Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Åldersdiskriminering vanligt i tech-branschen

Sugen på en karriär inom tech-branschen? Tips: var inte äldre än 35. Därefter betraktas du som för gammal, enligt ny forskning.

Mångfald
Publicerad
Kvinna på anställningsintervju

Teknikbranschen är känd för sin framtidstro och optimism kring vad ny teknik kan åstadkomma, värderingar som ofta förknippas med ungdomlighet. Nu har forskare undersökt hur de som arbetar i teknikens frontlinjer själva ser på ålder, och bekräftat det som många säkert haft på känn: techbranschen präglas av diskriminering och fördomar kring ålder.

”Inom teknikbranschen finns en idé om att arbetsplatsen ska fungera lite som en fritidsgård, där medarbetarna förväntas spendera även sin lediga tid. Äldre medarbetare som i högre utsträckning vill fokusera på familjelivet stängs därför lätt ut från företagsfamiljen“, säger Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet och delförfattare till den nya studien, till Forskning.se

I tech-branschen förväntas äldre medarbetare vara mindre uppdaterade om den senaste tekniken, ha svårare att berabeta information och lära sig nya saker, framkommer i studien som bygger på 18 djupintervjuer inom sektorn i Bangalore, Berlin, Houston, Silicon Valley och Tel Aviv.

”Enligt våra intervjupersoner uppfattas den som är över 35 år som gammal inom teknikbranschen, ung anses man vara fram till ungefär 30 år. Etiketten äldre förskjuts alltså tillbaka med ungefär 20 år jämfört med andra branscher och yrken”, säger Andrea Rosales, postdoktor i vetenskapsteknik vid Open University of Catalunya som också står bakom studien.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden