betala av skulder. Villkoret är att försäkringskassan har beviljat sjukersättning (ej tidsbegränsad) eller aktivitetsersättning med minst tre fjärdedelar före 60 års ålder.

3. Olycksfallsförsäkring
Om du drabbas av en olycka, kan din arbetsförmåga bli nedsatt.

Gör så här: Du kan skydda dig med en olycksfallsförsäkring. Men det är viktigt att veta att den här försäkringen bara faller ut om skadan uppstått i samband med olycksfall. Försäkringen ersätter på två sätt. Dels för medicinsk invaliditet. Med det menas att funktionsförmågan blivit bestående nedsatt, till exempel genom amputation, begränsning av rörelseförmågan eller hörselskada. Men det påverkar inte din arbetsförmåga nämnvärt.

Du kan också bli ersatt för ekonomisk invaliditet. Det betyder att om du före 55 års ålder, på grund av ett olycksfall eller en sjukdom, mister din arbetsförmåga till minst hälften.


4. Livförsäkring

Om du eller din partner går bort kan din familj få svårt att klara den gemensamma ekonomin.

Gör så här: Räkna ut hur mycket av din lön som går till den gemensamma försörjningen, och hur er ekonomi drabbas om din inkomst försvinner.
Du bör ha en livförsäkring som täcker upp för hur mycket du bidrar till de gemensamma kostnaderna. Du kan teckna en efterlevandepension där barnen och din partner får ett högre belopp fram till att de fyllt 25 år, och ett lägre belopp efter det. Du kan också teckna ett dödsfallsskydd, en försäkring som betalar alla dina skulder om du skulle avlida.

”Guldkantsförsäkringar”
Följande försäkringar är inte nödvändiga, men ger dig ett extra skydd.

5. Sjukvårdsförsäkring
Om du vill ha möjlighet till snabb sjukvård, eller särskild sjukvård.
Privat sjukförvårdsförsäkring ger dig möjlighet till vård utan köer, så att du kan vara snabbt tillbaka på jobbet.

6. Pensionsförsäkring
Om man inte har kollektivavtal är det viktigt att ha ett marknadsmässigt pensionssparande.
Komplettera med tilläggsförsäkringen premiebefrielse. Försäkringen betalar då ditt månadssparande till ålderspension om du har en sammanhängande sjukperiod på mer än tre månader.
 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.