Är du fast i tanketumlaren?
Ledighet ger tid till drömmar, men även till grubblande. Tankar som fått trängas undan i den stressiga vardagen kommer nu upp till ytan.
Det handlar ofta om att byta jobb eller ändra ramarna för sitt jobb. Men det är inte säkert att du blir klokare för att du har fått mer tid att tänka. Genom att lära dig skilja på konstruktiva tankar, ältande eller verklighetsflykt kan du få mer energi och utvecklas snabbare.
»Tankar som hjälper dig framåt är sådana där du problemlöser och reflekterar kring saker du kan påverka. Ältande är när du mentalt trampar vatten, du repeterar tankar som egentligen inte leder dig någonstans«, säger Lina Tengland, legitimerad psykolog och chefscoach.
Trots att vi vet att ältande är meningslöst är det ändå något vi gärna fortsätter med. Det ger en känsla av kontroll. Vi inbillar oss att vi ligger ett steg före genom att oroa oss för yttre faktorer och försöka planera för olika scenarier.
Lina Tengland förklarar att våra tankar oftast rör sig inom två olika cirklar, den inre och den yttre. När vi befinner oss i den inre tankecirkeln reflekterar vi över sådant vi kan påverka. När vi befinner oss i den yttre tänker vi kring sådant som är utanför vår kontroll.
»I den inre cirkeln kan man ta sig an tankarna genom konkret problemlösning. Det ger handlingskraft och kan knytas till de mål som du har satt upp.«
Hon rekommenderar chefer att ställa sig en enkel fråga när man har fastnat:
»Är den här tanken en kompis? Hjälper den mig att komma vidare? Försök tänka på vad du skulle fokusera på och göra just nu om du inte var fast i ältande.«
Så grovsorterar du dina tankar:
1. Du vill byta jobb
Börja med att identifiera din värderingsgrund: Vad är viktigt för dig i din yrkesroll? Vilken har varit din lyckligaste period hittills i arbetslivet? Det kan hjälpa dig att navigera rätt.
Fundera också på vilken livsfas du är inne i. Är det rätt att byta jobb just nu? Om jobbytet sammanfaller med att ni skaffar barn, ska renovera ert hus och livskamraten blir befordrad kan livspusslet bli väldigt krävande.
2. Du vill gå ner i tid
Det kan kännas som ett nederlag att behöva gå ner i arbetstid. Men försök ställa frågan »Vad är viktigt för mig just nu?«. Om du vill tillbringa mer tid med din familj, eller lägga tid på din hälsa eller hobby, är det rätt för dig. Innan du väljer att gå ner i tid kan du kartlägga i ett Excel-ark hur många timmar per vecka du lägger på jobb, familj och fritidsintressen. Det ger dig en fingervisning på om du lever det liv du vill leva.
3. Du vill starta eget
När det stormar i chefsrollen börjar många drömma om mer frihet och att starta eget. Fråga dig själv om det är en realistisk möjlighet eller om detta bara är ett flyktbeteende framkallat av att du vantrivs eller känner dig pressad. »Vi blir ofta mer handlingskraftiga när det gäller att sätta igång stora förändringar än vad det gäller att förändra situationen här och nu«, säger Lina Tengland. I stället för att göra drastiska förändringar, lek med tanken att ta tjänstledigt eller en time-out. »Fundera kring vad du vill få ut av ditt jobb. Man ska absolut trivas på sitt jobb, men man måste inte alltid självförverkligas genom det«, säger Lina Tengland.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.