allbright-2
Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Allbright: Arbetsgivaren ”stjälper till” i jämställdhetsarbetet

Fastighetsbranschen blev först ut med att krossa glastaket och har nu uppnått jämställdhet. Men 10 branscher återstår och fortfarande finns mycket kvar att göra för börsbolagen – och cheferna. ”Det handlar om vad man som anställd uppmuntras göra för val, arbetsgivaren ’stjälper till’ kan man säga”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, som släpper sin årliga rapport idag.

Amanda Lundeteg lyckas vara både optimistisk och pessimistisk i sin analys av årets Allbrightrapport:

”Börsen står inför ett stundande paradigmskifte. Listan över jämställda bolag har vuxit med en tredjedel jämfört med förra året. Om det fortsätter i den här takten så har vi lagom till nästa års rapport fler jämställda bolag än de som inte är det. Nu är ett glastak krossat, men det går inte att blunda för att män fortfarande sitter på yttersta makten. 9 av 10 börsbolag har fortfarande en man som vd,” säger hon.

Bland de goda exemplen lyser fastighetsbranschen starkast, med 40 procent kvinnor på ledande poster – i storbolagen 49 procent i ledningsgrupperna – samt 25 procent kvinnliga vd:ar. Börssnittet för en kvinna på vd-posten ligger annars på 10 procent. Industribolagen, där siffrorna länge legat på samma nivå, har lyft sig fyra procent när det gäller andelen kvinnor till årets rapport.

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger

Läs också: Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Kanske särskilt intressant för chefer som själva vill göra karriär och nå en vd-post är det faktum att bara 16 procent av börsens linjepositioner bärs upp av kvinnor, enligt årets rapport.

”Erfarenhet av resultatansvar, en chefsposition i linjen, är viktigt vid rekrytering av vd. Vi ser att svenska ledningsgrupper består av två åtskilda reservat. Kvinnor hittas inom staben, hr och kommunikation, och männen på de operativa linjetjänsterna som öppnar upp för vidare karriär. Fördomar spökar ofta i rekryteringen, särskilt till maktpositioner. Det gäller oavsett om man är utbildad till ekonom eller personalvetare – män hamnar ändå i större utsträckning i linjen och kvinnor i staben. Det handlar om vad arbetsgivaren uppmuntrar att man gör för val, arbetsgivaren ’stjälper till’, kan man säga.”

Det är också viktigt med en kvinna på vd-posten för att fler kvinnor ska nå ledande positioner i ett bolag. Under året som gått har 55 börsbolag bytt vd – i 8 av 10 fall har en man ersatts med en man.

”Det har funnits 55 möjligheter att rekrytera jämställt,” säger Amanda Lundeteg.
 
72 bolag bytte också förra året styrelseordförande och i 9 av 10 fall har den nya ordföranden blivit en man.

”Det händer saker, men tendensen är fortfarande att män ersätter män.”

perfektionist1

Läs också: Våga vägra vara den perfekta chefen

Andra fördelar med en kvinnlig vd är att anmälningarna om sexuella trakasserier tenderar att sjunka.

Vad är den främsta framgångsfaktorn hos de bolag som lyckats med jämställdhetsarbetet? 

”Man måste inkludera jämställdhet redan i början av rekryteringen, kolla hur det ser ut i gruppen man ska rekrytera till och sätta målen därefter. Sätt målet i början att ha en kvinna som slutkandidat. För kvinnor bedöms hårdare under processen och riskerar att gallras ut, ta höjd för det.”

Checklista för jämställd rekryteringsprocess:

linkedin-11

Läs också: 5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

En annan sak Allbright väljer att lyfta fram i årets rapport är att många bolag saknar regelverk för att täcka upp för den vd som vill ta ut föräldraledighet. Något som i praktiken  gör att man tvingas välja mellan karriär eller familj.

”Många vd:ar pratar sig varma för medarbetares rätt till föräldraledighet men är inga bra förebilder själva. Om inte yttersta chefen visar att detta gäller blir det tomma ord. Då kan man inte heller förvänta sig att medarbetarna ska känna sig bekväma med att ta ut föräldraledighet. Det gäller chefer överlag,” säger Amanda Lundeteg.

Vilken bransch står för störst utmaningar framåt?

”Bankbranschen har haft ett turbulent år med följd att chefer fått gå och kvinnor har ersatts av män. Jag hoppas att Handelsbankens nya vd Carina Åkerström kommer ta tag i den sunkiga kulturen, hon har åtminstone gett uttryck för det i intervjuer.”

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Relaterade artiklar

Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
malning
Mångfald

”Känslan av att jag gör lite fel sitter kvar”

Harke Steenbergen är rektorn som har lett ett gigantiskt integrationsprojekt med Sveriges största högstadieskola i Nyköping – men som själv säger att han inte är född till ledare. Och han vet hur dåligt man kan må av att känna sig utanför.

Prideparaden i Stockholm, Vix Viktoria Herjeryd
Mångfald

Pride-ordföranden: ”Inkluderande viktigt – även i IT-branschen”

I år är det 50 år sedan Priderörelsen fick sitt startskott. Chef pratade med Vix Viktoria Herjeryd, ny ordförande för Stockholm Pride, inför festivalens 22:a upplaga.
Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en rapport från Jurek.
Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på. ”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.
Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.
Hållbarhet

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.