10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta
På en jobbintervju finns det ett par oskrivna regler för hur du ska uppträda. Här är några du med fördel kan bryta.
När du blir kallad till en jobbintervju kan en viss nervositet vara inblandad. Du har sökt jobbet för att du är intresserad av en ny utmaning som chef och känslan är att mycket står på spel. Men jobbintervjuer är också ett fenomen med en rad olika gamla sanningar som är lätta att falla in i.
Forbes karriärexpert Liz Ryan har listat några av dessa oskrivna regler och hur du bör agera i stället. Här är hennes råd:
1) Ni ska sitta mitt emot varandra
Det är en gammal sanning att en intervju ska ske där ni sitter på varsin sida om bordet. Om ni istället sitter bredvid varandra skapar det en fysisk känsla av samarbete och ändrar tankebanan till samarbete, vilket Chef tidigare skrivit om.
2) Du måste vänta med frågorna
Försök i stället att sträva efter att intervjun blir ett naturligt samtal där du sticker in dina frågor där det passar, snarare än att vänta till slutet av intervjun.
3) Du måste svara kort och konkret
Det är lätt att hamna i ett läge där du svarar på frågor som om det vore ett muntligt prov i skolan. Om du istället kan berätta en liten historia om när du till exempel löste ett problem på ditt tidigare jobb ökar din chanser att få jobbet.
4) Du ska vara mild och neutral
När vi ska visa upp våra bästa sidor är det lätt att bli nedtonad. Men om du inte är så i vanliga fall blir det snarare att du skådespelar vilken varken rekryteraren eller du gynnas av. Gå in till intervjun och försök ligga så nära ditt vanliga jag som möjligt.
5) Du ska ignorera en konstig stämning i rummet
Kanske märker du att en spänd stämning lägger sig i rummet. Det kan bero på att rekryteraren eller du har insett att du inte är en perfekt match för jobbet. Benämn det, om du vågar, genom att säga: ”Det är trevligt att få komma hit. Men det känns uppenbart som att här inte är en tjänst för mig. Eller vad säger du?”.
6) Du måste svara på alla frågor
Under intervjun kan från frågor som civilstånd, nuvarande lön och referenser från nuvarande arbetsgivare komma upp. Är du inte bekväm att dela med sig av detta under en första intervju kan du avstå. Respekterar inte intervjuaren är det troligen en arbetsgivare som struntar i din integritet.
7) En intervju ska vara utan avbrott
Intervjun kan vara påfrestande, inte minst för kandidaten. Om du känner att du behöver en paus för att gå på toaletten eller fylla på med vatten ska du inte tveka om att be om det. Pausen kan göra att du fyller på med ny energi vilket gynnar dig i slutändan.
8) Du får acceptera en lång väntan innan intervjun
Om du blir placerad i en själlös lobby utan att någon ägnar dig någon större uppmärksamhet innan intervju kan du se det som ett varningstecken. Drar det dessutom ut på tiden innan intervjun börjar, utan att någon förklaring ges, bör du fundera på om det här är en arbetsplats du vill jobba på.
9) Du försöker svara efter förväntningarna
Arbetsgivaren kanske har en snäv bild av hur kandidatens profil ska se ut, vilket annonsen speglar. Men om du går in till intervjun för att passa in perfekt enligt denna mall är risken stor att du blir begränsad i dina svar. Genom att våga ta ut svängarna kan du få arbetsgivaren att omvärdera sin förväntan och välja att anställa en med dina meriter istället.
10) Du är den som har mest att bevisa
Det är arbetsgivaren som sitter på beslutet om de vill anställa dig eller inte. Med det sagt är det lika mycket arbetsgivarens uppgift att lyfta fram varför du bör vilja jobba hos dem. Duktiga chefer är attraktiva och du har rätt att kräva en bra presentation av arbetsplatsen. Om du inte blir korrekt behandlad förtjänar de inte din tid.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.