Elitsoldaten från Skavlan: Så leder du – i extrema krislägen

Han är en brittisk elitsoldat som tjänstgjort på några av världens farligaste platser. Under extrema förhållanden har Ant Middleton lärt sig vad bra ledarskap egentligen är. Här ger han sina bästa tips.

Beslutsfattande
Publicerad

Ant Middleton är en brittisk före detta elitsoldat, äventyrare och tv-kändis vars bästsäljande bok ”Förste man in – konsten att leda från frontlinjen” nu finns på svenska. Under den stenhårda träningen inom tre olika elitförband utsattes han många gånger för påfrestningar som tangerade eller överskred gränsen för vad kropp och psyke klarar av. Därefter väntade livsfarliga uppdrag i krigs- och kriszoner jorden runt, som i Afghanistan där Ant Middleton tjänstgjort i tre omgångar.  För att överleva krävdes uthållighet, självdisciplin och en extrem uppmärksamhet på detaljer, samma egenskaper som brukar känneteckna ett bra ledarskap i det civila.

I ett samtal med Chef delar Ant Middleton med sig av sina insikter, som han menar att alla chefer kan dra nytta av i sin vardag.

Om varför chefer borde komma ut mer:

”Många av dagens chefer lever som inbäddade i bomull, vid skrivborden i sina trevliga och bekväma kontorslandskap. De har det lite för bekvämt – sorgligt nog har de flesta av dem ingen aning om vad de egentligen klarar av, för de utsätter sig aldrig för prövningar. En ledare behöver testa sina gränser, överträffa det de trodde var möjligt och verkligen visa varför de förtjänat sitt jobb. Bara på så sätt vinner man respekt.”

Om vikten av att skilja sig från mängden:

”Att låta sig slukas av den stora massan är precis vad det militära maskineriet vill. Att skapa en gruppgemenskap som är så stark att medlemmarna gör allt för att skydda varandra kan vara livsavgörande i stunder av fara. Men som ledare behöver du samtidigt skilja dig från mängden, och motstå frestelsen att bli bara ytterligare en hund i flocken. Låt inte de andra definiera vem du är.”

Om varför väntan är ett vapen:

”Att storma rätt in och sätta igång direkt ligger i människors natur, särskilt om de är högt motiverade. Men det finns en kraft i intelligent väntan, att bida sin tid och ha tålamod, vilket jag många gånger erfarit när jag inte sett någon omedelbar lösning på ett problem. Bitarna faller ofta på plats av sig självt efter ett tag. Under tiden hinner du jobba och tänka i skymundan. Väntan som övergripande plan är ett lika smart om underskattat ledarskapsverktyg.”

Om hur fiender ger dig styrka:

”Att bli ledare innebär ofrånkomligen att du skaffar dig fiender. Inte alla är överförtjusta över att du besegrat dem och blivit herre på täppan. Om du är smart vänder du på steken, och gör deras negativitet till något positivt, till ett energigivande batteri som aldrig laddas ur. Försök se negativiteten som en fråga som söker sitt svar. När du väl hittat lösningen så boom, har du återtagit kontrollen.”

Om varför du inte behöver vara ledaren för att leda:

”Mycket ofta har jag hamnat i situationer där den formella ledaren inte gjort något vidare ifrån sig, och själv tagit över ledarskapet i strid. Det har då handlat om beslut som skett inom bråkdelen av en sekund, men även under lugnare förhållanden kan det vara nödvändigt att ta saken i egna händer. Gör det du måste göra, på ett klokt och omdömesgillt sätt. Viss manipulation kan vara nödvändig. Så länge den officiella chefen litar på dig, och inte ser sig själv som akterseglad, är du fri att styra skutan.”

Om varför du inte ska sätta upp mål för din karriär:

”Att fokusera på livsmål och försöka bli rik, lycklig, framgångsrik och så vidare är kontraproduktivt och ett enormt slöseri med tid. Ingenting förändras och du blir bara desillusionerad och utbränd. Du har stängt ute de distraktioner och möjligheter som kunde ha fått störst betydelse. Det du i stället bör göra, är att försöka förbättra din karaktär. Bli den bästa version av dig själv som du kan föreställa dig, och jag garanterar att allt det andra ordnar sig av sig självt.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden