3 skäl – därför bryter medarbetare mot it-säkerheten

En av tio kontorsarbetare har någon gång brutit mot sin arbetsplats it-säkerhetsregler. Anledningen? Att de var tvungna för att kunna göra sitt jobb. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Citrix.

Digital utveckling
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En dator med en kopp kaffe bredvid. Över den ser man ett par händer som jobbar med en telefon.

11 procent procent av svenska kontorsarbetare har brutit mot sin arbetsplats it-säkerhet. Det visar en undersökning bland 2183 personer i åldern 18 till 65 år. Den allra vanligaste orsaken sägs vara att de var tvungna – för att kunna utföra sitt jobb. Över en tredjedel uppgav den anledningen.

”Säkerheten ska inte vara någonting som medarbetarna behöver kringgå för att kunna utföra sitt arbete. Det visar att organisationer behöver se över vilka lösningar som används och finna verktyg som skapar trygga digitala arbetsplatser som möjliggör effektivt arbete var som helst när som helst”, säger Peter Ericson, Sverigechef på Citrix.

Näst vanligaste orsaken var bekvämlighet. Närmare tre av tio, 28 procent, svarade det. Därefter, på tredje plats, kom okunskap. 

Dessutom framkom att många medarbetare inte ens känner till vilka regler för it-säkerhet som gäller på arbetsplatsen och därmed inte vet om de har brutit mot något regel eller inte.

”Komplexa it-säkerhetsregler lägger ett stort ansvar på medarbetarna och kan vara svåra att följa. Därför behöver företag finna en balans mellan säkerhet och enkelhet, och skapa en säker it-miljö där medarbetare oavsett förkunskap kan känna sig trygga i att de arbetar säkert”, säger Peter Ericson.

För att få en bättre it-säkerhetsmiljö på arbetsplatsen vill närmare tre av tio få mer utbildning i it-säkerhet. 20 procent vill ha enklare regler att följa, enligt undersökningen.

De 3 vanligaste orsakerna till att bryta mot arbetsplatsens it-säkerhetsregler:

1.     Nödvändigt för att kunna utföra en arbetsuppgift.

2.     Bekvämlighet.

3.     Att man inte känner till regeln överhuvudtaget – eller att man har kunskap om den men anser att den saknar syfte.

Undersökningen genomfördes i september 2021. Totalt intervjuades 2183 personer, varav 1051 uppgav att de har ett kontorsarbete. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.