Introverta chefer har flera fördelar som ledare

7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

Introverta chefer framstår ofta som mer empatiska, fokuserade och uppmärksamma på andra. Dra fördel av dina introverta drag som chef.

En schablonbild av chefer som många bär med sig är att det handlar om personer som är utåtriktade, tar för sig och syns och hörs.
Men flera olika studier har visat att introverta chefer kan lyckas minst lika bra med att leda och motivera team.

I en artikel i det amerikanska affärsmagasinet Inc. ger chefer sina egna exempel på hur de använder sig av sina introverta egenskaper för att lyckas bättre som ledare.

1. Använd din förmåga att lyssna. Det kan vara i interna möten och i kommunikation med enskilda medarbetare som ditt ledarskap verkligen kommer till sin rätt. Kanske kan du delegera mediakontakter och liknande till en extrovert kollega, om du känner att du inte gör de delarna bra?

2. Dra nytta av din tydlighet. Där extroverta ofta tänker högt föredrar introverta att tänka klart själva först, innan de öppnar munnen. Resultatet blir ofta tydlig kommunikation som uppskattas av medarbetare och lägger en bra grund för dem att jobba vidare utifrån.

Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.

Läs också: 5 succéfaktorer – för introverta chefer

3. Bygg djupare relationer. Förmågan att lyssna och vara uppmärksam på andra ger stora fördelar för den som verkligen vill förstå en persons eller en grupps motivation och drivkrafter. Det här är också egenskaper som bygger tillit.

4. Visa ödmjukhet. Chefer som kliver åt sidan och lyfter fram sitt team och ger cred till andra får medarbetare att känna sig sedda, delaktiga och motiverade.

5. Lyft fram din empati. Empati är ofta ett framträdande personlighetsdrag hos introverta. Lyft fram det också i ditt ledarskap, för att bygga tillit, förtroende och lojalitet.

introextro

Läs också: Så kan introverta chefer leda extroverta team

6. Ta tillvara ditt fokus. Att vara observant och fokuserad ger utmärkta möjligheter att inhämta ny kunskap och skaffa överblick över er bransch, eller att lära känna er produkt eller tjänst i detalj. Den kunskapen kan bli en viktig konkurrensfördel.

7. Mindre snack, mer verkstad. Det du som introvert chef saknar i form av peppande tal som eldar på massorna, kan du väga upp för genom att själva göra ditt bästa, dag efter dag. Det sätter en standard och bygger en kultur som ger förutsättningar att nå riktigt bra resultat.

introverta

Läs också: Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Relaterade artiklar

davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.
Ledarskap

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.
Ledarskap

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året. 

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.