allbright-2
Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Allbright: Arbetsgivaren ”stjälper till” i jämställdhetsarbetet

Fastighetsbranschen blev först ut med att krossa glastaket och har nu uppnått jämställdhet. Men 10 branscher återstår och fortfarande finns mycket kvar att göra för börsbolagen – och cheferna. ”Det handlar om vad man som anställd uppmuntras göra för val, arbetsgivaren ’stjälper till’ kan man säga”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, som släpper sin årliga rapport idag.

Amanda Lundeteg lyckas vara både optimistisk och pessimistisk i sin analys av årets Allbrightrapport:

”Börsen står inför ett stundande paradigmskifte. Listan över jämställda bolag har vuxit med en tredjedel jämfört med förra året. Om det fortsätter i den här takten så har vi lagom till nästa års rapport fler jämställda bolag än de som inte är det. Nu är ett glastak krossat, men det går inte att blunda för att män fortfarande sitter på yttersta makten. 9 av 10 börsbolag har fortfarande en man som vd,” säger hon.

Bland de goda exemplen lyser fastighetsbranschen starkast, med 40 procent kvinnor på ledande poster – i storbolagen 49 procent i ledningsgrupperna – samt 25 procent kvinnliga vd:ar. Börssnittet för en kvinna på vd-posten ligger annars på 10 procent. Industribolagen, där siffrorna länge legat på samma nivå, har lyft sig fyra procent när det gäller andelen kvinnor till årets rapport.

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger

Läs också: Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Kanske särskilt intressant för chefer som själva vill göra karriär och nå en vd-post är det faktum att bara 16 procent av börsens linjepositioner bärs upp av kvinnor, enligt årets rapport.

”Erfarenhet av resultatansvar, en chefsposition i linjen, är viktigt vid rekrytering av vd. Vi ser att svenska ledningsgrupper består av två åtskilda reservat. Kvinnor hittas inom staben, hr och kommunikation, och männen på de operativa linjetjänsterna som öppnar upp för vidare karriär. Fördomar spökar ofta i rekryteringen, särskilt till maktpositioner. Det gäller oavsett om man är utbildad till ekonom eller personalvetare – män hamnar ändå i större utsträckning i linjen och kvinnor i staben. Det handlar om vad arbetsgivaren uppmuntrar att man gör för val, arbetsgivaren ’stjälper till’, kan man säga.”

Det är också viktigt med en kvinna på vd-posten för att fler kvinnor ska nå ledande positioner i ett bolag. Under året som gått har 55 börsbolag bytt vd – i 8 av 10 fall har en man ersatts med en man.

”Det har funnits 55 möjligheter att rekrytera jämställt,” säger Amanda Lundeteg.
 
72 bolag bytte också förra året styrelseordförande och i 9 av 10 fall har den nya ordföranden blivit en man.

”Det händer saker, men tendensen är fortfarande att män ersätter män.”

perfektionist1

Läs också: Våga vägra vara den perfekta chefen

Andra fördelar med en kvinnlig vd är att anmälningarna om sexuella trakasserier tenderar att sjunka.

Vad är den främsta framgångsfaktorn hos de bolag som lyckats med jämställdhetsarbetet? 

”Man måste inkludera jämställdhet redan i början av rekryteringen, kolla hur det ser ut i gruppen man ska rekrytera till och sätta målen därefter. Sätt målet i början att ha en kvinna som slutkandidat. För kvinnor bedöms hårdare under processen och riskerar att gallras ut, ta höjd för det.”

Checklista för jämställd rekryteringsprocess:

linkedin-11

Läs också: 5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

En annan sak Allbright väljer att lyfta fram i årets rapport är att många bolag saknar regelverk för att täcka upp för den vd som vill ta ut föräldraledighet. Något som i praktiken  gör att man tvingas välja mellan karriär eller familj.

”Många vd:ar pratar sig varma för medarbetares rätt till föräldraledighet men är inga bra förebilder själva. Om inte yttersta chefen visar att detta gäller blir det tomma ord. Då kan man inte heller förvänta sig att medarbetarna ska känna sig bekväma med att ta ut föräldraledighet. Det gäller chefer överlag,” säger Amanda Lundeteg.

Vilken bransch står för störst utmaningar framåt?

”Bankbranschen har haft ett turbulent år med följd att chefer fått gå och kvinnor har ersatts av män. Jag hoppas att Handelsbankens nya vd Carina Åkerström kommer ta tag i den sunkiga kulturen, hon har åtminstone gett uttryck för det i intervjuer.”

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Relaterade artiklar

Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen
Mångfald

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.
Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea
Mångfald

Ikeas hr-chef: ”En siffra ger inte hela bilden”

Ikea är ett av de privata företag som gärna lyfter fram sitt mångfaldsarbete. Tanken är att chefer och medarbetare ska spegla den marknad de verkar på. ”Team med en mångfald bland medarbetarna är starkare, mer kreativa, mer framgångsrika”, säger Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea Sverige.
Rache Kilic, Locum
Mångfald

Rache Kilic: ”Vi har en större uppförsbacke”

”Jag har fått möta fördomar om att vara inkvoterad, trots att jag jobbar dubbelt så mycket som många andra.” Det säger Rache Kilic, som är inne på sin sjätte chefstjänst.
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Cissi Elwin
Mångfald

Cissi Elwin: ”Sluta tjafsa, börja mäta!”

Det råder en skriande brist på mångfald i chefsleden, visar Chefs senaste undersökning. Det är både korkat och olönsamt, skriver Cissi Elwin.