Anna Wikland om mardrömschefen, AI – och varför hon går 18200 steg om dagen
”Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, men då måste chefer och företag agera direkt”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland i nya avsnittet av Chef Dilemma.
När Chefs chefredaktör Cissi Elwin möter Googles Sverigechef för inspelningen av nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma så är det trots regn och novembermörker en uppåt Anna Wikland som slår sig ner, på behörigt avstånd i studiosoffan.
”De få gånger man får möjlighet att träffas fysiskt så här, det är magiskt!”
En stor del av samtalet rör sig på Googles hemmaplan, kring hur chefer och ledare kan ta tillvara möjligheter med digitalisering, artificiell intelligens och automatisering.
Men Anna Wikland hinner också med att förklara hur man kan mäta om en chef är bra, att tipsa om knepet som gjorde Googles videomöten bättre och mer interaktiva och utfärda en varning för det som på Google kallas ”the hippo”.
Hon berättar också om mardrömschefen som knäckte hennes självförtroende och hur det kom sig att hon började gråta inför alla när hon höll ett stort måndagsmöte.
Men tillbaka till AI-revolutionen. Automatisering och artificiell intelligens kan ge Sverige 100 000 nya jobb, netto, fram till 2030, enligt en rapport från McKinsey. Men då behöver Sverige, svenska företag och chefer steppa upp, för nu går det undan i digitaliseringssvängarna.
”Det viktigaste för att vi ska kunna ta tillvara den möjligheten är att människor har den kompetens som behövs. Där behövs ett skifte. Där jobbar vi på Google mycket med olika initiativ, bland annat Digitalakademin, där vi har samarbetat med Almi och Arbetsförmedlingen kring att ta fram olika typer av utbildningar i online skills. Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi utvidgat det till alla arbetssökande. Sedan pandemin slog till har vi trainings för småföretag med coachningstillfällen och workshops gratis, för att hjälpa dem ta sina bolag online.”
Vad är det för saker chefer måste lära sig, vad är det vi inte kan idag? ”Man behöver tänka utifrån sin egen bransch och hur den kommer att förändras, kopplat till digitaliseringen. Generellt kan man tänka på vilka skills behöver jag för att veta hur vi ska jobba bra i bolaget? Hur ser vi till att ha bra verktyg för videomöten och för att kunna samarbeta väl?”
Men sedan behöver chefer och ledningar också lyfta blicken.
”Tänk till kring hur er bransch förändras i digitaliseringen. Hur kommer era kunders beteenden förändras? Hur ska ni ställa om för att möta kunderna där, på rätt sätt? Vilken teknik och vilka verktyg kan ni ta till?”
Anna Wikland tar retail som exempel, där pandemin har förändrat kundernas beteenden i rekordhögt tempo. Det som skulle ta några år, har nu gått på några månader.
”Vi kan se hur otroligt snabbt skiftet har gått mot e-handel hos kunderna. Som ledare då behöver jag tänka till: Hur ska jag se till att jag förstår vad vi kan använda för teknik? Vilken kompetens behöver vi ha i organisationen för att ta tillvara det här? Hur möter vi konsumenten på det sätt konsumenten vill? Hur gör vi shoppingupplevelsen så bra som möjligt? Hur kan AI underlätta för att jobba med dataflöden, för att förstå hur vi kan jobba med inköp på ett bättre sätt, eller hur vi logistiskt kan förbättra saker?”
Förut pratade ni om mobile-first hos er på Google. Nu är strategin AI-first. Vad betyder det? ”När vår vd Sundar (Pichai) tog över för fyra år sedan, då sa han att nu är vår strategi AI-first. Vår mission sedan 1998 är att organisera all världens information och göra den universellt tillgänglig och användbar. Med AI kan vi amplifiera den, förstärka missionen, och verkligen lösa stora problem som förhoppningsvis ska bli bra för människor på olika sätt.”
Anna Wikland ger exempel, både på AI för intern användning och för utveckling av tjänster.
”Om man tittar på hållbarhetsfrågan, så har vi satt som mål att Google ska vara helt koldioxidfria 2030. Det vill säga att hela Google, 24/7, ska köras på helt fossilfri energi. En del i det är hur vi har jobbat med AI för att reducera vår energiförbrukning i alla våra datacenter med upp till 40 procent. Det gör oss redan idag 50 procent mer energisnåla än andra bolag som driver datacenter.”
”En annan stor sak som vi har jobbat på är hur vi tillsammans med läkare kan använda AI för att hitta bröstcancer mycket tidigare hos patienter, så att de kan behandlas tidigare. AI är användbart där eftersom det är mycket bättre på att analysera enorma mängder med bilder.”
Anna Wikland berättar också i Chef Dilemma om…
…mardrömschefen som knäckte hennes självförtroende och var som hämtad ur filmen Djävulen bär Prada.
…hur man kan mäta om någon är en bra chef.
…vad som hände när Google plötsligt avskaffade alla chefer.
…att hon går 18 200 steg om dagen.
…varför vi behöver se upp med ”the HIPPO” – highest paid person’s opinion.
…hur hemmajobbandet förvandlade henne till tv-programledare och gjorde att hon tappade viktiga delar av sitt ledarskap.
…knepet som har gjort Googles videomöten mycket mer givande och interaktiva.
…varför hon började gråta på ett måndagsmöte.
Chef Dilemma
Podd: Anna Wikland
Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Anna Wikland, Sverigechef Google Finns där poddar finns!
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Samtidigt som coronaepidemin skapar allvarliga problem i arbetslivet, finns också en uppsida. Var femte chef inom samhällsbyggnadssektorn har upptäckt nya möjligheter, visar en undersökning.
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet.
”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
”Med hjälp av AI kan vi fylla våra butiker med just den mat som kunderna efterfrågar vid olika tidpunkter”, säger Jakob Liljedahl, som just tillträtt en nyinrättad tjänst som AI-chef inom Coop.
Antalet poddar med chefs-tema exploderar och har aldrig varit så många som nu. Sugen på att själv börja podda, när coronakrisen kanske frigör extra tid? Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Väst, menar att det är helt rätt.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se