6 av 10 chefer håller hårt i pengarna i höst

Oro för lågkonjunktur har stor inverkan på företagens kommande prioriteringar. Enligt en ny undersökning uppger 62 procent av cheferna att de är inställda på kostnadsbesparingar inom närmaste tiden.

Krisledarskap
Publicerad

Så många som tre av fyra vd:ar och ekonomichefer säger att omvärldsläget påverkar deras investerings- och tillväxtplaner under de kommande tolv månaderna.

32 procent tror att planerna berörs i hög eller mycket hög grad. 62 procent är dessutom inställda på att genomföra kostnadsbesparande åtgärder i närtid.

Det enligt undersökningsföretaget Origo Group som på uppdrag av Azets genomfört telefonintervjuer med 180 vd:ar och ekonomichefer på svenska företag med över 50 anställda.

– De har den osäkra världsekonomin i åtanke när de planerar framåt och tillväxtplanerna är inte riktigt lika ambitiösa som för en tid sedan. Det är utmanande för många företag att fatta beslut om större investeringar och även att lägga nästa års budget i en tid då de måste förhålla sig till många osäkerhetsfaktorer i omvärlden, säger June Mejlgaard Jensen, VD på Azets i Sverige och Danmark, i ett pressmeddelande.

Kostnadsbesparande åtgärder kan röra sig om att skjuta på vissa nyrekryteringar och marknadskampanjer, eller att se över nuvarande lokaler, säger hon vidare.

Det rådande osäkra läget verkar däremot inte ha lika stor påverkan på större företag, med över 75 miljoner i omsättning, enligt undersökningen.

Blickar man utanför Sverige, beter sig techgiganterna på liknande sätt, något Chef nyligen skrivit om. Amerikanska bolag som Microsoft, Facebook, Google, Twitter och Apple har samtliga meddelat att de exempelvis antingen kraftigt skär ner – eller helt fryser – nyrekryteringar framöver.

I Sverige råder HR-experten och förändringsledaren Siri Wikander alla vd:ar och ekonomichefer att involvera kollegor och medarbetare innan de beslutar sig för kostnadsbesparingar. Det för att inte riskera att ”ledare och medarbetare som känner sig överkörda tappar lusten”, skriver hon i en ny krönika på Chefs webb.

”Medarbetarna kanske till och med överväger att säga upp sig och det gör att man riskerar att tappa nyckelkompetens och halka efter konkurrenterna när det är dags att gasa på igen”, tillägger hon.

Dessutom närmar sig nästa års avtalsrörelse.

Enligt undersökningen på uppdrag av Azets svarar 40 procent av vd:arna och ekonomicheferna att de inte kommer att ta hänsyn till inflationen i kommande lönesättning och därmed inte höja medarbetarnas löner mer än vanligt. I samma veva uppger drygt 31 procent att de ska lönerevidera på ett sätt som kompenserar för ökade levnadskostnader det kommande året.

”7 års löneökningar är raderade”, sade Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, på ett webbinarium nyligen om avtalsrörelsen 2023 anordnat av SNS, just med tanke på att inflationen stiger mer än vad löneökningarna gör.

Samtidigt manade Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, under samma webbinarium till lugn:

”Avtalsrörelsen kommer att bli komplicerad, men jag vill påminna att vi senaste gången, under pandemin, lyckades och att vi följde normeringen. Det gäller att ha is i magen. Det är fortfarande fem månader kvar innan industrin ska teckna avtal”, sa han.

Det är nog inte en alltför vågad gissning att Sveriges chefer och ledare ändå kan behöva räkna med ett par skakiga månader framöver.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.