Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

Ledarskap
Publicerad

I två år har medarbetare och chefer väntat på dagen då folk slutligen ska återgå till sina kontor efter pandemin. Men den kommer troligen aldrig: medan verksamheter bestämt sig för en permanent modell med distans- eller hybridarbete, skjuter andra på beslutet i väntan på att personalen självmant ska infinna sig vid skrivborden. En väntan som ytterligare befäster de flexibla arbetsmönstren – och gör en fullskalig återgång allt mindre sannolik. Åtminstone enligt Nicholas Bloom, ekonomiprofessor vid amerikanska prestigeuniversitetet Stanford.

”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”, säger han till BBC. 

”De eviga covid-vågorna har fått de flesta vd:ar att ge upp, och i stället införa villkorade planer kring om, när och hur återgången till kontoren ska ske.” 

Även i verksamheter med stark närvarokultur och ”hårda” datum för en nystart på arbetsplatserna, har återgången i praktiken visat sig svårgenomförbar. Enligt Bloom har de negativa reaktionerna inom exempelvis finans- och techindustrin, framför allt från yngre medarbetare, blivit så pass stark att även de mest välplanerade försök att återinföra tidigare kontorsvanor är i gungning. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden