elitsoldaten

Elitsoldaten från Skavlan: Så leder du – i extrema krislägen

Han är en brittisk elitsoldat som tjänstgjort på några av världens farligaste platser. Under extrema förhållanden har Ant Middleton lärt sig vad bra ledarskap egentligen är. Här ger han sina bästa tips.

Ant Middleton är en brittisk före detta elitsoldat, äventyrare och tv-kändis vars bästsäljande bok ”Förste man in – konsten att leda från frontlinjen” nu finns på svenska. Under den stenhårda träningen inom tre olika elitförband utsattes han många gånger för påfrestningar som tangerade eller överskred gränsen för vad kropp och psyke klarar av. Därefter väntade livsfarliga uppdrag i krigs- och kriszoner jorden runt, som i Afghanistan där Ant Middleton tjänstgjort i tre omgångar.  För att överleva krävdes uthållighet, självdisciplin och en extrem uppmärksamhet på detaljer, samma egenskaper som brukar känneteckna ett bra ledarskap i det civila.

I ett samtal med Chef delar Ant Middleton med sig av sina insikter, som han menar att alla chefer kan dra nytta av i sin vardag.

Om varför chefer borde komma ut mer:

”Många av dagens chefer lever som inbäddade i bomull, vid skrivborden i sina trevliga och bekväma kontorslandskap. De har det lite för bekvämt – sorgligt nog har de flesta av dem ingen aning om vad de egentligen klarar av, för de utsätter sig aldrig för prövningar. En ledare behöver testa sina gränser, överträffa det de trodde var möjligt och verkligen visa varför de förtjänat sitt jobb. Bara på så sätt vinner man respekt.”

Om vikten av att skilja sig från mängden:

”Att låta sig slukas av den stora massan är precis vad det militära maskineriet vill. Att skapa en gruppgemenskap som är så stark att medlemmarna gör allt för att skydda varandra kan vara livsavgörande i stunder av fara. Men som ledare behöver du samtidigt skilja dig från mängden, och motstå frestelsen att bli bara ytterligare en hund i flocken. Låt inte de andra definiera vem du är.”

Om varför väntan är ett vapen:

”Att storma rätt in och sätta igång direkt ligger i människors natur, särskilt om de är högt motiverade. Men det finns en kraft i intelligent väntan, att bida sin tid och ha tålamod, vilket jag många gånger erfarit när jag inte sett någon omedelbar lösning på ett problem. Bitarna faller ofta på plats av sig självt efter ett tag. Under tiden hinner du jobba och tänka i skymundan. Väntan som övergripande plan är ett lika smart om underskattat ledarskapsverktyg.”

markus

Läs också: Han knäckte chefernas gåta – på Mount Everest

Om hur fiender ger dig styrka:

”Att bli ledare innebär ofrånkomligen att du skaffar dig fiender. Inte alla är överförtjusta över att du besegrat dem och blivit herre på täppan. Om du är smart vänder du på steken, och gör deras negativitet till något positivt, till ett energigivande batteri som aldrig laddas ur. Försök se negativiteten som en fråga som söker sitt svar. När du väl hittat lösningen så boom, har du återtagit kontrollen.”

Om varför du inte behöver vara ledaren för att leda:

”Mycket ofta har jag hamnat i situationer där den formella ledaren inte gjort något vidare ifrån sig, och själv tagit över ledarskapet i strid. Det har då handlat om beslut som skett inom bråkdelen av en sekund, men även under lugnare förhållanden kan det vara nödvändigt att ta saken i egna händer. Gör det du måste göra, på ett klokt och omdömesgillt sätt. Viss manipulation kan vara nödvändig. Så länge den officiella chefen litar på dig, och inte ser sig själv som akterseglad, är du fri att styra skutan.”

Om varför du inte ska sätta upp mål för din karriär:

”Att fokusera på livsmål och försöka bli rik, lycklig, framgångsrik och så vidare är kontraproduktivt och ett enormt slöseri med tid. Ingenting förändras och du blir bara desillusionerad och utbränd. Du har stängt ute de distraktioner och möjligheter som kunde ha fått störst betydelse. Det du i stället bör göra, är att försöka förbättra din karaktär. Bli den bästa version av dig själv som du kan föreställa dig, och jag garanterar att allt det andra ordnar sig av sig självt.”

dromchef

Läs också: Så är svenskarnas drömchef: Extremt tydlig i sin kommunikation

Fredrik Kullberg, reporter på Chef
reporter
Gör reportage, undersökningar och personporträtt om chefer och livet som chef. Ansvarig för Chefs karriärmaterial.

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
kritisk
Beslutsfattande

3 enkla övningar för att öka ditt kritiska tänkande

Har du all fakta på bordet innan ett viktigt beslut tas?

spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
kris123
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
sweett
Arbetsmiljö

Många svenskar stör sig på konflikträdsla

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.