Introverta chefer har flera fördelar som ledare

7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

Introverta chefer framstår ofta som mer empatiska, fokuserade och uppmärksamma på andra. Dra fördel av dina introverta drag som chef.

En schablonbild av chefer som många bär med sig är att det handlar om personer som är utåtriktade, tar för sig och syns och hörs.
Men flera olika studier har visat att introverta chefer kan lyckas minst lika bra med att leda och motivera team.

I en artikel i det amerikanska affärsmagasinet Inc. ger chefer sina egna exempel på hur de använder sig av sina introverta egenskaper för att lyckas bättre som ledare.

1. Använd din förmåga att lyssna. Det kan vara i interna möten och i kommunikation med enskilda medarbetare som ditt ledarskap verkligen kommer till sin rätt. Kanske kan du delegera mediakontakter och liknande till en extrovert kollega, om du känner att du inte gör de delarna bra?

2. Dra nytta av din tydlighet. Där extroverta ofta tänker högt föredrar introverta att tänka klart själva först, innan de öppnar munnen. Resultatet blir ofta tydlig kommunikation som uppskattas av medarbetare och lägger en bra grund för dem att jobba vidare utifrån.

Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.

Läs också: 5 succéfaktorer – för introverta chefer

3. Bygg djupare relationer. Förmågan att lyssna och vara uppmärksam på andra ger stora fördelar för den som verkligen vill förstå en persons eller en grupps motivation och drivkrafter. Det här är också egenskaper som bygger tillit.

4. Visa ödmjukhet. Chefer som kliver åt sidan och lyfter fram sitt team och ger cred till andra får medarbetare att känna sig sedda, delaktiga och motiverade.

5. Lyft fram din empati. Empati är ofta ett framträdande personlighetsdrag hos introverta. Lyft fram det också i ditt ledarskap, för att bygga tillit, förtroende och lojalitet.

introextro

Läs också: Så kan introverta chefer leda extroverta team

6. Ta tillvara ditt fokus. Att vara observant och fokuserad ger utmärkta möjligheter att inhämta ny kunskap och skaffa överblick över er bransch, eller att lära känna er produkt eller tjänst i detalj. Den kunskapen kan bli en viktig konkurrensfördel.

7. Mindre snack, mer verkstad. Det du som introvert chef saknar i form av peppande tal som eldar på massorna, kan du väga upp för genom att själva göra ditt bästa, dag efter dag. Det sätter en standard och bygger en kultur som ger förutsättningar att nå riktigt bra resultat.

introverta

Läs också: Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Jonna Bornemark, filosof
Ledarskap

Jonna Bornemark: ”Vi måste bli bättre på att hantera det vi inte hade väntat oss”

Filosofen Jonna Bornemark har tagit strid mot ”mäthysterin” i samhället och vill varna för en övertro på total kontroll bland chefer. ”Viktigare är att vässa en rörlighet i tänkandet”, säger hon.
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en ny rapport från SCB.
spritmuseum1800
Ledarskap

”Förlåt, jag är museichef egentligen!”

På Spritmuseum i Stockholm får cheferna rycka in i kassa, disk och servis sedan medarbetarskaran krympt med en tredjedel. ”Ett sätt att ta sig igenom en svår period”, säger museichefen Ingrid Leffler.

Illustration av kvinna som tittar i kikare på en ö med en palm och en skattkista
Ledarskap

Transformativt ledarskap – så funkar det

Omvärlden förändras i en rasande takt och det gäller för chefer och verksamheter att hänga med. En svensk fallstudie visar hur transformativt ledarskap kan bedrivas i verkligheten – med lyckat resultat.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin
Ledarskap

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.