17procentkvinnorsomvdarsajt

83 procent av Sveriges vd:ar män – bara 17 procent kvinnor

Mindre än en femtedel av Sveriges vd:ar är kvinnor, visar ny statistik från SCB – bara några dagar innan internationella kvinnodagen. Av Sveriges chefer totalt är 41 procent kvinnor och 59 procent män.

Störst andel kvinnliga chefer finns inom utbildning och hälso- och sjukvård, framför allt inom förskoleverksamhet och äldreomsorg, som har 93 respektive 86 procent kvinnor på chefsnivå. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva är den grupp med störst andel män, hela 92 procent.

En jämnare könsfördelning syns till exempel hos yrkesgrupperna ekonomi- och finanschefer, med 53 procent kvinnor och 47 procent män, och chefer inom friskvård, sport och fritid, där 46 procent är kvinnor och 54 procent män.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Störst andel kvinnliga chefer finns inom kommun och landsting, medan ledare inom näringslivet, som är den största sektorn, oftare är män, enligt SCB. Inom statlig sektor är fördelningen jämn med 44 procent kvinnor och 56 procent män bland cheferna.

Statistiken kommer från SCB:s senast publicerade Yrkesregister som släpptes på torsdagen och bygger på data från år 2018 över individer 16-64 år. Nästa rapport kommer i mars 2021.

corona

Läs också: Coronaviruset – så agerar du som chef

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.